Άνοιξε μετά από δεκαετή ανακαίνιση το Rijksmuseum

Τις πύλες του μετά από δεκαετή ανακαίνιση, άνοιξε το Σάββατο 13 Απριλίου το Rijksmuseum του Άμστερνταμ, όπου φιλοξενείται μεταξύ άλλων θησαυρών, η διάσημη «Νυχτερινή Περιπολία» του Ρέμπραντ.

Το Σάββατο, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του Μουσείου, η είσοδος ήταν ελεύθερη και το Rijksmuseum παρέμεινε ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Μουσείο -το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως η ολλανδική απάντηση στο Λούβρο– για να παρακολουθήσουν τα εγκαίνια, καθώς η βασίλισσα Βεατρίκη έδινε το σύνθημα για τη ρίψη των πυροτεχνημάτων.

Η ανακαίνιση στοίχισε 375 εκατ. ευρώ και την ανέλαβε το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Cruz y Ortiz, το οποίο ένωσε τα δύο κομμάτια του μουσείου.

Ο επανασχεδιασμός του εκθεσιακού χώρου ήταν τόσο ριζικός, ώστε μόνο η Νυχτερινή Περιπολία παρέμεινε στη θέση της, ανάμεσα στα 8 χιλιάδες αντικείμενα που φυλάσσονται στις 80 αίθουσες του μουσείου.

Μιλώντας στην Telegraph, ο διευθυντής του Μουσείου Wim Pijbe [ο οποίος ανέλαβε το 2008 όταν θεωρείτο πως θα ολοκληρώνονταν οι εργασίες ανακαίνισης], σημείωσε την διάθεσή του να ανατρέψει την εντύπωση του κοινού για το Rijksmuseum, «το οποίο ήταν περίπου το Βατικανό του ολλανδικού εικαστικού κόσμου». Ο 51χρονος κύριος Pijbes χαρακτήρισε το νέο κτήριο του μουσείου πιο ανοιχτό, με τα έργα να είναι πιο προσβάσιμα στο κοινό, «όπως θα ήθελαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες».

ΠΗΓΕΣ: GUARDIAN | TELEGRAPH
ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Το νέο σινγκλ των Red Hot Chili Peppers [video]

Kυκλοφόρησε τη Δευτέρα το πρώτο single από τον επερχόμενο δίσκο των Red Hot Chili ...

Συμπόσιο για τον Νίκο Νικολαΐδη

Με ένα συμπόσιο για τον Νίκο Νικολαΐδη, μια σπουδαία μορφή του λογοτεχνικού και εικαστικού ...

Απεβίωσε ο Όσκαρ Ιχουέλος, συγγραφέας του The Mambo Kings

O Όσκαρ Ιχουέλος, ο βραβευμένος συγγραφέας του μπεστ σέλερ The Mambo Kings, πέθανε την ...

ΚΥΠΡΙΑ | Ακυρώνεται η παράσταση «Φωνές της Κύπρου»

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν ότι η μουσική παράσταση με ...

Απεβίωσε ο Ρόμπιν Γκιμπ των Bee Gees

Τον περασμένο Απρίλη, είχε ξυπνήσει έπειτα από δύο εβδομάδες σε κώμα. Οι γιατροί έκαναν ...

X