Μαγκρίτ στην Νέα Υόρκη, μετά από 20 χρόνια

Για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερα από 20 χρόνια, μια έκθεση του Ρενέ Μαγκρίτ [1898-1967] παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση με έργα του Βέλγου σουρεαλιστή ζωγράφου θα περιοδεύσει σε μουσεία του Σικάγο, του Χιούστον και θα φιλοξενηθεί από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης [MoMA], όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Με τίτλο «Μαγκρίτ: Το Μυστήριο του Συνηθισμένου, 1926-1938», η έκθεση συγκεντρώνει περίπου 80 πίνακες, κολάζ, φωτογραφίες και αντικείμενα και θα φιλοξενείται στο MoMA από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, προτού μεταφερθεί στη Συλλογή Μένιλ στο Χιούστον και στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που εστιάζει στα σουρεαλιστικά χρόνια του Μαγκρίτ, δημιουργού μερικών από τις πιο ξεχωριστές εικόνες του 20ου αιώνα.

Ξεκινώντας από το 1926 με στόχο «να προκαλέσω τον πραγματικό κόσμο», όπως το έθεσε ο ίδιος, και φτάνοντας στο 1938, η έκθεση σηματοδοτεί την κύρια στρατηγική και τα θέματα στην πιο πειραματική και εφευρετική περίοδο της καριέρας του Μαγκρίτ.

O εκτοπισμός, η μεταμόρφωση, η παραλλαγμένη ονομασία αντικειμένων υπήρξαν κάποιες από τις πιο καινοτόμες τακτικές του Μαγκρίτ την εν λόγω περίοδο.

Ο Μαγκρίτ ξεκίνησε ως ιμπρεσιονιστής, πειραματίστηκε με τον κυβισμό για να καταλήξει στον σουρεαλισμό το 1926 ενώ ακόμη ζούσε στις Βρυξέλλες.

Τον επόμενο χρόνο μετακόμισε στο Παρίσι και έκτοτε αφοσιώθηκε στον σουρεαλισμό.

Στα έργα του συχνά παραθέτει συνηθισμένα αντικείμενα, ή κάποιο ασυνήθιστο πλαίσιο, δίνοντας νέες ερμηνείες σε γνωστά αντικείμενα.

the-treachery-of-images-this-is-not-a-pipe-1948(2)Η χρήση αντικειμένων διαφορετικά απ’ ό,τι φαίνονται, είναι χαρακτηριστική στο έργο του «Η προδοσία των εικόνων» [La trahison des images], όπου κάτω από μια -προφανώς- πίπα, ο Μαγκρίτ έγραψε την φράση: «Αυτό δεν είναι μία πίπα» [«Ceci n’est pas une pipe»].

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: René Magritte. The Menaced Assassin. Βρυξέλλες, 1927. © 2012 C. Herscovici, Brussels / Artists Rights Society (ARS), New York

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Κατασκήνωση για Νέους Crossroads VI

Πραγματοποιείται για έκτη χρονιά φέτος η κατασκήνωση Crossroads, στο χωριό Κάμπος της επαρχίας Λευκωσίας. ...

Το δ.σ. του Παττίχειου Θεάτρου Λεμεσού

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος Ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τρύφωνος, ο πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου ...

3ο Buffer Fringe | Ανοιχτή πρόσκληση

Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής απευθύνει το Σπίτι της Συνεργασίας, για το 3ο Buffer Fringe ...

Νίκος Αναστασιάδης | «Φτωχότερη η πολιτιστική ζωή του τόπου»

Φτωχότερη είναι η πολιτιστική ζωή της Κύπρου μετά την απώλεια του Εύη Γαβριηλίδη, δηλώνει ...

Ψήφισμα για τη δημιουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Ψήφισμα με το οποίο επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Κύπρο θα ...

«Πλούτος» του Αριστοφάνη από τον Σαββόπουλο

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζει τη νέα του δουλειά ο Διονύσης Σαββόπουλος: αναλαμβάνοντας ...

X