Απεβίωσε ο συγγραφέας Ιαν Μπανκς

Ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ίαν Μπανκς [Ιain Banks], ο οποίος είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες ότι έπασχε από καρκίνο της χοληδόχου κύστεως σε προχωρημένο στάδιο, πέθανε σε ηλικία 59 ετών, ανακοίνωσε την Κυριακή το BBC, επικαλούμενο την οικογένεια και τον εκδότη του.

Ο Ίαν Μπανκς είχε εκδώσει περίπου δέκα έργα επιστημονικής φαντασίας και άλλα τόσα παραδοσιακής λογοτεχνίας. Γνώρισε την επιτυχία με την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του, The Wasp Factory [Εργοστάσιο Σφηκών] το 1984.

Τον Απρίλιο, ο συγγραφέας είχε ανακοινώσει ότι έπασχε από καρκίνο της χοληδόχου κύστεως, ο οποίος είχε επεκταθεί στο συκώτι, στους λεμφαδένες και στο πάγκρεας.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο να ζήσω περισσότερο από ένα χρόνο» είχε γράψει τότε στην ιστοσελίδα του, ανακοινώνοντας ότι δεν θα κάνει ξανά δημόσιες εμφανίσεις.

Τον ίδιο μήνα παντρεύτηκε την σύντροφό του, Αντέλ, και είχε ζητήσει από τους εκδότες του να ετοιμάσουν το νέο -και τελευταίο- του βιβλίο το συντομότερο δυνατό, για να προλάβει να το δει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Δεν τα κατάφερε.

Το βιβλίο, με τίτλο The Quarry, κυκλοφορεί στις 20 Ιουνίου.

Ο Ιαν Μπανκς γεννήθηκε το 1954 στη Σκωτία. Η συγγραφική του πορεία ξεκίνησε με βιβλία επιστημονικής φαντασίας (space opera) τα οποία δεν είχαν καμία ανταπόκριση. Όλα άλλαξαν το 1984, όταν ο εκδοτικός οίκος «Futura» εξέδωσε το «Εργοστάσιο Σφηκών».

Έκτοτε έγραψε 11 βιβλία επιστημονικής μυθοπλασίας (τα οποία υπέγραφε ως Iain Banks) και 10 βιβλία επιστημονικής φαντασίας (τα οποία υπέγραφε ως Iain Μ. Banks).

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Σκωτσέζους συγγραφείς: ήταν υποψήφιος για το βραβείο Hugo το 2005 για την νουβέλα του «The Algebraist», ενώ έχει γυριστεί σε ταινία το βιβλίο του «Complicity» και σε σειρά του BBC ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του, το «The Crow Road».

Στην ελληνική γλώσσα, κυκλοφορούν τα βιβλία του:

Εργοστάσιο σφηκών, εκδόσεις Οξύ, 2009

Πέτρινο τραγούδι, εκδόσεις Οξύ, 2000

Συνενοχή, εκδόσεις Σέλας, 1998

You May Also Like

Προκήρυξη θέσεων για το Αρμενικό Δημοτικό Σχολείο ΝΑΡΕΚ

Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι δέχεται ...

Μουσικό Φεστιβάλ Λευκωσίας 2012

Όταν ο Σύνδεσμος «Φίλοι της Λευκωσίας» διοργάνωσε πριν από έναν χρόνο ημερίδα για το ...

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στη μουσική σκηνή RED

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα βρίσκεται στη Λευκωσία για δύο συναυλίες στις 26 και 27 ...

«Εγώ δημιουργώ την κυπριακή στολή»

Το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους διοργανώνει το εργαστήρι «Εγώ Δημιουργώ… την ...

Κυνηγητό για την μπαλαρίνα του Ντεγκά

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος Η δεινή οικονομική θέση στην οποία είχε περιέλθει τα τελευταία ...

Βραδιές Ντοκιμαντέρ / Brave New Culture / Pantheon Theatre

Η Brave New Culture, η διοργανώτρια αρχή του “Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού” – της ...

X