Η κρίση μεγαλώνει τα προβλήματα [και] στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους

Σημαντικό πλήγμα δέχεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το τμήμα Αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να αποδυναμώνεται η πολιτική αξιοποίησης του αρχαιολογικού θησαυρού της Κύπρου για εμπλουτισμό του τουριστικού της προϊόντος.

Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει ο αρμόδιος υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος, στο υπουργείο του οποίου υπάγεται το τμήμα Αρχαιοτήτων.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο υπουργός αναφέρει ότι δεν αποκλείεται να μειωθούν περαιτέρω οι ήδη μειωμένες ώρες λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ έχει ήδη συζητηθεί η αύξηση των εισιτηρίων εισόδου, ώστε να αυξηθούν και τα έσοδα.

Επιπλέον, τρεις αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί για το κοινό λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος της Ταμασσού έκλεισε λόγω έλλειψης προσωπικού και μείωσης των κονδυλίων.

Για τα τέλη εισόδου

Περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ μπαίνουν στα ταμεία του κράτους κάθε χρόνο από τα εισιτήρια εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Συγκεκριμένα, την περσινή χρονιά τα έσοδα από τα εισιτήρια ανήλθαν στο ποσό των 2.114.097 ευρώ, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το ποσό των 2.188.517 το 2011 και αύξηση σε σχέση με το ποσό των 2.034.174 το 2010.

Τα στοιχεία έδωσε σε γραπτή απάντησή του η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος.

Όσο για την τιμή εισιτηρίων εισόδου στα κυπριακά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, την οποία σχολιάζει ως «υψηλή» ο βουλευτής των Οικολόγων, ανέρχεται σε 3,40 και 1,70 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, υπήρξε δημόσια διαβούλευση για την αύξηση των τελών εισόδου εξαιτίας των αυξημένων δαπανών συντήρησης, της ανάγκης αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και της οικονομικής ύφεσης.

Στη δημόσια διαβούλευση κλήθηκαν να δώσουν τις απόψεις τους μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ο οποίος ωστόσο δεν εξέφρασε άποψη) και ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου, ο οποίος εισηγήθηκε την εισαγωγή επιπρόσθετων τελών σε ξένους επισκέπτες, ύψους 5 ευρώ, για άδεια φωτογράφισης, η οποία είναι δωρεάν, όταν δεν πρόκειται για εμπορική χρήση.

Όσο για την καταβολή τέλους εισόδου από Κύπριους πολίτες, οφείλεται στις ενιαίες ρυθμίσεις που ισχύουν για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Κλειστοί χώροι

Η έλλειψη οικονομικών πόρων κρατά, στο μεταξύ, κλειστούς για το κοινό αρχαιολογικούς χώρους όπως το Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου στην Ευρύχου και οι αρχαιολογικοί χώροι Αρχαίου Ιδαλίου και Λόφου Αγίου Γεωργίου (ΠΑΣΥΔΥ).

Σε ό,τι αφορά το Μουσείο του Σιδηροδρόμου, πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η κοινότητα της Ευρύχου προτίθεται να αναλάβει το κόστος του προσωπικού, προσλαμβάνοντας ένα άτομο ως ξεναγό, ως κυλικειάρχη, αλλά και ως φύλακα…

Ο κ. Μητσόπουλος τονίζει πως «τα έξοδα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων είναι σημαντικά».

Ενδεικτικά αναφέρεται πως την περσινή χρονιά, τα έξοδα λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου Κουρίου (συντήρηση, καθαριότητα, αναβάθμιση, δαπάνες προσωπικού) ξεπέρασαν τις 500 χιλιάδες ευρώ, ενώ τα έξοδα λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου Παλαιπάφου ξεπέρασαν τις 220 χιλιάδες ευρώ.

Η μείωση των κονδυλίων και η έλλειψη προσωπικού είχε, εξάλλου, ως αποτέλεσμα το «προσωρινό» κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Ταμασσού, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στηρίζοντας, πάντως, τη δράση του τμήματος Αρχαιοτήτων, ο κ. Μητσόπουλος αναφέρει πως παρά το ότι το τμήμα είναι υποστελεχωμένο, εντούτοις επιτελεί ένα εξαίρετο έργο με τα οικονομικά μέσα και το προσωπικό που διαθέτει.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

You May Also Like

Crossroads με τους Χάικ Γιαζιτζιάν, Γιώτη Κιουρτσόγλου και Βαγγέλη Καρίπη

Για δύο συναυλίες -σε Λευκωσία και Λεμεσό- φτάνουν στην Κύπρο οι δεξιοτέχνες μουσικοί και ...

Παράσταση σύγχρονου χορού για παιδιά

Με μια παράσταση χορού για παιδιά συμμετέχει στο 21ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου η ...

Οι φιναλίστ διαγωνισμού φωτογραφίας της SONY για το 2016

Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος διαγωνισμός φωτογραφίας στον κόσμο, αυτός της εταιρείας SONY, ανακοίνωσε τη ...

ΘΟΚ: Επαναπροκήρυξη της θέσης διευθυντή | χωρίς προσόντα οι επτά

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Την απόφαση της επαναπροκήρυξης της θέσης του διευθυντή του Θεατρικού ...

Η Penguin Random House προσλαμβάνει και χωρίς πτυχίο

O παγκόσμιος εκδοτικός όμιλος Penguin Random House ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα απαιτείται οι ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Οι εκδηλώσεις

Τόσες αλυσίδες καφέ, τόσα καφενεία και ούτε ένας Julius Meinl στους δρόμους των κυπριακών ...

X