Ελπίδα, προοπτική και προβληματισμός, τα «υλικά» του ΘΟΚ για τη σεζόν 2013-14

Με δύο καινοτομίες και έναν κύριο άξονα να διέπουν το νέο ρεπερτόριο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου παρουσιάστηκαν χθες αναλυτικά οι δέκα παραγωγές του οργανισμού για τη θεατρική περίοδο 2013-14.

Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ Γιάννης Ιωάννου, ο διευθυντής Γιώργος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής Άθως Ερωτοκρίτου και επτά από τους δέκα σκηνοθέτες που ανέλαβαν τις νέες παραγωγές προσπάθησαν να δώσουν μια εικόνα του τι θα δούμε επί σκηνής από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Δείγματα κλασικής και σύγχρονης, κυπριακής και διεθνούς θεατρικής γραφής ανεβαίνουν επί σκηνής με τη νέα σεζόν, τις δέκα παραγωγές της οποίας χαρακτηρίζει η πολυφωνία.

Στροφή εντός

Να αλλάξει την εντύπωση πως… απαρνιέται τα «παιδιά» του αποφάσισε ο ΘΟΚ και προχωρά με δύο κινήσεις στη στήριξη της κυπριακής παραγωγής: κατά πρώτον, θα δούμε επί σκηνής για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού δραματοποιημένη κυπριακή ποίηση.

Ομάδα θεατρολόγων και ποιητών επιχειρούν να συρράψουν ένα κείμενο με πρώτη ύλη κυπριακά ποιήματα.

Ο Άδωνις Φλωρίδης ανέλαβε τη σκηνοθεσία της εν λόγω παραγωγής, την οποία αποκάλεσε «μεγάλη πρόκληση» και «δύσκολο εγχείρημα», αλλά όχι και ακατόρθωτο για τον γνωστό σκηνοθέτη.

Δεύτερη «καινοτομία» για τον οργανισμό αποτελεί το ανέβασμα δύο κυπριακών θεατρικών έργων τα οποία προέκυψαν από το εργαστήρι θεατρικής συγγραφής Play.

Ανάμεσα σε 17 έργα, δύο θα μεταφερθούν στη σκηνή από τους νεαρούς σκηνοθέτες Μαγδαλένα Ζήρα και Πάρι Ερωτοκρίτου.

Ο διευθυντής του ΘΟΚ επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα δύο αυτά έργα σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου σύντομα.

Ελληνική παρουσία

Τέσσερις σκηνοθέτες από την Ελλάδα υπογράφουν αντίστοιχες παραγωγές για τον οργανισμό: ο Στέφανος Κοτσίκος σκηνοθετεί την «Όπερα της Πεντάρας», ο Κωνσταντίνος Ρήγος το «Μια ζωή την έχουμε», ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος τους «Αστερισμούς» και ο Κώστας Γάκης το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο».

 

thocbuild2

Kεντρική Σκηνή

Ο Στ. Κοτσίκος συνεργάστηκε ξανά με τον ΘΟΚ και φέτος θα σκηνοθετήσει την «Όπερα της Πεντάρας», με την οποία θα ανοίξει και η αυλαία της νέας σεζόν στην Κεντρική Σκηνή.

Το μουσικό έργο του Κουρτ Βάιλ σε λιμπρέτο του Μπέρτολντ Μπρεχτ ανέβηκε ξανά στον ΘΟΚ πριν από 30 χρόνια, σε σκηνοθεσία -τότε- του Νίκου Χαραλάμπους και διασκευή των Παύλου Μάτεσι και Ζιλ Ντασέν.

Τη σκυτάλη από τον Στ. Κοτσίκο θα πάρει ο πολύτροπος Κωνσταντίνος Ρήγος, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο τού Γιώργου Τζαβέλα «Μια ζωή την έχουμε».

Η χαρακτηριστική ανατρεπτικότητα του Ρήγου, ο οποίος εργάζεται ως χορογράφος, μουσικός, σκηνοθέτης και εικαστικός, αναμένεται να αναδειχθεί και σε αυτή την παράσταση, στην πρώτη του συνεργασία με τον ΘΟΚ.

Την τρίτη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ για τη σεζόν 2013-14 θα αναλάβει ο Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, Σέρβος που διαμένει στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα σκηνοθετήσει τον «Εχθρό του λαού», του Ίψεν.

Η προσέγγιση του Μιλιβόγιεβιτς αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς, όπως ο ίδιος ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, θα προσεγγίσει το κλασικό, πολιτικό έργο (γραμμένο το 1882) με «επαναστατική ματιά».

thocbuild6

Νέα Σκηνή

Η Αθηνά Ξενίδου επιστρέφει στον ΘΟΚ μετά από τέσσερα χρόνια και ανοίγει την αυλαία της Νέας Σκηνής για τη σεζόν 2013-14 σκηνοθετώντας ένα γερμανικό έργο με το οποίο, όμως, μπορούμε να ταυτιστούμε: πρόκειται για την «Πέτρα» του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ, όπου εξήντα χρόνια γερμανικής ιστορίας μεταφέρονται επί σκηνής σε εξήντα λεπτά και στο πλαίσιο ενός σπιτιού που αλλάζει χέρια για πολιτικούς λόγους.

