Επιστολή Μίμη Κυθρεώτη για το Θέατρο ΘΟΚ | απαντά στον Πρόδρομο Προδρόμου

Χωρίς να δίνει απαντήσεις για τη θραύση υαλοπινάκων, ο αρχιτέκτονας Μίμης Κυθρεώτης αντέδρασε χθες, με επιστολή του, στις δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου σχετικά με το νέο κτήριο Θεάτρου.

Ως γνωστόν, στις 8 Μαΐου και ξανά στις 13 Ιουνίου έσπασαν τρεις υαλοπίνακες στην κουπαστή της σκάλας που οδηγεί από το φουαγιέ του θεάτρου σε όροφο. Με δηλώσεις του στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου την Τρίτη, ο κ. Προδρόμου εμφανίστηκε λάβρος εναντίον των εμπλεκόμενων στην ανέγερση του κτηρίου, αναφέροντας ότι πιθανώς να υπάρχουν «κατασκευαστικά προβλήματα τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους».

Ατεκμηρίωτη άποψη

Με χθεσινή επιστολή του, ο Μίμης Κυθρεώτης (του οποίου το αρχιτεκτονικό γραφείο Δ. Κυθρεώτης και Συνεργάτες σχεδίασε το κτήριο), είναι ο πρώτος που αντιδρά από την πλευρά των αρχιτεκτόνων και εργολάβων του κτηρίου, σχετικά με τη θραύση των υαλοπινάκων. «Ένας πολιτικός και δη βουλευτής για να είναι σοβαρός, αντικειμενικός και πιστευτός οφείλει να ερευνά τα πραγματικά γεγονότα για οποιοδήποτε θέμα προτού σχολιάσει, επικρίνει ή κατακρίνει», σημειώνει ο κ. Κυθρεώτης, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις δηλώσεις του κ. Προδρόμου, ο οποίος «ανέλαβε προσωπική εκστρατεία δυσφήμησης και υποτίμησης του νέου κτηρίου Θεάτρου».

Όπως αναφέρει ο κ. Κυθρεώτης, «ο κ. Προδρόμου επανειλημμένα διαλαλεί και εκφράζει απαράδεχτες και ατεκμηρίωτες απόψεις και θέσεις στα ΜΜΕ, οι οποίες δεν βασίζονται στα πραγματικά γεγονότα και συμβάντα, χωρίς ο ίδιος να έχει τη στοιχειώδη πρόθεση ή βούληση να εμβαθύνει και πληροφορηθεί τις πραγματικότητες».

Γλώσσας περίπατος

Ο κ. Κυθρεώτης καλεί τον βουλευτή να διερωτηθεί γιατί δεν συνέβη ούτε μία θραύση υαλοπίνακα στους 16 μήνες από την κατασκευή της κουπαστής, αλλά παρατηρήθηκαν τρεις θραύσεις σε διάστημα 35 ημερών.

Χωρίς να δίνει τουλάχιστον τη δική του ερμηνεία ως ειδικός, ο κ. Κυθρεώτης καλεί τον ΘΟΚ να ερευνήσει το θέμα και χαρακτηρίζει ως «δείγμα απίστευτης επιστημονικής φαντασίας και παραπληροφόρησης» τη δήλωση του κ. Προδρόμου ότι «σε ένα καινούργιο κτήριο της Λευκωσίας του 2013 που στοίχισε 23 εκατομμύρια να ξεκινάνε και να πέφτουν υαλοπίνακες και δεν είναι απλώς τζάμια, είναι μία ολόκληρη όψη του κτηρίου, η οποία καλύπτει μερικούς ορόφους, αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος και ευτυχώς που δεν υπήρχε κοινό εκείνη την ώρα».

Ο κ. Κυθρεώτης αναφέρει ακόμη πως «εάν επιδίωξη του (κ. Προδρόμου) είναι βγάζοντας τη γλώσσα του περίπατο να λέει ό,τι του κατέβει στο μυαλό του, με σκοπό να υποβαθμίσει ή υποτιμήσει την αξία ενός τέτοιου αξιόλογου αρχιτεκτονικού δημιουργήματος και παίρνοντας αφορμή τη θραύση (3) υαλοπινάκων της κουπαστής προσπαθεί να δημιουργήσει μια ’φούσκα’ με ανύπαρκτες και διαστρεβλωμένες δηλώσεις […]. εμείς ως Μελετητές του έργου τον βεβαιούμε ότι η προσπάθειά του δεν θα πετύχει καθότι το κτήριο είναι ασφαλέστατο στατικά και κατασκευασμένο σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Θεάτρου».

Ο κ. Κυθρεώτης καλεί, τέλος, «για λόγους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης» το διοικητικό συμβούλιο και τον διευθυντή του ΘΟΚ να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στον «Π» (02/06/2013), ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ, Γιάννης Ιωάννου, ανέφερε ως προσωπική του θέση πως«η χρήση γυαλιών σε θερμοκρασίες όπως αυτές της Κύπρου δεν είναι ούτε λειτουργικά, ούτε αισθητικά η ενδεδειγμένη», αλλά και ότι αυτού του είδους κτήρια «είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα».

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Άθλια η κατάσταση στους αρχαιολογικούς χώρους στα κατεχόμενα

Σημερινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαβαντίς» αναφέρεται στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στους αρχαιολογικούς ...

Νέο Blade Runner από τον Ridley Scott

Την καριέρα του σε επανάληψη ζει αυτό τον καιρό ο Ρίντλεϊ Σκοτ. Ο διάσημος ...

5o Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος | Επιβίωση από αγάπη

Ξεπερνώντας για μία ακόμη φορά τις δυσκολίες που επιβάλλει η οικονομική κρίση, το Ίδρυμα ...

Ο ήχος του όπλου

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δραματουργίας, το έργο Ο ήχος του όπλου ...

Η Αξιοθέα και ο κόσμος της τίμησαν τον Μιχάλη Πασιαρδή

Στις 28 Σεπτεμβρίου, το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου υποδέχτηκε με πολλή συγκίνηση και ...

Flash mob | H Ιβ Ένσλερ κατέλαβε το ευρωκοινοβούλιο

Η θεατρική συγγραφέας και ακτιβίστρια Ιβ Ένσλερ, γνωστή για το έργο της «Αιδοίου Μονόλογοι», ...

X