Βραζιλιάνικη μπόσα νόβα στο The Shoe Factory

Η Ελληνοβραζιλιάνα Κατερίνα Πολέμη, ο Γάλλος κιθαρίστας Jean-Philippe Crespin και ο Βραζιλιάνος κρουστός Júlio Gonçalves παρουσιάζουν μια συναυλία με μελωδίες και ρυθμούς μπόσα νόβα και chorinho την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Την συναυλία παρουσιάζει η Πρεσβεία της Βραζιλίας στη Λευκωσία και το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, στο The Shoe Factory στην εντός των τειχών πόλη.

Το βραζιλιάνικο chorinho είναι ένα εκλεπτυσμένο είδος μουσικής που συνδυάζει τους ήχους οργάνων όπως η τρομπέτα, το φλάουτο και η κιθάρα με μια δόση αυτοσχεδιασμού. Στην κυριολεξία chorinho σημαίνει ‘μικρό κλάμα ή θρήνος’ και παρόλο που τα τραγούδια αυτού του είδους είναι κάπως νοσταλγικά,  ο ήχος τους είναι… ξεσηκωτικός. Και τον οφείλουμε στο βραζιλιάνικο ‘καβακίνιο’, ένα μικρό έγχορδο όργανο με τέσσερεις διπλές συρμάτινες χορδές, με πορτογαλική καταγωγή.

Η Μπόσα Νόβα βασίζεται στα ρυθμικά μοτίβα της σάμπα, συνδυασμένα με την αίσθηση της μουσικής των πρώην κοινοτήτων των σκλάβων της Αφρικής.

Η Μπόσα Νόβα επηρεάστηκε επίσης από τη μπλουζ, μια σχέση που συχνά περνά απαρατήρητη ενώ σε ό,τι αφορά την αρμονική της δομή, μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με την τζαζ.

Στο πέρασμα των χρόνων, το είδος της Μπόσα Νόβα ξεπέρασε τις βραζιλιάνικες και τζαζ ρίζες του, επηρεάζοντας την ποπ μουσική, αλλά και άλλους δημοφιλείς ρυθμούς. Εκτός Βραζιλίας, οι πιο φημισμένοι καλλιτέχνες που συνδέονται με τη Μπόσα Νόβα ήταν μεταξύ άλλων οι Dave Brubeck, Frank Sinatra, Stan Getz, Quincy Jones, Ella Fitzgerald, Joe Anderson, Sarah Vaughan, Lani Hall, Diana Krull, Henry Salvador και Georges Moustaki.

Ο Σινάτρα, άλλωστε, συνεργάστηκε με τον κορυφαίο εκπρόσωπο του είδους, τον Βραζιλιάνο Αντόνιο Ζομπίμ και μαζί δημιούργησαν μουσικά «θαύματα».

Στο βίντεο που ακολουθεί, του 1967, ο Σινάτρα συστήνει τον «συναρπαστικό» νέο ήχο της μπόσα νόβα και τον Ζομπίμ σε τρία τραγούδια:

+ Την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 20:30 στο The Shoe Factory [οδός Ερμού, παλιά Λευκωσία]. Εισιτήρια προς 15 και 10 ευρώ [υποστηρικτές του Ιδρύματος Φάρος, Συνταξιούχοι, Φοιτητές]. Box office 7000 9304 [καθημερινά 09:30-11:30] και www.pharostickets.org.

Πληροφορίες www.pharosartsfoundation.org, τηλ. 22663871. 

You May Also Like

Έκθεση Κεραμικής με έργα Κυπρίων και Μαλτέζων

Την 4η έκθεση κεραμικής Κύπρου – Μάλτας εγκαινιάζει στις 5 Οκτωβρίου ο Δήμος Λάρνακας, ...

Η Ατζέντα του Σ/Κ

Το δεύτερο σαββατοκύριακο του μήνα είναι εδώ και σε περιμένει με πολλές εκδηλώσεις: Σάββατο ...

Εργαστήρι εικονογράφησης παιδικών βιβλίων

Μετά την επιτυχία του Εργαστηρίου Εικονογράφησης με την Λήδα Βαρβαρούση τον Απρίλιο του 2012, ...

Παρουσίαση δίσκου από τον acapella solo loop

O acapella solo loop [Δημήτρης Σπύρου] παρουσιάζει τον δίσκο του με τίτλο «Ανησυχίες ενός ...

Έκθεση της Μικέλλας Ψαρά στην γκαλερί Αργώ

Στην γκαλερί Αργώ παρουσιάζει την νέα της δουλειά η Μικέλλα Ψαρά, από τις 27 ...

5ο Χ-Dream Festival|Στη χώρα των θ_υμάτων

Στα πλαίσια του 5ου X-Dream Festival παρουσιάζεται η παράσταση «Στη χώρα των θ_υμάτων», την ...

X