«Αντίο» Richie Havens

Απεβίωσε χθες (22/4), σε ηλικία 72 ετών, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας της folk, Richie Havens, μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη στο σπίτι του στο Jersey, της Νέας Υερσέης. Ο Havens είχε ανοίξει το φεστιβάλ του Woodstock το 1969.

Ο εκλιπών είχε σταματήσει να πραγματοποιεί μουσικές εμφανίσεις πριν τρία χρόνια, μετά από τέσσερις δεκαετίες περιοδειών και την ηχογράφηση 30 δίσκων. Σημείο αναφοράς της καριέρας του πάντως, είναι αναμφίβολα η ερμηνεία του «Freedom» στο Woodstock.

Για την ακρίβεια, εκείνη τη μέρα ο Havens έπρεπε να παίξει όλα τα τραγούδια που ήξερε. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ προέβλεπε ότι το συγκρότημά του θα εμφανιζόταν πέμπτο, όμως ο Havens κλήθηκε να εμφανιστεί στη σκηνή πρώτος, καθώς τα άλλα συγκροτήματα είχαν κολλήσει στην κίνηση, καθ’ οδόν προς το χώρο όπου διοργανωνόταν το φεστιβάλ.

«Ήταν 5 το απόγευμα και δεν συνέβαινε τίποτα», είχε δηλώσει ο Havens στο Billboard. «Είχα τα λιγότερα όργανα να στήσω στη σκηνή και τα λιγότερα μέλη στο συγκρότημά μου», πρόσθεσε. Η εμφάνισή τους θα διαρκούσε 40 λεπτά. «Κατέβηκα από τη σκηνή και μου είπαν ‘τέσσερα ακόμα τραγούδια’ κι αυτό συνέβη ξανά και ξανά. Σχεδόν τρεις ώρες αργότερα είχα τραγουδήσει όσα τραγούδια ήξερα»!

Ο Havens γεννήθηκε στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, στις 21 Ιανουαρίου του 1941 και είχε οκτώ μικρότερα αδέλφια. Σε συνέντευξή του στο CNN το 1999 είχε πει πως η μουσική του έδωσε τη δυνατότητα να εγκαταλείψει τη σκληρή γειτονιά του για να βρεθεί στην ενθουσιώδη μουσική σκηνή του Greenwich Village.

«Πιστεύω πως κληρονόμησα το μουσικό μου αισθητήριο από τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου ήταν πιανίστας με καλό αυτί. Μπορούσε απλά να ακούσει κάτι και να αρχίσει να το παίζει», σημείωσε ο Havens. «Μεγάλωσα στο Brooklyn τραγουδώντας doo-wop (σ.σ. rhythm and blues που τραγουδούσαν οι αφροαμερικανοί στις κοινότητές τους) από τα 13 μέχρι τα 20. Η μουσική εκείνη είχε το σκοπό να κρατήσει πολύ κόσμο μακριά από προβλήματα και αποτελούσε διαβατήριο από τη μια γειτονιά στην άλλη».

Κάποιες φορές ο  Havens έπαιζε σε τρία διαφορετικά μαγαζιά σε ένα βράδυ. «Το έκανα αυτό για επτάμισι χρόνια. Ήταν μια μαγική εποχή», επεσήμανε στην ίδια συνέντευξη στο CNN.

Η φήμη του ξεπέρασε πολύ σύντομα τους κύκλους του Village. Μετά την ηχογράφηση δύο άλμπουμ με την Douglas Records, ο Havens υπέγραψε με τον μάνατζερ του Bob Dylan, Albert Grossman, και με την Verve Forecast.

Μετά το Woodstock, ίδρυσε δική του δισκογραφική, την Stormy Forest, με την οποία κυκλοφόρησε έξι άλμπουμ. Ανάμεσα σε αυτά, το Alarm Clock του 1970 στο οποίο περιλαμβάνεται το δημοφιλέστερό του single: μια δική του επανεκτέλεση του «Here Comes the Sun» των Beatles, το οποίο έγραψε ο George Harrison.

Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ο Havens ηχογράφησε διάφορα διαφημιστικά  για την τηλεόραση. Εμφανίστηκε επίσης στο Environmental Inaugural Ball, τον χορό για την ορκωμοσία του Προέδρου -τότε- των ΗΠΑ, Bill Clinton, τον Ιανουάριο του 1993. Το 2009, έπαιξε στο Bethel Woods Center for the Arts, τον χώρο όπου 40 χρόνια νωρίτερα είχε διεξαχθεί το Woodstock.

Πέρυσι, ο Quentin Tarantino χρησιμοποίησε το «Freedom» στην τελευταία ταινία του, Django Unchained.

Ο Havens είναι ο δεύτερος θρύλος του Woodstock που «φεύγει» το 2013. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαρτίου αποχαιρέτισε τα εγκόσμια ο κιθαρίστας των Ten Years After, Alvin Lee.

ΠΗΓΗ: guitarworld.com

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ο «Πλωτός Τάφος» των μεταναστών στη Μεσόγειο εκτίθεται στη Μπιενάλε Βενετίας

Εάν ο επιμελητής της φετινής 58ης Μπιενάλε εικαστικών της Βενετίας Ραλφ Ρούγκοφ θέλησε να ...

Στο μικροσκόπιο η ταινία Zero Dark Thirty

Τις διασυνδέσεις μεταξύ των παραγωγών της ταινίας «Zero Dark Thirty» και αξιωματούχων της υπηρεσίας ...

25 εκατ. ευρώ για ένα μπολ της δυναστείας Τσινγκ

Έναντι ποσού περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ πωλήθηκε την Τρίτη 3 Απριλίου, ένα σπάνιο μπολ ...

Διάλεξη του Jan Verwoert στη Λευκωσία

Ο επιμελητής της κυπριακής συμμετοχής στην επερχόμενη 57η Μπιενάλε Βενετίας, Jan Verwoert, θα δώσει ...

Ntizainers Studio – Εγκαίνια στην Αθηένου

Το NTIZAINERS STUDIO διοργανώνει τα εγκαίνιά του με τίτλο ΦΟΛΟΟΥ_ΜΙ σε ένα βράδυ όπου ...

Διαθεματική έκθεση της Βάσιας Βανέζη στο Φυτώριο

Η Βάσια Βανέζη παρουσιάζει στις 4 Φεβρουαρίου στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, ένα στάδιο εργασίας ...

X