Κινηματογραφική… «δέσμευση»

Γυρίσματα για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους είχαμε τους τελευταίους μήνες – ξεχωρίζει η περίπτωση της ταινίας δρόμου «Committed», με ιδιώτη επενδυτή.

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος οι κινηματογραφιστές της χώρας βγαίνουν στους δρόμους για τα γυρίσματα των ταινιών τους: αν και κάτω από δύσκολες θερμοκρασίες, τα γυρίσματα ταινιών βολεύουν, συνήθως, τους καλοκαιρινούς μήνες, για μια σειρά από λόγους: οι ηθοποιοί που τελειώνουν με τις υποχρεώσεις τους από σειρές και θεατρικές παραστάσεις και το φυσικό κυπριακό φως που κάνει θαύματα είναι δύο μόνο λόγοι.

Αν και απογοητευμένοι από το κούρεμα του κρατικού προϋπολογισμού για τον κινηματογράφο, δεν είναι λίγοι οι κινηματογραφιστές που προχώρησαν, με ή χωρίς κρατική επιχορήγηση, με τα γυρίσματα των ταινιών τους ήδη από την αρχή του χρόνου.

Έτσι, τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποίησε τα γυρίσματα της νέας του ταινίας με τίτλο «5 σελίνια νάιλον» ο Χρίστος Σιοπαχάς.

Την ίδια περίοδο έκανε τα γυρίσματα της νέας του ταινίας και ο Κύρος Παπαβασιλείου, με τίτλο «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου».
Ακολούθησε ο Μιχάλης Γεωργιάδης με την μικρού μήκους ταινία «Το παρανυφικό», ενώ πιο πρόσφατα νέοι σκηνοθέτες πήραν την σκυτάλη.

Στις αρχές Ιουνίου, γυρίστηκε η μαύρη κωμωδία «Πέντε τρόποι να πεθάνεις», σε σκηνοθεσία της Ντάινας Παπαδάκη. Τα γυρίσματα διήρκεσαν πέντε μέρες και σ’ αυτήν συμμετέχουν οι Στέλα Φυρογένη, Μιχάλης Μαρίνος, Κρίστη Παπαδοπούλου, Έφη Παπαθεοδώρου και Ανδρέας Αραούζος.

Ο Μάριος Πιπερίδης ολοκλήρωσε στις 20 Ιουνίου τα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας του «The Immortalizer», στο Αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, στη Λευκωσία.

Χωρίς κρατική επιχορήγηση

Η περίπτωση της Στελάνας Κληρή και του Ανδρέα Κυριάκου διαφέρουν από τις προαναφερθείσες: οι ταινίες τους δεν επιχορηγήθηκαν μερικώς από την ΣΕΚΙΝ (Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου).

Ο Ανδρέας Κυριάκου γύρισε την ταινία Whispers ανήμερα του Πάσχα.

Το επιτελείο των ηθοποιών στην εν λόγω ταινία αποτελούν οι Χριστόδουλος Μαρτάς, Λευτέρης Σαλωμίδης, Ιωάννα Πολυνείκη, Πάμπος Χαραλάμπους και η Έλλη Κυριακίδου.

«Σκηνοθέτησα την ταινία με την βοήθεια πρώτης κατηγορίας συντελεστών αλλά και φίλων που απλώς ήθελαν να βοηθήσουν και μαζί με άλλες παράλληλες παράγωγες με την ιδια “ανεξάρτητη” στάση, ελπίζουμε να κρατήσουμε τον κυπριακό κινηματογράφο ζωντανό», αναφέρει σε σημείωμά του ο Α. Κυριάκου [δες σχόλια].

Η Στελάνα Κληρή κατέφυγε στη διεθνή μέθοδο του crowdfunding μέσω της ιστοσελίδας indiegogo, όπου χορηγός είναι το ίδιο το κοινό. Εκεί πέτυχε να συλλέξει κάποια χρήματα από κόσμο που διάβασε για την ταινία της και θέλησε να συμβάλει στην πραγματοποίησή της, ωστόσο το ποσό δεν ήταν αρκετό.

