Monsieur Doumani | κυκλοφορούν και παρουσιάζουν ζωντανά τον πρώτο τους δίσκο

‘GRIPPY GRAPPA’ είναι ο τίτλος του πρώτου δίσκου του Monsieur Dοumani, ενός μουσικού σχήματος που δημιουργήθηκε το 2011 στη Λευκωσία και αποτελείται από τους Αντώνη Αντωνίου στον τζουρά, τον Άγγελο Ιωνά στην κιθάρα και τον Δημήτρη Γιασεμίδη στα πνευστά.

Θα δοθούν τρεις συναυλίες στη Λευκωσία στις 15, 16 και 17 Μαΐου στο καφενείο Καλά Καθούμενα και μία συναυλία στο Γιαγκίνι στις 19 Μαΐου.

Προερχόμενοι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους αλλά επηρεασμένοι από την κυπριακή φολκλόρ, οι Monsieur Doumani επικεντρώνονται στη διασκευή κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών προσθέτοντας ένα ιδιαίτερο, σύγχρονο χρώμα στον ήχο και στη διάθεση των τραγουδιών, καθώς επίσης στη σύνθεση κυπριακών τραγουδιών που αντλούν έμπνευση από την σύγχρονη κυπριακή κοινωνία.

«Παρά το γεγονός ότι η μουσική μας παιδεία διαμορφώθηκε κυρίως μέσα από την δυτική μουσική, κανένας μας δεν αγνόησε ποτέ την απλότητα, την ομορφιά και την μελωδική ιδιαιτερότητα της μουσικής μας παράδοσης», αναφέρουν οι ίδιοι.

Μια ιδιαιτερότητα την οποία οι Monsieur Doumani έχουν επενδύσει ενορχηστρωτικά, μελωδικά, ρυθμικά και ηχητικά ώστε να εκπλήσσει τους γνώστες του είδους, να προκαλεί το ενδιαφέρον και να συναρπάζει τους ανυποψίαστους ακροατές.

Το μουσικό σχήμα Monsieur Doumani, «με αίσθημα απόλυτου σεβασμού προς την κυπριακή μουσική παράδοση και μέσα από ένα πρίσμα πειραματισμού», αναδομεί τα στοιχεία που συνθέτουν κάθε τραγούδι, αναθεωρώντας και επανατοποθετώντας τα, δημιουργώντας έτσι καινούριες σχέσεις, ισορροπίες και πιθανότητες. Αυτό και σε συνδυασμό με την απλόχερη δόση εκλεπτυσμένου μουσικού χιούμορ προκαλούν μια αντίληψη εγρήγορσης και αφοσίωσης, καταρρίπτοντας τις οποιεσδήποτε εγκαθιδρυμένες δομές με ένα αναπάντεχο τρόπο.

Αυτά ίσως ήταν και τα στοιχεία που ανέδειξαν το σχήμα ως τρίτο πιο αγαπητό γκρουπ στο μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ «μουσικών του δρόμου» στη Φερράρα της Ιταλίας, όπου βρέθηκαν τον Αύγουστο του 2012.

Η παραγωγή του δίσκου Grippy Grappa έγινε στη Λευκωσία και περιλαμβάνει 11 τραγούδια-διασκευές και τρία τραγούδια σε σύνθεση των Monsieur Doumani: ο «Αχάπαρος», ένα σατυρικό τραγούδι σε μουσική και στίχους του Αντώνη Αντωνίου και το «Παιάκιν Μυρωάτον», επίσης σε μουσική και στίχους του Αντώνη Αντωνίου, το οποίο δίνει την πρώτη γεύση ως προς τη διάθεση του επόμενου τους δίσκου. Η τρίτη σύνθεση του σχήματος είναι ένα hidden track το οποίο θα μπορείτε να ακούσετε αποκτώντας τον δίσκο.

Το εξώφυλλο του δίσκου είναι έργο του δημοφιλούς Κύπριου χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη από το βιβλίο «Ο Σπανός τζαι οι 40 δράτζοι», στο οποίο παρεμβαίνει χρωματικά ο γιος του, γραφίστας και animator Γιώργος Τσαγγάρης.

Τη γραφιστική επιμέλεια υπογράφει η Λάρα Άλφα.

Ο δίσκος διατίθεται προς πώληση στην επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος: www.monsieurdoumani.com και σε επιλεγμένα μαγαζιά στη Λευκωσία: Καφενείο Καλά Καθούμενα, Μπυραρία New Division και Μπαρ Γιουσουρούμ.

Πρόγραμμα συναυλιών:

  • 15 Μαΐου και 16 Μαΐου 2013, στο καφενείο Καλά Καθούμενα στη Λευκωσία, στις 21:00 [κρατήσεις τηλ. 96588942]

  • 17 Μαΐου στο καφενείο Καλά Καθούμενα στη Λευκωσία στις 21:30μμ [κρατήσεις τηλ. 96588942]

  • 19 Μαΐου 2013 στο Γιαγκίνι, στη Λεμεσό στις 21:00 [πλατεία Σαριπόλου]

Τις συναυλίες στη Λευκωσία θα ανοίξει με τη μουσική της η Στέλλα Χρίστου, παρέα με την Έλλη Αλωνεύτου στα φωνητικά.

Όλες οι συναυλίες θα έχουν είσοδο 10 ευρώ. Ο δίσκος Grippy Grappa θα δίνεται δωρεάν.

Πληροφορίες: www.monsieurdoumani.com

You May Also Like

Σάββας Κυριακίδης: «Καμία υποχώρηση» για το COCK

Την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να προχωρήσει με το ανέβασμα της παράστασης του ΘΟΚ, ...

Communion | νέα εικαστική δουλειά της Μαρίας Τριλλίδου

Η Μαρία Τριλλίδου παρουσιάζει τη νέα της εικαστική πρόταση με τίτλο COMMUNION στην γκαλερί ...

Νεκρός ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν

Νεκρός στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο βραβευμένος ...

Open Call από το Κυπριακό περίπτερο της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής

Με τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων τη 19η Μαρτίου 2018, η επιμελητική ομάδα του Κυπριακού περιπτέρου ...

Είδαμε το ντοκιμαντέρ A Haircut Story

Το αδιαχώρητο έγινε κατά την προβολή του νέου ντοκιμαντέρ της νεαρής σκηνοθέτριας Δανάης Στυλιανού ...

Μουσεία σε δράση για την Διεθνή Ημέρα και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Με ένα μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων φέτος έχουμε την ευκαιρία της επιλογής ανάμεσα σε μια ...

X