Βραζιλιάνικη μπόσα νόβα στο The Shoe Factory

Η Ελληνοβραζιλιάνα Κατερίνα Πολέμη, ο Γάλλος κιθαρίστας Jean-Philippe Crespin και ο Βραζιλιάνος κρουστός Júlio Gonçalves παρουσιάζουν μια συναυλία με μελωδίες και ρυθμούς μπόσα νόβα και chorinho την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Την συναυλία παρουσιάζει η Πρεσβεία της Βραζιλίας στη Λευκωσία και το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, στο The Shoe Factory στην εντός των τειχών πόλη.

Το βραζιλιάνικο chorinho είναι ένα εκλεπτυσμένο είδος μουσικής που συνδυάζει τους ήχους οργάνων όπως η τρομπέτα, το φλάουτο και η κιθάρα με μια δόση αυτοσχεδιασμού. Στην κυριολεξία chorinho σημαίνει ‘μικρό κλάμα ή θρήνος’ και παρόλο που τα τραγούδια αυτού του είδους είναι κάπως νοσταλγικά,  ο ήχος τους είναι… ξεσηκωτικός. Και τον οφείλουμε στο βραζιλιάνικο ‘καβακίνιο’, ένα μικρό έγχορδο όργανο με τέσσερεις διπλές συρμάτινες χορδές, με πορτογαλική καταγωγή.

Η Μπόσα Νόβα βασίζεται στα ρυθμικά μοτίβα της σάμπα, συνδυασμένα με την αίσθηση της μουσικής των πρώην κοινοτήτων των σκλάβων της Αφρικής.

Η Μπόσα Νόβα επηρεάστηκε επίσης από τη μπλουζ, μια σχέση που συχνά περνά απαρατήρητη ενώ σε ό,τι αφορά την αρμονική της δομή, μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με την τζαζ.

Στο πέρασμα των χρόνων, το είδος της Μπόσα Νόβα ξεπέρασε τις βραζιλιάνικες και τζαζ ρίζες του, επηρεάζοντας την ποπ μουσική, αλλά και άλλους δημοφιλείς ρυθμούς. Εκτός Βραζιλίας, οι πιο φημισμένοι καλλιτέχνες που συνδέονται με τη Μπόσα Νόβα ήταν μεταξύ άλλων οι Dave Brubeck, Frank Sinatra, Stan Getz, Quincy Jones, Ella Fitzgerald, Joe Anderson, Sarah Vaughan, Lani Hall, Diana Krull, Henry Salvador και Georges Moustaki.

Ο Σινάτρα, άλλωστε, συνεργάστηκε με τον κορυφαίο εκπρόσωπο του είδους, τον Βραζιλιάνο Αντόνιο Ζομπίμ και μαζί δημιούργησαν μουσικά «θαύματα».

Στο βίντεο που ακολουθεί, του 1967, ο Σινάτρα συστήνει τον «συναρπαστικό» νέο ήχο της μπόσα νόβα και τον Ζομπίμ σε τρία τραγούδια:

+ Την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 20:30 στο The Shoe Factory [οδός Ερμού, παλιά Λευκωσία]. Εισιτήρια προς 15 και 10 ευρώ [υποστηρικτές του Ιδρύματος Φάρος, Συνταξιούχοι, Φοιτητές]. Box office 7000 9304 [καθημερινά 09:30-11:30] και www.pharostickets.org.

Πληροφορίες www.pharosartsfoundation.org, τηλ. 22663871. 

You May Also Like

«Παρέλαση» στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο

Δύο αδέλφια απομονωμένα στην «ασφάλεια» του δωματίου τους, βλέπουν την παρέλαση κάτω από το ...

Παρασκευή μουσταλευριάς παρά το Λήδρα Πάλας

Ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων και το Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινιού, πραγματοποιούν την Κυριακή 2 ...

Η Aλέξια Βασιλείου σε τζαζ συναυλία στη Λάρνακα

Η Αλέξια Βασιλείου παρουσιάζει με εκλεκτούς συνεργάτες μια τζαζ συναυλία στο Savino Live, στις ...

«Το Ξύπνημα της Άνοιξης» στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ

«Αυτή η παραγωγή είναι το ‘μπροστά’ του ΘΟΚ», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο ...

Makaritis o Eftapsychos

The Cypriot comedy "Makaritis o Eftapsychos" by Achilleas Limbourides will be performed every Saturday ...

«Ανοιχτές πρόβες – Βάκχες» από τη θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ στο Παλιό Ξυδάδικο

Η θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο εργασίας πάνω στην τραγωδία Βάκχες ...

X