Αγνοούμενη ιστορία στην μικρού μήκους ταινία «Η Αϊσέ Πάει Διακοπές»

Για τα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας του με τίτλο «Η Αϊσέ πάει διακοπές» ετοιμάζεται ο Χάρης Θεραπής, στην οποία αγγίζει μια τραγική πτυχή της τουρκικής εισβολής το 1974.

Δίνοντας στον τίτλο το κωδικό σύνθημα με το οποίο ξεκίνησε η επέλαση του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ο Θεραπής βασίζει την ταινία του στο πραγματικό γεγονός της σύλληψης και εκτέλεσης πέντε στρατιωτών στο Τζιάος.

«Πούλα και το σπίτι σου, αν χρειαστεί, αλλά πες αυτήν την ιστορία», ήταν η συμβουλή του Παντελή Βούλγαρη, όταν πρωτάκουσε το σενάριο του Θεραπή στο σεμινάριο συγγραφής που έδωσε ο γνωστός σκηνοθέτης στην Κύπρο πριν από τρία χρόνια.

Αληθινή ιστορία

Τα γυρίσματα της ταινίας θα ξεκινήσουν στις 12 Ιουλίου στον Άγιο Σωζόμενο και θα διαρκέσουν τρεις μέρες.

Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Μουράτ, τον ρόλο του οποίου κρατά ο Κρίστοφερ Γκρέκο. Πίσω απ’ τον Μουράτ βρίσκεται ο Τούρκος φωτορεπόρτερ Εργκίν Κονούκσεβερ, πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας Γκιουναϊντίν το 1974, ο οποίος απαθανάτισε τη στιγμή της σύλληψης των πέντε στρατιωτών Α. Κορέλλη, Π. Νικολάου, Χ. Σκορδή, Ι. Παπαγιάννη και Ι. Χατζηκυριάκου.

jiaos

Στην αρχική φωτογραφία, μέρος της αφίσας της ταινίας στην οποία πάντως δεν συμμετέχουν Τ/Κ ηθοποιοί. Εδώ, η γνωστή φωτογραφία του Κονούκσεβερ, στον οποίο βασίζεται ο ρόλος του Μουράτ.

Η φωτογραφία έγινε σύμβολο του αγώνα διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Ωστόσο, στα φιλμ του Κονούκσεβερ, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή της Εθνικής Φρουράς όταν ο ίδιος αποπροσανατολίστηκε και συνελήφθη πίσω από τις ελληνοκυπριακές γραμμές, βρισκόταν και η στιγμή της εκτέλεσης των πέντε.

Κι όμως, από τις φωτογραφίες του Τούρκου φωτορεπόρτερ, είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο εκείνες της σύλληψης των πέντε. Εκείνες της εκτέλεσης παρέμειναν στο σκοτάδι, καλλιεργώντας μάταια τις ελπίδες των συγγενών, για πολιτικούς λόγους.

«Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένας ανοιχτός λογαριασμός για όλους τους Κυπρίους, τον οποίο δεν θα κλείσουμε εμείς, αλλά θα κάνουμε μια αρχή», δήλωσε ο σκηνοθέτης στο πλαίσιο παρουσίασης της ταινίας, το απόγευμα της Δευτέρας στο καφέ Οκτάνα.

Στην ταινία, ο Μουράτ θα βρεθεί μάρτυρας της εκτέλεσης ενός μικρού παιδιού, και εκεί θα ξεδιπλωθεί η ωμότητα του πολέμου. Δύο παιδιά παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εξιστόρηση της κινηματογραφικής ιστορίας: ο Χασάν είναι το παιδί του Μουράτ που μένει πίσω καθώς ο πατέρας του φεύγει σε επικίνδυνες αποστολές. Ο Ανδρέας είναι το παιδί ενός απελπισμένου πατέρα που δεν μπορεί να προστατέψει τον γιο του από το προδιαγεγραμμένο τέλος. Τον διπλό ρόλο των παιδιών κρατά στην ταινία ο 12χρονος Παναγιώτης Γεωργίου.

«Παιδί της κρίσης»

Μιλώντας για το κινηματογραφικό εγχείρημά του, ο σκηνοθέτης το χαρακτήρισε «παιδί της κρίσης».

Κι αυτό γιατί, με μηδενική κρατική επιχορήγηση, ο προϋπολογισμός της ταινίας ανέρχεται στις… πέντε χιλιάδες ευρώ, αφού όλοι οι συντελεστές εργάζονται αφιλοκερδώς.

Εκτός από τον Κρίστοφερ Γκρέκο, στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Άλκης Κρητικός, ο Αντρέας Τσέλεπος, ο Σοφοκλής Κασκαούνιας, η Αλεξία Χαραλαμπίδου κ.ά.

Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Αλέξης Λανίτης.

Έτοιμη τον Οκτώβρη

Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων στις 14 Ιουλίου, οι συντελεστές ευελπιστούν πως η ταινία θα είναι έτοιμη για προβολή τον Οκτώβριο.

Προορίζεται, δε, για τα διεθνή φεστιβάλ, ενώ στην Κύπρο θα δοθεί δωρεάν στους τηλεοπτικούς σταθμούς και σε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι η δεκάλεπτη ταινία θα είναι ο προπομπός μιας μεγάλου μήκους ταινίας για το θέμα των αγνοουμένων «όπως είναι, και όχι όπως θα θέλαμε να είναι», με ιδιαίτερη έμφαση στον «εγκληματικό» τρόπο με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία άφησε τους συγγενείς των αγνοουμένων να τρέφουν ελπίδες για την τύχη των δικών τους, γνωρίζοντας ότι ήταν ήδη νεκροί.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Οι Μπομπ Ντίλαν και Νιλ Γιανγκ στη σκηνή μετά από 25 χρόνια

Οι Μπομπ Ντίλαν και Νιλ Γιανγκ εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή για πρώτη φορά μετά ...

Θεατρικές επιχορηγήσεις: Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για λίγους

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Εκ του αποτελέσματος, το νέο σχέδιο επιχορηγήσεων «Θυμέλη» θυμίζει την ...

«Ο Φοίβος Σταυρίδης φύλαγε ό,τι οι άλλοι πετούσαν»

Συνέντευξη στον Γιώργο Χριστοδουλίδη | Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων Για την  πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που ...

Masterclasses από τον διεθνούς φήμης βιολιστή Salvatore Accardo

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας ...

Πάρε κι εσύ μια στερλίνα, Πολ ΜακΚάρτνεϊ παιδί μου

Μόλις μία λίρα αγγλίας ήταν η αμοιβή του σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ και άλλων αστεριών ...

“A Place Both Wonderful And Strange” | Ένα φωτογραφικό βιβλίο αφιερωμένο στη σειρά Twin Peaks

Ο μικρός εκδοτικός οίκος Fuego Books στην Ισπανία θέλει να εκδόσει ένα φωτογραφικό βιβλίο, ...

X