Μια ιδιαίτερη συνεργασία με το 16χρονο Θέατρο του Νέου Κόσμου, του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, θα έχει ο ΘΟΚ: ο γνωστός σκηνοθέτης, του οποίου τη θεατρική «Ρομαντική Μου Ιστορία» είδαμε πολύ πρόσφατα στο Θέατρο Ριάλτο, θα σκηνοθετήσει παράλληλα στον ΘΟΚ και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στην Αθήνα, το έργο του Νικ Πέιν «Αστερισμοί».

Με τους ίδιους συντελεστές και στα σκηνικά, στη μουσική, στον φωτισμό κ.λπ., το μόνο που θα αλλάξει στις δύο παραστάσεις είναι οι ηθοποιοί.

Στην Αθήνα, τους δύο ρόλους του έργου θα κρατούν οι ταλαντούχοι Στεφανία Γουλιώτη και Μάκης Παπαδημητρίου. Άγνωστοι παραμένουν μέχρι στιγμής οι ηθοποιοί της παραγωγής για τον ΘΟΚ.

Σκηνή 018

Τη συνεργασία του σκηνοθέτη της διάσημης «Κατσαρίδας» εξασφάλισε ο ΘΟΚ για τη νέα σεζόν: ο Κώστας Γάκης φτάνει στην Κύπρο για την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στον οργανισμό, με το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», του Σαίξπηρ, γραμμένο για δύο (!) ηθοποιούς: ο οργανισμός φαίνεται πως «ποντάρει» πολλά στην εν λόγω παραγωγή, γι’ αυτό και την προορίζει τόσο για τον θεσμό «Θέατρο Βαλίτσα» για να ταξιδέψει σε σχολεία της Κύπρου όσο και για παραστάσεις στο νέο θέατρο.

Επιπλέον, ο διευθυντής του ΘΟΚ αποκάλυψε χθες πως η ίδια παραγωγή, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο», θα συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Τέλος, ο ΘΟΚ θα παρουσιάσει μόλις μία θεατρική παραγωγή για παιδιά, με το έργο του Λουκά Πραστίτη (μέλους του δ.σ. του ΘΟΚ) «Οι μπλε ιστορίες της κόκκινης καρδιάς». Τη σκηνοθεσία του έργου αναλαμβάνει η Αίγλη Σπυριδάκη, στην πρώτη της συνεργασία με τον οργανισμό.

Την ερχόμενη βδομάδα ανακοινώνεται η ανασύσταση του θιάσου

Οι σκηνοθέτες που ανέλαβαν τις φετινές παραγωγές του ΘΟΚ έδωσαν το παρών τους στις ακροάσεις των ηθοποιών που θα αποτελέσουν τον νέο θίασο του οργανισμού για τη φετινή σεζόν.

Πρόκειται για μια πρακτική η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον οργανισμό, κι ας θεωρείται δεδομένη αλλού.

Οι ακροάσεις πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και η παρέμβαση των σκηνοθετών είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Από τους περισσότερους από 100 ηθοποιούς που πέρασαν από ακρόαση, θα επιλεγούν οι 24 που θα απαρτίζουν τον φετινό θίασο.

Η ανασύσταση του θιάσου θα ανακοινωθεί εντός της ερχόμενης βδομάδας.

 ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Φεστιβάλ Κύπρια: συνεχίζει ως καλ. διευθυντής ο Άντης Παρτζίλης

Με μια σύντομη ανακοίνωση, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσαν σήμερα ...

Η Μελίνα Μερκούρη στην Κύπρο του 1975

«Είμαι στην Κύπρο. Είμαι στην Κύπρο όπου τα παιδιά πετάνε μαύρους χαρταετούς και τα ...

Υπουργείο Μεταφορών: Η οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου να παραμείνει ως Εθνολογικό Μουσείο

Ανακοίνωση με την οποία παίρνει θέση σχετικά με το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) ...

Διεθνής διάκριση για το ντοκιμαντέρ «Ιχνή», για τους αγνοούμενους

Τη διάκριση της ειδικής μνείας για ντοκιμαντέρ απέσπασε στο 12ο London Greek Film Festival ...

Σειρά εκδηλώσεων από τη Μουσική Ακαδημία ARTE

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης του ακαδημαϊκού έτους 2014/15, η Μουσική Ακαδημία ARTE πραγματοποιεί ...

“Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι” / Nicosia Pop Up Festival

Φωτογραφία: Αναστασία Προκόπη Τάκη Στα πλαίσια του Nicosia Pop Up Festival που διοργανώνει το ...

X