Το “μαύρο”, η Apple και τα social

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

Είμαι θυμωμένη. Όχι θυμωμένη, έξαλλη. Και φαντάζομαι το ίδιο και όσοι δοκίμασαν να βρουν την πειρατική συχνότητα της ΕΡΤ για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις μέσα από iPad ή iPhone. Γιατί εκεί είναι που συνειδητοποιείς τι σημαίνει να έχει “διακόψει τη συνεργασία” η Apple με το adobe flash player. Σε στέλνει στο desktop σου!!! Χωρίς αιδώ.
Την έχεις ακούσει την είδηση, το ξέρεις, αλλά δεν το συνειδητοποιείς. Όπως δεν συνειδητοποιούν όλοι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ότι απόλυση σημαίνει και εξαίρεση από το ταμείο ανεργίας, γιατί κανείς δεν το πλήρωνε τόσα χρόνια. Άλλη συζήτηση αυτή.
Αλλά να που όλοι χρησιμοποιούν flash, όχι, δεν είναι παρωχημένο, όπως φαίνεται, γιατί είναι ελαφρύ και ενσωματώνεται εύκολα σε player σε όλες τις σελίδες που θέλουν να αναμεταδώσουν… Αλλά αν έχεις επιλέξει Apple, την πάτησες. Δεν βλέπεις τίποτα. Άκου τράβα στο desktop! Πάλι καλά που δεν σου λένε: αγόρασε άλλη ταμπλέτα.
Βέβαια προσπαθώ να ξεφορτωθώ το iPhone εδώ και καιρό για άλλους λόγους, αλλά είναι ώρα ν’ αγοράζεις κινητά τώρα; Ούτε να στα χαρίζουν δεν τα παίρνεις πια, κάτι σαν τα Jeep Cherokee, πολλά κυβικά, μεγάλες φουρτούνες. Η αλληλεγγύη του δικτύου στην ΕΡΤ ήταν απεριόριστη. Και η απίστευτη φαντασία των τεχνικών της αξιομνημόνευτη. Γιατί για να υπάρξει ιντερνετική μετάδοση, πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρξει σήμα. Σημαντική ήταν η συμβολή της European Broadcasting Union [EBU], η οποία από την αρχή δήλωσε την αντίθεσή της στο “μαύρο” και μάλιστα ενεργά: πήρε το σήμα που εξέπεμπε η ΕΡΤ και το ανέβασε στον δορυφόρο, στη συχνότητα της ERT Sat. Οι τεχνικοί της ΕΡΤ, οι οποίοι εργάστηκαν μερόνυχτα, ανέβηκαν στις κεραίες στα βουνά, τοποθέτησαν δορυφορικά πιάτα, όπου δεν υπήρχαν ήδη, ώστε να λαμβάνουν το σήμα της EBU και συνέδεσαν τους πομπούς με τα πιάτα. Έτσι μπόρεσαν να δώσουν το σήμα της ΕΡΤ, εκεί όπου οι κεραίες δεν φυλάσσονταν από τα ΜΑΤ, όπως έγινε στους πομπούς του Υμηττού, της Πάρνηθας, της Αίγινας, του Χορτιάτη, της Καλαμάτας, της Τρίπολης… Δυστυχώς μετά από μερικά 24ωρα η EBU αναγκάστηκε να κόψει την εκπομπή της κι έτσι βρέθηκε εναλλακτικός τρόπος ασύρματα μέσω radio-link από τους περιφερειακούς σταθμούς. Για το ραδιόφωνο τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, αφού το σήμα μπορεί να περάσει και από το δίκτυο ή τις τηλεφωνικές γραμμές με μεγαλύτερη ευκολία και να γίνει αναμετάδοση.
Το “μαύρο” της ΕΡΤ προκάλεσε σεισμό και στα social media, τόσο από εγχώριους όσο και ξένους σχολιαστές, με το αντίστοιχο hashtag στο Twitter [#ert] να μπαίνει στη δεύτερη θέση της κορυφαίας δεκάδας των worldwide trends της πλατφόρμας. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, τα social media δεν προκάλεσαν ή μεγέθυναν τον θυμό ή την αντίδραση εργαζομένων και απλού κόσμου για τα συμβάντα, αλλά διέδωσαν κάτι που ήδη συνέβαινε, κρατώντας μεγάλο βάρος της ενημέρωσης του κόσμου. Ιδιαίτερα στο εξωτερικό, αφού πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι -και όχι όλοι από την ΕΡΤ- τα χρησιμοποίησαν για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους. Τα social media της ίδιας της ΕΡΤ, στα χέρια των εργαζομένων και αυτά, παρουσίασαν έκρηξη αύξησης παρακολούθησης της τάξης του 120%, ενώ πολύ μεγάλη ήταν και η αλληλεπίδραση [likes, retweet, απαντήσεις κλπ.].
Η σελίδα της ΕΡΤ έπεσε, αλλά τα social κράτησαν. Κι αν δεν ήταν κι αυτοί οι ανεκδιήγητοι της Apple, θα είχα ευχαριστηθεί και τηλεόραση. Αλλά, βλέπεις, μάλλον δεν το είχαν προβλέψει. Θέλετε τη γνώμη μου; Κακώς. Να κόψουν τον λαιμό τους να τα βρούνε…

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο νέος είναι ωραίος

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το δίλημμα, παλιό ή καινούργιο, δεν είναι πρόσφατο. ...

Από τους opinion leaders στους curators

@valia_kaimaki Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης [ΜΚΔ] είναι σαν τα παπούτσια. Πρέπει να δοκιμάσεις κάμποσα ...

Εκδότες εναντίον «συλλεκτών»

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Ακριβής απόδοση στα ελληνικά για το aggregator δεν ...

H τιμή της “τιμής” του Twitter

Την περασμένη Δευτέρα, η μετοχή του Twitter κατέρρευσε στο χρηματιστήριο. Συμβαίνουν αυτά στον κόσμο ...

Το βίντεο σκοτώνει τον πλανήτη

Είμαι στην κουζίνα και κάνω τα διάφορα της νοικοκυράς ακούγοντας ταυτόχρονα streaming από τον ...

Τουϊτάροντας προς τις εκλογές

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Συνήθως οι προβλέψεις μου πέφτουν έξω. Όχι γιατί είμαι κακή ...

X