Η Κύπρος σε εικόνες, στο Βερολίνο

Στην υπαίθρια έκθεση Wall on Wall και στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζεται η Κύπρος στο Βερολίνο, μέσα από τον φωτογραφικό φακό ενός Γερμανού και δύο Ελληνοκυπρίων φωτογράφων αντίστοιχα.

Παρούσα σε δύο εκθέσεις στο Βερολίνο είναι η Κύπρος από την περασμένη βδομάδα: η Πράσινη Γραμμή παρουσιάζεται σε υπερμεγέθεις φωτογραφίες πάνω στο εναπομείναν Τείχος του Βερολίνου, χάρη στη φωτογραφική δουλειά του Γερμανού φωτογράφου Kai Wiedenhοfer.

Ολόκληρη, δε, η Κύπρος καταγράφεται στον φακό των Νικόλα Μιχαήλ και Γιώργου Πανταζή, οι οποίοι παρουσιάζουν τις καλύτερες εικόνες τους από το νησί, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της γερμανικής πόλης.

Το εμβαδόν των 9251Km2

Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στο Βερολίνο, βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη αναρτημένη η περιοδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «9251Km2», των Νικόλα Μιχαήλ και Γιώργου Πανταζή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο πρέσβης της Κύπρου στη Γερμανία κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ και απηύθυνε χαιρετισμό ο διευθυντής  του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού δρ Ελευθέριος Οικονόμου.

Ο τίτλος της έκθεσης «9251Km2» υπαινίσσεται και τη θεματολογία της, αφού αναφέρεται στο εμβαδόν της Κύπρου την οποία οι δυο φωτογράφοι περιηγήθηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη, εκφράζοντας έτσι τη διάρκεια και την ενότητα του κυπριακού κράτους και αποτυπώνοντας ό,τι τους συγκίνησε και τους κίνησε το ενδιαφέρον.

Κατόρθωσαν να αποδώσουν μέσα από τον φωτογραφικό φακό, όχι μόνο τοπία, θάλασσες, άγρια φύση και την πολυτάραχη ιστορία αυτού του τόπου, αλλά και συναισθήματα πίσω από μοναδικές στιγμές.

Και για τους δύο, η πρώτη επαφή με τη φωτογραφία υπαγορεύθηκε από χρηστική ανάγκη:

Για τον Νικόλα Μιχαήλ ήταν το μέσο διάσωσης της ανάμνησης τόπων και στιγμών που ζούσε σε κάθε γωνιά της γης, όπου τον έφερνε το επάγγελμά του, ως μοντέλο.

Για τον Γιώργο Πανταζή ήταν το απαραίτητο εργαλείο τεκμηρίωσης της εργασίας του στην αρχιτεκτονική.

berlin_photos

Τα αποτελέσματα αυτής της φωτογράφησης του ταξιδιού των δυο φωτογράφων και φίλων, που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Μόναχο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυπριακή Άνοιξη», έναν θεσμό τον οποίο διοργανώνει από το 2005 το Πολιτιστικό Γραφείο της πρεσβείας της Κύπρου, στη Γερμανία.

Η έκθεση στο Βερολίνο θα παραμείνει μέχρι και τις 26 Ιουλίου. Ο επόμενος σταθμός της περιοδικής έκθεσης είναι η Κολωνία.

Η Νεκρή Ζώνη

Στο μεταξύ, φωτογραφίες της Νεκρής Ζώνης στην Κύπρο βρίσκονται αναρτημένες στο τείχος του Βερολίνου από τις 10 Ιουλίου, οπότε εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας Wall on Wall.

Ο Kai Wiedenhοfer φωτογράφισε οκτώ σύνορα και τείχη διαχωρισμού σε οκτώ χώρες από το 2006, ανάμεσά τους και την Πράσινη Γραμμή. Στην έκθεσή του παρουσιάζει το αποτέλεσμα της δουλειάς του, σε μεγάλες φωτογραφίες αναρτημένες πάνω στο μεγαλύτερο εναπομείναν τείχος του Βερολίνου.

Πρόκειται για το κομμάτι που δείχνει στον ποταμό Σπρέε ενώ η άλλη του πλευρά, γνωστή ως East Side Gallery, αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα αξιοθέατα του Βερολίνου.

Στις 36 φωτογραφίες που καταλαμβάνουν 364 μέτρα του τείχους, περιλαμβάνονται εικόνες από τη Βαγδάτη, τη Νότιο Κορέα, την Κύπρο, τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, το Μαρόκο, τα παλαιστινιακά εδάφη, το Μπέλφαστ και το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φυλάκιο στην Πράσινη Γραμμή, φωτογραφία αναρτημένη στο Τείχος του Βερολίνου, στο πλαίσιο της έκθεσης Wall on Wall.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Δημήτρης Λογοθέτης: Και ταινία και επένδυση 125 εκατ. δολαρίων

Επιμένει… κυπριακά ο Δημήτρης Λογοθέτης, σκηνοθέτης της πολυσυζητημένης Jiu Jitsu, της πρώτης ταινίας που ...

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στο 10.10Hall

Τους «Ήρωες του Ερωτόκριτου» φέρνει στις βαλίτσες του ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, σε μια ...

«How the other half loves» στο θέατρο Διόνυσος

Το θέατρο Διόνυσος ανεβάζει την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου την κωμωδία του Άλαν Έϊκμπορν «How the ...

Η ταινία Magic in the moonlight στις κυπριακές αίθουσες

Η νέα ταινία του Γούντι Άλεν με τίτλο «Magic in the moonlight» [Μαγεία στο σεληνόφως] ...

Συνωμότες σκότωσαν τον Ραμσή Γ’, με θανάσιμο κόψιμο στον λαιμό

Συνωμότες σκότωσαν τον Ραμσή Γ’, τον τελευταίο Φαραώ του Νέου Βασιλείου με πραγματική εξουσία ...

To «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία ο νικητής της Δράμας

Η ταινία μικρού μήκους του Νεριτάν Ζιντζιρία με τίτλο «Χαμομήλι» απέσπασε τον φετινό Χρυσό ...

X