Επιστολή Μίμη Κυθρεώτη για το Θέατρο ΘΟΚ | απαντά στον Πρόδρομο Προδρόμου

Χωρίς να δίνει απαντήσεις για τη θραύση υαλοπινάκων, ο αρχιτέκτονας Μίμης Κυθρεώτης αντέδρασε χθες, με επιστολή του, στις δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου σχετικά με το νέο κτήριο Θεάτρου.

Ως γνωστόν, στις 8 Μαΐου και ξανά στις 13 Ιουνίου έσπασαν τρεις υαλοπίνακες στην κουπαστή της σκάλας που οδηγεί από το φουαγιέ του θεάτρου σε όροφο. Με δηλώσεις του στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου την Τρίτη, ο κ. Προδρόμου εμφανίστηκε λάβρος εναντίον των εμπλεκόμενων στην ανέγερση του κτηρίου, αναφέροντας ότι πιθανώς να υπάρχουν «κατασκευαστικά προβλήματα τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους».

Ατεκμηρίωτη άποψη

Με χθεσινή επιστολή του, ο Μίμης Κυθρεώτης (του οποίου το αρχιτεκτονικό γραφείο Δ. Κυθρεώτης και Συνεργάτες σχεδίασε το κτήριο), είναι ο πρώτος που αντιδρά από την πλευρά των αρχιτεκτόνων και εργολάβων του κτηρίου, σχετικά με τη θραύση των υαλοπινάκων. «Ένας πολιτικός και δη βουλευτής για να είναι σοβαρός, αντικειμενικός και πιστευτός οφείλει να ερευνά τα πραγματικά γεγονότα για οποιοδήποτε θέμα προτού σχολιάσει, επικρίνει ή κατακρίνει», σημειώνει ο κ. Κυθρεώτης, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις δηλώσεις του κ. Προδρόμου, ο οποίος «ανέλαβε προσωπική εκστρατεία δυσφήμησης και υποτίμησης του νέου κτηρίου Θεάτρου».

Όπως αναφέρει ο κ. Κυθρεώτης, «ο κ. Προδρόμου επανειλημμένα διαλαλεί και εκφράζει απαράδεχτες και ατεκμηρίωτες απόψεις και θέσεις στα ΜΜΕ, οι οποίες δεν βασίζονται στα πραγματικά γεγονότα και συμβάντα, χωρίς ο ίδιος να έχει τη στοιχειώδη πρόθεση ή βούληση να εμβαθύνει και πληροφορηθεί τις πραγματικότητες».

Γλώσσας περίπατος

Ο κ. Κυθρεώτης καλεί τον βουλευτή να διερωτηθεί γιατί δεν συνέβη ούτε μία θραύση υαλοπίνακα στους 16 μήνες από την κατασκευή της κουπαστής, αλλά παρατηρήθηκαν τρεις θραύσεις σε διάστημα 35 ημερών.

Χωρίς να δίνει τουλάχιστον τη δική του ερμηνεία ως ειδικός, ο κ. Κυθρεώτης καλεί τον ΘΟΚ να ερευνήσει το θέμα και χαρακτηρίζει ως «δείγμα απίστευτης επιστημονικής φαντασίας και παραπληροφόρησης» τη δήλωση του κ. Προδρόμου ότι «σε ένα καινούργιο κτήριο της Λευκωσίας του 2013 που στοίχισε 23 εκατομμύρια να ξεκινάνε και να πέφτουν υαλοπίνακες και δεν είναι απλώς τζάμια, είναι μία ολόκληρη όψη του κτηρίου, η οποία καλύπτει μερικούς ορόφους, αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος και ευτυχώς που δεν υπήρχε κοινό εκείνη την ώρα».

Ο κ. Κυθρεώτης αναφέρει ακόμη πως «εάν επιδίωξη του (κ. Προδρόμου) είναι βγάζοντας τη γλώσσα του περίπατο να λέει ό,τι του κατέβει στο μυαλό του, με σκοπό να υποβαθμίσει ή υποτιμήσει την αξία ενός τέτοιου αξιόλογου αρχιτεκτονικού δημιουργήματος και παίρνοντας αφορμή τη θραύση (3) υαλοπινάκων της κουπαστής προσπαθεί να δημιουργήσει μια ’φούσκα’ με ανύπαρκτες και διαστρεβλωμένες δηλώσεις […]. εμείς ως Μελετητές του έργου τον βεβαιούμε ότι η προσπάθειά του δεν θα πετύχει καθότι το κτήριο είναι ασφαλέστατο στατικά και κατασκευασμένο σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Θεάτρου».

Ο κ. Κυθρεώτης καλεί, τέλος, «για λόγους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης» το διοικητικό συμβούλιο και τον διευθυντή του ΘΟΚ να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στον «Π» (02/06/2013), ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ, Γιάννης Ιωάννου, ανέφερε ως προσωπική του θέση πως«η χρήση γυαλιών σε θερμοκρασίες όπως αυτές της Κύπρου δεν είναι ούτε λειτουργικά, ούτε αισθητικά η ενδεδειγμένη», αλλά και ότι αυτού του είδους κτήρια «είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα».

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ο καπιταλισμός στο μουσείο

Στην είσοδο της έκθεσης «Εμείς οι καπιταλιστές: από το ξεκίνημα στον αχαλίνωτο καπιταλισμό» περιμένει ...

Ας μιλήσουμε για την επιστημονική φαντασία

Μια Ημερίδα «Επιστημονικής Φαντασίας» με θέμα «Φαντασία του σήμερα, πραγματικότητα του αύριο;» πραγματοποιείται στις ...

Κατάμεστο το Ηρώδειο για τον Μάριο Τόκα

Μια συγκινητική μουσική βραδιά απόλαυσαν το βράδυ της Παρασκευής 03 Οκτωβρίου 2014 οι χιλιάδες ...

Την Πέμπτη το τελευταίο αντίο

Την Πέμπτη, 28 Ιουλίου, θα γίνει η νεκρώσιμος ακολουθία του Μιχάλη Κακογιάννη, στις 16.00 ...

Ηχητικό ντοκουμέντο του 1974 για τον Κώστα Βάρναλη

Στις 16 Δεκεμβρίου 1974 «έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος ποιητής και πεζογράφος Κώστας ...

Στο «μάτι» της Τρόικας η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Η αναδιάρθρωση της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΣΟΚ) είναι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Παιδείας ...

X