Ό,τι κάνεις στο δίκτυο, η NSA το βλέπει

@valia_kaimaki

Τη θυμάστε την NSA; Την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ; Έλα τώρα, τόσα και τόσα γράψαμε κι εμείς και από το Παράθυρο και από τα διεθνή της εφημερίδας… Το πρόγραμμα Prism, ντε, που μας παρακολουθεί όλους!
Είσαστε έτοιμοι κατακαλόκαιρο και για άλλες αποκαλύψεις; Έτσι για ψυχρολουσία στη ζέστη… Η Guardian έχει πάρει φόρα και δεν σταματάει με τίποτα και πάνω που ήταν ζεστή η ιστορία με το Prism, τον Σνόουντεν, το άσυλο της Μόσχας, την ακύρωση της συνάντησης από τον Ομπάμα [τζώρας μας βγήκε αυτός και τον είχαμε για καλό άνθρωπο, για ακούστε και τον Χρίστο Παπαδημητρίου, καθηγητή πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, να μας λέει γιατί ο Ομπάμα τους απογοήτευσε http://infocafe.eu/?p=1993], την καταδίκη του Μάνινγκ, μας έσκασε και την καινούργια βόμβα, η οποία μάλλον πέρασε “στα ψιλά”: το πρόγραμμα X-Keyscore [αν ψάχνετε ακόμα την αρχή της πρότασης με απογοητεύετε!].

Τι είναι αυτό πάλι; Top secret βεβαίως, βεβαίως, ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους αναλυτές να ψάχνουν ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ βάσεις δεδομένων που περιέχουν emails [το ξέραμε] αλλά και συνομιλίες σε τσατ στα κοινωνικά δίκτυα [παρ’ την κάτω την φιλενάδα προηγούμενου άρθρου με τον παράνομο εραστή].

Ο Σνόουντεν τα είπε αυτά και αυτός ξέρει. Κυρίως ξέρει ότι τα προγράμματα παρακολούθησης αποτελούν ένα τεράστιο δίκτυο, που κανένας Όργουελ δεν είχε φανταστεί ποτέ του. Και δεν είναι μόνο ο Σνόουντεν που τα ξέρει. Νομίζω ότι σας είχα διηγηθεί την ιστορία του ακτιβιστή που όταν τον ρωτήσαμε με συναδέλφους αν έχει skype για να μιλάμε κόντεψε να μας δείρει. Αλλά ο Σνόουντεν μπορεί να τα αποδείξει κιόλας. Και με τη βοήθειά του, η οποία μοιάζει να έχει κηρύξει ιερό πόλεμο στις μυστικές υπηρεσίες, βρέθηκαν και ντοκουμέντα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, η NSA πρέπει να πάρει ένταλμα εάν πρόκειται για παρακολούθηση Αμερικανού πολίτη, παρ’ όλο που δεν χρειάζεται ένταλμα για την παρακολούθηση συνομιλιών οποιουδήποτε πολίτη με “ξένο στόχο” [καλά δεν συζητάμε για όλη την υπόλοιπη υφήλιο]. Το X-Keyscore δίνει τα τεχνολογικά εργαλεία ευρείας παρακολούθησης, χωρίς ένταλμα, αρκεί να είναι γνωστές κάποιες πληροφορίες όπως το email, για παράδειγμα. Ο Σνόουντεν στις συνεντεύξεις του με την εφημερίδα είχε δηλώσει πως μπορεί ο ίδιος να διαβάσει όλα τα email κάποιου αρκεί να είχε τη διεύθυνσή του. Και πως είχε ήδη χρησιμοποιήσει το X-Keyscore.

Και είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι της NSA καμαρώνουν κιόλας, γιατί στα ντοκουμέντα που παραθέτει η εφημερίδα, οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι το 2008 πιάστηκαν 300 τρομοκράτες χάρη στο X-Keyscore.

Να μην σας κουράσω με τις τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά είναι ανατριχιαστικές για όσους καταλαβαίνουν τι διαβάζουν. Με απλούστατα βήματα [σαν να συμπληρώνεις μια online φόρμα] οι ερευνητές έχουν πρόσβαση… στα πάντα, σε ό,τι κάνουμε στο δίκτυο.
Και η ιστορία δεν είναι καινούργια. Ήδη το 2010 η Washington Post έγραφε ότι “κάθε μέρα η NSA συγκεντρώνει και αποθηκεύει 1,7 δισ. emails, τηλεφωνήματα και άλλου τύπου επικοινωνίες”. Και τι τα κάνει όλα αυτά; Δημιούργησε νέες βάσεις δεδομένων για να μπορεί να τα αποθηκεύει.
Όσο διαβάζεις τις λεπτομέρειες, τόσο ανησυχείς περισσότερο. Α! και μην νομίζετε, ότι αν βάζετε ψευδώνυμα δεν ξέρουν ποιος είστε. Είναι παιδαριώδες, ακόμα κι εγώ σας βρίσκω. Η NSA αντέδρασε στα συνεχή δημοσιεύματα της Guardian στέλνοντας μια συγκινητική [το επίθετο δικό μου] επιστολή : “Αυτού του είδους τα προγράμματα μάς επιτρέπουν να συγκεντρώνουμε πληροφορίες ώστε να φέρνουμε σε πέρας με επιτυχία την αποστολή μας – να υπερασπιζόμαστε το έθνος και να προστατεύουμε τα αμερικανικά και συμμαχικά [καρφί για τους Βρετανούς] στρατεύματα στο εξωτερικό”. Ζήτω η αστερόεσσα!

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Με το κινητό τους σερφάρουν εννιά στους δέκα Κύπριους

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Μας το λένε τα στοιχεία της Eurostat*: Περισσότερο ...

Ένας φόρος για το youtube

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr “Φόρο youtube” ονόμασε ο γαλλικός τύπος την τροπολογία ...

Πώς το facebook έχασε τη μάχη της Νέας Ζηλανδίας

Ξέρω ότι είχα υποσχεθεί να μιλήσουμε για filter bubbles αλλά είναι αδύνατον ν’ αφήσουμε ...

Στο δίκτυο δεν είμαστε ασφαλείς

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Ο μακαρίτης Ουμπέρτο Έκο, πριν από πολλά πολλά ...

Γονείς στο δίκτυο

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Ένα από τα ζητήματα που δημιουργούν τα μέσα ...

Το άγχος του εθισμού

Διάβαζα μια ενδιαφέρουσα μελέτη για την εξάρτηση από το διαδίκτυο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από ...

X