«Κύπρια» της κρίσης

Ήλθε, χαιρέτισε και απήλθε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος κατά τη συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ Κύπρια στις 18 Ιουλίου.

Η υποχρεωτική παρουσία του υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο στέρησε έτσι από τους δημοσιογράφους του πολιτιστικού ρεπορτάζ την πρώτη ευκαιρία να του υποβάλουν ερωτήσεις για τον «ταλαιπωρημένο» πολιτιστικό τομέα.

Πάντως, σε ό,τι αφορούσε τα Κύπρια, τον υπουργό κάλυψαν πλήρως ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κύπρια Άντης Παρτζίλης, ενώ ο ίδιος ο κ. Κενεβέζος άγγιξε στον σύντομο χαιρετισμό του τα σημαντικά ζητήματα:

  • ανέφερε τον αισθητά μειωμένο προϋπολογισμό για τα Κύπρια, ύψους 500 χιλιάδων ευρώ,

  • σημείωσε τον αγώνα διατήρησης των καθιερωμένων πολιτιστικών θεσμών (μάλλον με την ηθική παρά με την οικονομική στήριξη του υπουργείου)

  • ανακοίνωσε τη μείωση των εισιτηρίων από 15 και 10 σε 10 και 5 ευρώ αντίστοιχα.

Αυτή ήταν ίσως και η μοναδική ουσιαστική είδηση από τη χθεσινή συνάντηση.

Το πλαίσιο

Με την Πάφο να παραμένει εκτός προγραμματισμού (κι αυτό ας προβληματίσει τους τοπικούς άρχοντες για τις κτηριακές υποδομές της πόλης), το κοινό σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε διάφορους χώρους τις παραστάσεις του φεστιβάλ.

Για τους σκοπούς του, μάλιστα, παραχωρείται το νέο κτήριο ΘΟΚ, το οποίο ωστόσο παραμένει κλειστό για το κοινό εξαιτίας της θραύσης υαλοπινάκων στο φουαγιέ τον περασμένο Μάιο.

Ο κ. Παρτζίλης ανέφερε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του οργανισμού και των εμπειρογνωμόνων ότι το θέατρο θα είναι διαθέσιμο μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, όταν θα δοθεί εκεί η πρώτη παράσταση.

Στο μεταξύ σε μια προσπάθεια διεύρυνσης του κοινού του φεστιβάλ, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα η μεικτή παραγωγή «Η Γοργόνα του Πόρτο Μπέλο» του Γιώργου Παπαγεωργίου και το νεανικό έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο», παραγωγής ΘΟΚ.

Εξάλλου, νέοι δημιουργοί παίρνουν το βήμα: ο Στέφανος Δρουσιώτης θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο «Φάουστ» και ο Κύρος Παπαβασιλείου το «Παρεξήγησις της Γλυκείας Χώρας Κύπρου», βασισμένο στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά.

Την αυλαία του φεστιβάλ θα σηκώσει -παραδοσιακά- η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου με το έργο «Μότσαρτ – Η ζωή ενός μύθου που σημάδεψε την ιστορία της μουσικής» στις 3 Σεπτεμβρίου.

+ Όλες οι παραγωγές, ημερομηνίες, χώροι διεξαγωγής των παραστάσεων και αγορά εισιτηρίων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.kypria.org.cy.

You May Also Like

Βρετανικό Μουσείο: «Θα εξετάσουμε το αίτημά σας εάν…»

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ...

Να κηρυχθεί μνημείο το μεταλλείο Μιτσερού ζητούν οι Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας) διαφωνεί κάθετα με τα σχέδια της Ελληνικής ...

Δυο μαρμάρινες γυναικείες κεφαλές στο φως, στον Κεραμεικό

Δύο μαρμάρινες γυναικείες κεφαλές, που χρονολογούνται στον 3ο μ.Χ. αιώνα, έφεραν στο φως οι ...

Η Λίνα Μενδώνη νέα υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας

«Ο πολιτισμός είναι βαθιά πολιτική έννοια» είπε η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  της ...

Τα βραβεία του τμήματος Un Certain Regard [Κάννες]

Η ταινία Hrutar [Κριάρια] απέσπασε το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο φεστιβάλ ...

X