Blood on the Rocks | ποιητική συλλογή από τον Μιχάλη Μαυροθέρη

Η εκδοτική εταιρία a bookworm publication παρουσιάζει την αγγλόφωνη ποιητική συλλογή του Μιχάλη Μαυροθέρη με τίτλο «Blood on the Rocks», φιλοτεχνημένη με σκίτσα του ιδίου.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Άρτος, στις 10 Ιουλίου 2013 και ώρα 19:30.

Πρόκειται για εξήντα πέντε στο σύνολό τους ποιήματα, τα οποία πρόεκυψαν μέσα από εικόνες και συναισθήματα διαφόρων εικοσιτετραώρων.

«Endless fuckups in a messed up world», όπως ‘εξηγεί’ ο συγγραφέας.

«Το κάθε ποίημα ξεπήδησε από μέσα μου όπως μια τρομαγμένη γάτα μέσα από κάδο σκουπιδιών. Ναι, αυτό χαρακτηρίζει απόλυτα το πως τα ποιήματα ξετρύπωσαν από το μυαλό μου και βρέθηκαν πάνω στο χαρτί […] Η έμπνευσή μου είμαι εγώ ο ίδιος, σαν ύπαρξη, εσύ, και ο οποιοσδήποτε αλληλεπιδρά μαζί μου στο χωροχρόνο […] Ποίηση είναι η ύπαρξή μας, ο πειραματισμός και οι πράξεις μας, μέσα στον χρόνο. Δεν είναι καμιά εκπαιδευόμενη φιλολογική θεωρία. Την ποίηση πρώτα απ’ όλα την ζεις. Έπειτα, ό,τι υπάρχει στο χαρτί, είναι τα αποφάγια ενός λαίμαργου ρολογιού στην οροφή κάποιου ετοιμόρροπου κτηρίου.»

Ο συγγραφέας εξηγεί και την επιλογή του της αγγλικής γλώσσας για την ποιητική του συλλογή:

«Γράφτηκε στα αγγλικά γιατί το χρωστούσα σε πολύ κόσμο που με βοήθησε, φίλους απ’ την Αμερική, καθηγητές αλλά και συγγραφείς, που με την δουλειά τους μου έδωσαν κουράγιο να γράφω και να δουλεύω τις λέξεις […]

Το βιβλίο αυτό θα ταξιδέψει στην Αμερική, θα φτάσει στα χέρια ποιητών όπως οι Paul Muldoon και Dan Fante, ανθρώπων που κρατούν ζωντανή την πραγματική τέχνη της συγγραφής.

Επιπλέον θα διαδοθεί σαν ‘chap book’ στους συγγραφικούς κύκλους της χώρας».

bloodontherocks_1bloodontherocks_2bloodontherocks_3
Ο συγγραφέας – Μιχάλης Μαυροθέρης
   
Το πάθος του για τις ψυχαναλυτικές θεωρίες του Φρόιντ τον ώθησε να ακολουθήσει σπουδές Ψυχολογίας και Αγγλικής Φιλολογίας στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκεί ανακάλυψε την αγάπη του για τη λογοτεχνία και τη φιλολογία κι εκεί αντιλήφθηκε πως αυτό που πραγματικά ήθελε να κάνει ήταν να γράφει, κάτι που ήταν –και είναι- η μόνη ελευθερία που ένιωθε και νιώθει.

«Γράφω γιατί, μάλλον, αν δεν γράφω, θα τρελαθώ. Γράφω για να γράφω, θέλοντας να βγάλω μια κραυγή αγωνίας, απαισιοδοξίας, μανίας και ίσως υπαρξιακής θλίψης και παράδοξης ευτυχίας […]

Μέσα από το γράψιμο πάντα αναζητούσα, και αναζητώ, τη λογική σ’ ένα ανιαρό κόσμο, λες και ψάχνω το θεό και το νόημα πίσω απ’ τη ματαιοδοξία της εποχής και της γενιάς μου, πίσω απ’ την μάσκα της ψευδοιδεολογίας και του σύγχρονου φιλελεύθερου πνεύματος που μοιάζει πιο συντηρητικό, ψεύτικο και καχεκτικό απ’ οτιδήποτε… ‘συντηρητικό’ […]

Διανύουμε μια ακμαία πνευματική περίοδο -παρόλα αυτά ασθενική- η οποία δομείται πάνω στην εδραιωμένη παρακμή, την οποία αποδέχεται και ανέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος. Αυτό με έβγαλε στον δρόμο, για εφτά μήνες, για ν’ ακολουθήσω τα χνάρια του Κέρουακ και του Κάσσιντυ στην Αμερική. Δεν βρήκα, ούτε είδα τίποτα, απλά εμπέδωσα τον εαυτό μου […]

Ερχόμενος στην Κύπρο, μετά από μια βδομάδα, απλά… βαρέθηκα. Με κούρασε η προβλεψιμότητα της ζωής, η δηθενιά, και γενικώς η υπερανάλυση της βλακείας, είτε κοινωνικής φύσεως, είτε πολιτικής. Κι η ζωή μου έγινε μια ατέλειωτη μπαρότσαρκα, ένα πάρτι, χωρίς ιδιαίτερο νόημα, γεμάτο βαρεμάρα. Παρόλα αυτά βρήκα την ευκαιρία να μελετήσω τους ανθρώπους και τις παράδοξές τους συμπεριφορές, να διερωτηθώ για την πηγή της ηλιθιότητας και της δημιουργικότητάς τους».

+ Η παρουσίαση της συλλογής Blood On The Rocks θα γίνει στις 10 Ιουλίου στις 19:30 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Άρτος, στη Λεωφόρο Αγίων Ομολογητών 64, στη Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22445455 και 22347797, contact@abookwormpublication.com.

You May Also Like

Το τριπλό τεστ της διύλισης στο NiMAC

Στο πλαίσιο της αναδρομικής θεώρησης του έργου της που παρουσιάζεται στον Πολυχώρο «Γκαράζ» μέχρι ...

Η Ατζέντα του Σ/Κ

  ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Εργαστήρι Φωτογραφίας στο Μουσείο Ζαμπέλα: Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν τις ...

Εργαστήρια για παιδιά στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Μια σειρά καλοκαιρινών εργαστηρίων για παιδιά που πραγματοποιούνται τον Ιούνιο 2019 ανακοίνωσε το Θεατρικό ...

Λογοτεχνικό συνέδριο με διεθνή συμμετοχή στην Κύπρο

Με τίτλο «Δια ανθύμησιν καιρού και τόπου, Λογοτεχνικές αποτυπώσεις του Κόσμου της Κύπρου» πραγματοποιείται ...

Ανοίγει η έκθεση με τα έργα που διασώθηκαν στην Αμμόχωστο

Eνα χρόνο μετά την ανακοίνωση της επιστροφής 219 έργων τέχνης από την Αμμόχωστο ως ...

«Ρωμέικο Φαγοπότι» από το Θέατρο Σκάλα

Έναν από τους πιο μεγάλους σατιρικούς συγγραφείς της Ελλάδας, τον Γεώργιο Σουρή, [αντίστοιχο του ...

X