Στο indiegogo, όμως, συνέβη κάτι άλλο: κατάφερε να βρει τον μέγα επενδυτή της, έναν ιδιώτη Κύπριο που ζει στο εξωτερικό, ο οποίος ανέλαβε την πλήρη χρηματοδότηση της ταινίας.

Η ταινία Committed είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Στελάνας Κληρή.

Με διαλόγους στην αγγλική γλώσσα, όπως και η πρώτη της μικρού μήκους ταινία, The Fiddler, το Committed είναι μια κυπριακή ταινία δρόμου. Ένας άντρας δέχεται πιέσεις από τον περίγυρό του για να κάνει πρόταση γάμου στη φίλη του. Αυτός, αναποφάσιστος, φεύγει και στο δρόμο συναντά μια… νύφη που το’ χει σκάσει. Μαζί θα ακολουθήσουν μια διαδρομή γεμάτη συζητήσεις και εικόνες της Κύπρου.

Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν 17 μέρες και πραγματοποιήθηκαν από το χωριό Λόφου μέχρι το Κάβο Γκρέκο και από τα Λεύκαρα μέχρι το Παραλίμνι.

Χαμηλού προϋπολογισμού, η ταινία στοίχισε 50 χιλιάδες ευρώ. Σε κάθε βήμα των γυρισμάτων, η Στελάνα ενημέρωνε το -μελλοντικό- κοινό της ταινίας: «Έχει βάλει κόσμος λεφτά σε αυτή την ταινία. Προσπαθώ να τους κρατάω ενήμερους, το θεωρώ υποχρέωσή μου», σημειώνει η ίδια.

Όσο για τη μέθοδο του crowdfunding, η ίδια θεωρεί ότι τώρα που τη χρησιμοποιούν όλοι, δεν είναι τόσο αποτελεσματική, ωστόσο παραμένει ένας καλός τρόπος για να γνωστοποιήσει κανείς το κινηματογραφικό του πρότζεκτ. Άλλωστε και η ίδια με αυτό τον τρόπο βρήκε τον επενδυτή της.
Αυτή τη στιγμή, η ταινία βρίσκεται στο μοντάζ και η σκηνοθέτιδα ελπίζει πως θα είναι έτοιμη για να τη δούμε στη μεγάλη οθόνη τον Νοέμβριο. Στόχος, τα ντόπια και διεθνή φεστιβάλ αλλά κυρίως οι κινηματογραφικές αίθουσες, αφού «η ταινία είναι πιο εμπορική».

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Ορέστης Σοφοκλέους και η Melia Kreiling πρωταγωνιστούν στην ταινία Committed.

***ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή το άρθρο αποδείχτηκε ελλειπές ως προς τον αριθμό ταινιών που γυρίστηκαν αυτό τον χρόνο στην Κύπρο, όπως αναφέρονται πιο πάνω, παρακαλούμε όσους έχουν σκηνοθετήσει ταινίες μικρού ή μεγάλου μήκους να μας στείλουν ένα ενημερωτικό e-mail στο parathiro@politis-news.com.

 

Απολογίες σε όσους σκηνοθέτες δεν αναφέρθηκαν εξ αρχής. Δεν υπήρχε πρόθεση. Υπήρχε άγνοια.

 

  • Show Comments

You May Also Like

Μουσείο στο Λονδίνο αρνήθηκε δωρεά λόγω σχέσης με την κρίση των οπιούχων στις ΗΠΑ

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αρνήθηκε δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου στερλινών του Αμερικανού ζάμπλουτου ...

«Ο Καθρέφτης μας. Εξουσία και Πολίτες», του Γιαννάκη Γεωργιάδη

«Ο Καθρέφτης μας. Εξουσία και Πολίτες» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Γιαννάκη Γεωργιάδη ...

Eπίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά η Νάνα Μούσχουρη

Το τιμητικό διδακτορικό των Γραμμάτων και Τεχνών του αγγλόφωνου πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ παρέλαβε ...

Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2013

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2013 που απονέμει κάθε χρόνο το ...

Λευκωσία: κλείνει μέρος της Τάφρου για το Φεστιβάλ Μπύρας

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι λόγω του επικείμενου Φεστιβάλ Μπύρας, μέρος της ...

2o Διεθνές Poetry Slam

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης του 1ου Διεθνούς Poetry Slam στη Λευκωσία το ...

X