Δήμητρα Μπίστα και Ευδοκία Κύρκου εκθέτουν στην γκαλερί Penindaplinena

Δύο ξεχωριστές προτάσεις οι οποίες συναντιούνται στην γκαλερί Penindaplinena, στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, παρουσιάζονται από τις 12 Απριλίου στο τοπικό εικαστικό πεδίο.

Η Ευδοκία Κύρκου και η Δήμητρα Μπίστα, οι οποίες ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, μεταφέρουν την πιο πρόσφατη δουλειά τους η πρώτη στη βιτρίνα και η δεύτερη στους τοίχους της Penindaplinena, μιας γκαλερί η οποία συστήθηκε στο κοινό πριν από λίγα χρόνια και κατάφερε να αποτελεί μία από τις κύριες εστίες σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο.

Πρότζεκτ στη βιτρίνα

Η Ευδοκία Κύρκου είναι η νέα φιλοξενούμενη στον θεσμό της γκαλερί Window Project, όπου παρουσιάζει το έργο της με τίτλο Lifenet.
«Πριν απ’ όλα, πρέπει να διευκρινιστεί πως έχουμε να κάνουμε με ένα έργο – παρέμβαση», αναφέρει η Μαρία Καραΐσκου, ιστορικός τέχνης, για τη δουλειά της Κύρκου. «Ένα ασυνήθιστο σύνολο πραγμάτων (απλά χαρτιά ποικιλοτρόπως ενωμένα με μαύρη κλωστή) τοποθετείται σε μη αναμενόμενη θέση (μία διαμπερής προθήκη) και αιχμαλωτίζει ακαριαία το βλέμμα. Πράγματι, αυτή η απροσδόκητη θέα υποβάλλει τον εισερχόμενο επισκέπτη, ακινητοποιεί όμως -στιγμιαία έστω- και τον τυχαίο περαστικό. Το έργο βρίσκεται εντός συγκεκριμένου χώρου μα κατορθώνει να απευθύνεται σε όλους. Η θέασή του μπορεί να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις: έκπληξη, απορία, ίσως στοχασμό. Κανείς δεν θα περίμενε τόσες σκηνοθετικές αρετές από τόσο κοινά υλικά».

evdokiakyrkou

Το έργο Lifenet αποτελείται από λευκές κόλλες φωτοτυπικού χαρτιού και μαύρη κλωστή, υλικό που χρησιμοποιεί συχνά στα έργα της η εικαστικός.

Όλα είναι τυχαία

Η έκθεση με τίτλο «Random Walk» είναι η πρώτη ατομική της Δήμητρας Μπίστα και περιλαμβάνει παλαιότερα και τα πιο πρόσφατα έργα της εικαστικού. Μελάνι σε χειροποίητο χαρτί και διαφάνειες, μεγάλης ή μικρής κλίμακας, είναι το υλικό της Μπίστα, η οποία διερευνά δομές του φυσικού κόσμου καθώς γίνεται αντιληπτός με όρους τάξης-αταξίας και τυχαιότητας-αναγκαιότητας.
Στη δουλειά της κυριαρχεί η γραμμή και το σημείο, η πολυπλοκότητα, η λεπτομέρεια και η ρευστότητα της γραφής. Επιτυγχάνοντας διάφορους βαθμούς πυκνότητας και έντασης, κενού και γεμάτου, δημιουργεί πεδία, πλέγματα και πολύμορφες εντυπώσεις, μεταφέροντας μια υπερκοσμική σύλληψη.
Όσο για τον τίτλο «Random Walk», αποτελεί, σύμφωνα με σχετικό σημείωμα για την έκθεση, «το θεμελιώδες μοντέλο για την καταγραφή στοχαστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν μπορούν να είναι προβλέψιμες και στις οποίες ο παράγοντας ’τύχη’ είναι σημαντικός».

+ Και οι δύο εκθέσεις εγκαινιάζονται την Παρασκευή 12 Απριλίου, στις 20:00. Η έκθεση της Ευδοκίας Κύρκου θα παραμείνει μέχρι την 1η Ιουνίου, ενώ της Δήμητρας Μπίστα θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαΐου.

Για την έκθεση της Ευδοκίας Κύρκου, εδώ.

Για την έκθεση της Δήμητρας Μπίστα, εδώ.

Η γκαλερί Penindaplinena βρίσκεται στην οδό Ελλάδος 49, στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 25340727.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έργο της Δήμητρας Μπίστα.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Επιπλέον παραστάσεις για τις «Όρνιθες του Αριστοφάνη»

Μετά από απαίτηση του κοινού η παραγωγή του Θεάτρου Ανεμώνα «Οι όρνιθες του Αριστοφάνη» ...

H μέθοδος των τριών: Τάσος, Καίτη και Πάνος Στεφανίδης στην γκαλερί Αποκάλυψη

Με τον τίτλο DESCENDANCE, μια εικαστική έκθεση με έργα του Τάσου και της Καίτης ...

«Ανοιχτές πρόβες – Βάκχες» από τη θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ στο Παλιό Ξυδάδικο

Η θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο εργασίας πάνω στην τραγωδία Βάκχες ...

«Keep Rocking» στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού

Με τίτλο Keep Rocking, η Μάχη Δημητριάδου Lindahl και η Σουζάνα Φιαλά παρουσιάζουν την ...

6o Μουσικό Φεστιβάλ Windcraft

Με πρωταγωνιστές τα πνευστά και με τη σύγχρονη δημιουργία να αντλεί από τις παραδόσεις ...

«Ακρωτηριασμός στο Σποκέιν», τελευταίες παραστάσεις

Μια μαύρη κωμωδία σε «πραγματικό» χρόνο 90 λεπτών παρουσιάζει αυτές τις μέρες στην Πάνω ...

X