Άλκης Μπαλτάς | «Μαύρο σε ολόκληρη τη χώρα»

Ο Άλκης Μπαλτάς υπήρξε διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ τη διετία 1997-1999. Σήμερα είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Πέρυσι η δική μας ΣΟΚ συνάντησε την Χορωδία της ΕΡΤ ενώ τα δύο σύνολα είχαν για χρόνια καλή επικοινωνία.

Παρά την έντονη υπενθύμιση, τις τελευταίες μέρες, για τον πολιτιστικό ρόλο της ΕΡΤ, στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για επαναλειτουργία της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης μέχρι τη σύσταση ενός νέου φορέα, έτσι όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, δεν προνοείται συνέχιση της λειτουργίας των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ.

Ο Άλκης Μπαλτάς, ο οποίος για δύο χρόνια μπαινόβγαινε στο Ραδιομέγαρο ως διευθυντής των μουσικών συνόλων και έβλεπε τα πράγματα από πρώτο χέρι, μιλά στο «Π».

Θησαυρός τα σύνολα

«Επιχειρείται ένα τρομερό πλήγμα όχι μόνο στην ενημέρωση, αλλά στο κομμάτι που είναι πιο κοντά σε μένα και στον πολιτισμό, γιατί η ΕΡΤ είναι ο μοναδικός φορέας που εξέπεμπε πολιτισμό», σχολιάζει ο κ. Μπαλτάς.

«Κι όταν λέμε πολιτισμό, γιατί αυτή η λέξη είναι κακοποιημένη, δεν εννοούμε την ελαφρά ψυχαγωγία. Υπήρχαν εκπομπές υψηλότατου επιπέδου: να θυμηθώ το ‘Παρασκήνιο’; Τις ‘Ανιχνεύσεις’; Το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι; Και φτάνω στα μουσικά σύνολα, που ήταν και είναι ένας θησαυρός για την ΕΡΤ.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα είναι η παλαιότερη ορχήστρα της Ελλάδος (από τη δεκαετία του ’30). Έχει ηχογραφήσει έργα δεκάδων Ελλήνων συνθετών: του Καλομοίρη, του Ευαγγελάτου, του Σόλωνα Μιχαηλίδη και πολλών άλλων. Έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες παράγοντας υψηλού επιπέδου πολιτισμό. Επίσης, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής υπηρετούσε το ελληνικό τραγούδι και απ’ αυτήν πέρασε ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Καπνίσης, ο Μαρκόπουλος. Και, τέλος, η Χορωδία της ΕΡΤ είναι η καλύτερη χορωδία της Ελλάδος και μια από τις καλύτερες της Ευρώπης, κι αυτό το λέω χωρίς ίχνος υπερβολής.
Το κλείσιμο αυτών των μουσικών συνόλων, που είναι καμιά 300ριά άνθρωποι, είναι μια βαθιά μαχαιριά στην πλάτη του ελληνικού πολιτισμού. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε».

«Μαύρο» σε ολόκληρη τη χώρα

Ο κ. Μπαλτάς αλλά και το Σωματείο των Μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου απέστειλαν ήδη από την πρώτη μέρα της είδησης επιστολές συμπαράστασης στα μέλη των μουσικών συνόλων. Ο ίδιος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας έως και στον Έλληνα πρωθυπουργό.

baltas_ert

mousikoi_ert

«Προσπαθούμε να πούμε όσο πιο δυνατά μπορούμε ότι η ζημιά δεν είναι μόνο ότι 3.000 άνθρωποι θα μείνουν στον δρόμο. Ας καθαρίσουμε από την ΕΡΤ αξιοκρατικά τους παραπανίσιους, αλλά δεν πρέπει να γίνει αφορμή κλεισίματος. Το μαύρο που ρίξανε δεν είναι μόνο στις οθόνες. Αν φύγουν τα μουσικά σύνολα, οι εκπομπές λόγου, οι θεατρικές εκπομπές και τα προγράμματα για την ιστορία μας, το μαύρο θα έχει πέσει σ’ όλη την πατρίδα».

 

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Γλυπτό του Παρθενώνα «δανεικό» στη Ρωσία

Για πρώτη φορά απ’ όταν μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, ένα από τα μάρμαρα του ...

O Gilad Atzmon στην Κύπρο για τρεις συναυλίες

O Gilad Atzmon, διάσημος σαξοφωνίστας της τζαζ, καταφθάνει από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο ...

Για το τιμητικό χορήγημα: Στόχος η στόχευση

Τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκο Κενεβέζο, τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και το ...

O Σωκράτης Μάλαμας στη Λευκωσία

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη περιοδεία και τις sold out εμφανίσεις στην Αθήνα και σε πολλές ...

TheatreCY Network | Δίκτυο επικοινωνίας για το θέατρο

Τη δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας για τους επαγγελματίες του θεάτρου και τα μέλη του ...

Μια «κακή στιγμή» το μεταλλικό φαράσι

Για μια «κακή στιγμή» με την οποία υποβαθμίζεται ολόκληρο το έργο του τμήματος Αρχαιοτήτων ...

X