Δήμητρα Μπίστα και Ευδοκία Κύρκου εκθέτουν στην γκαλερί Penindaplinena

Δύο ξεχωριστές προτάσεις οι οποίες συναντιούνται στην γκαλερί Penindaplinena, στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, παρουσιάζονται από τις 12 Απριλίου στο τοπικό εικαστικό πεδίο.

Η Ευδοκία Κύρκου και η Δήμητρα Μπίστα, οι οποίες ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, μεταφέρουν την πιο πρόσφατη δουλειά τους η πρώτη στη βιτρίνα και η δεύτερη στους τοίχους της Penindaplinena, μιας γκαλερί η οποία συστήθηκε στο κοινό πριν από λίγα χρόνια και κατάφερε να αποτελεί μία από τις κύριες εστίες σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο.

Πρότζεκτ στη βιτρίνα

Η Ευδοκία Κύρκου είναι η νέα φιλοξενούμενη στον θεσμό της γκαλερί Window Project, όπου παρουσιάζει το έργο της με τίτλο Lifenet.
«Πριν απ’ όλα, πρέπει να διευκρινιστεί πως έχουμε να κάνουμε με ένα έργο – παρέμβαση», αναφέρει η Μαρία Καραΐσκου, ιστορικός τέχνης, για τη δουλειά της Κύρκου. «Ένα ασυνήθιστο σύνολο πραγμάτων (απλά χαρτιά ποικιλοτρόπως ενωμένα με μαύρη κλωστή) τοποθετείται σε μη αναμενόμενη θέση (μία διαμπερής προθήκη) και αιχμαλωτίζει ακαριαία το βλέμμα. Πράγματι, αυτή η απροσδόκητη θέα υποβάλλει τον εισερχόμενο επισκέπτη, ακινητοποιεί όμως -στιγμιαία έστω- και τον τυχαίο περαστικό. Το έργο βρίσκεται εντός συγκεκριμένου χώρου μα κατορθώνει να απευθύνεται σε όλους. Η θέασή του μπορεί να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις: έκπληξη, απορία, ίσως στοχασμό. Κανείς δεν θα περίμενε τόσες σκηνοθετικές αρετές από τόσο κοινά υλικά».

evdokiakyrkou

Το έργο Lifenet αποτελείται από λευκές κόλλες φωτοτυπικού χαρτιού και μαύρη κλωστή, υλικό που χρησιμοποιεί συχνά στα έργα της η εικαστικός.

Όλα είναι τυχαία

Η έκθεση με τίτλο «Random Walk» είναι η πρώτη ατομική της Δήμητρας Μπίστα και περιλαμβάνει παλαιότερα και τα πιο πρόσφατα έργα της εικαστικού. Μελάνι σε χειροποίητο χαρτί και διαφάνειες, μεγάλης ή μικρής κλίμακας, είναι το υλικό της Μπίστα, η οποία διερευνά δομές του φυσικού κόσμου καθώς γίνεται αντιληπτός με όρους τάξης-αταξίας και τυχαιότητας-αναγκαιότητας.
Στη δουλειά της κυριαρχεί η γραμμή και το σημείο, η πολυπλοκότητα, η λεπτομέρεια και η ρευστότητα της γραφής. Επιτυγχάνοντας διάφορους βαθμούς πυκνότητας και έντασης, κενού και γεμάτου, δημιουργεί πεδία, πλέγματα και πολύμορφες εντυπώσεις, μεταφέροντας μια υπερκοσμική σύλληψη.
Όσο για τον τίτλο «Random Walk», αποτελεί, σύμφωνα με σχετικό σημείωμα για την έκθεση, «το θεμελιώδες μοντέλο για την καταγραφή στοχαστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν μπορούν να είναι προβλέψιμες και στις οποίες ο παράγοντας ’τύχη’ είναι σημαντικός».

+ Και οι δύο εκθέσεις εγκαινιάζονται την Παρασκευή 12 Απριλίου, στις 20:00. Η έκθεση της Ευδοκίας Κύρκου θα παραμείνει μέχρι την 1η Ιουνίου, ενώ της Δήμητρας Μπίστα θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαΐου.

Για την έκθεση της Ευδοκίας Κύρκου, εδώ.

Για την έκθεση της Δήμητρας Μπίστα, εδώ.

Η γκαλερί Penindaplinena βρίσκεται στην οδό Ελλάδος 49, στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 25340727.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έργο της Δήμητρας Μπίστα.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

«Η παγίδα» του Ρομπέρ Τομά στο Θέατρο Διόνυσος

Το ψυχολογικό θρίλερ «Η παγίδα», ένα έργο του Ρομπέρ Τομά σε μετάφραση του Αντώνη ...

Περφόρμανς του Δημήτρη Χειμώνα στο Buffer Fringe

Ο Δημήτρης Χειμώνας συμμετέχει στο φετινό Buffer Fringe Festival με το έργο του «The ...

The Afro Banana Republic is back!

Οι μπουλντόζες «έστρωσαν» το dance floor και όλα μοιάζουν έτοιμα για το 12ωρο πάρτι ...

Μια πρόταση αγοράς από την Is Not Gallery

Η IsNotGallery παρουσιάζει την τελευταία της έκθεση για το 2013, η οποία κινείται μεταξύ ...

«Κυρία Μαργαρίτα» από τους Γιολάντα Χριστοδούλου και Αλέξη Βασιλείου

Την «Κυρία Μαργαρίτα», το ανατρεπτικό θεατρικό κείμενο του Βραζιλιάνου Ρομπέρτο Ατάυντε, ερμηνεύει η Γιολάντα ...

«Κήποι αντίστασης» στο Φυτώριο

Ένα εργαστήρι – συζήτηση σε συντονισμό της Έλενας Πάρπα και η προβολή ενός μικρού ...

X