Το τρίτο σου μάτι

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Είναι κάποτε πολύ εύκολο να μπει ο εγκέφαλός σου στη φάση να θεωρεί πως έχεις πάντα δίκαιο, πως δεν υπάρχει κάτι νέο να μάθεις, πως η παρανόηση συμβαίνει πάντα στο μυαλό των άλλων.

Δεν είναι θέμα ηλικίας. Ναι, όταν ήμαστε μικρότεροι οι νευρώνες του μυαλού δεν είχαν βρει τις διασυνδέσεις που θα έχουν στην υπόλοιπή τους ζωή. Όπως το μάτι του βρέφους βλέπει τα πάντα θολά μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως, έτσι και ο εγκέφαλος περνά τα πρώτα του χρόνια καταγράφοντας έννοιες, κώδικες και συσχετισμούς έτσι ώστε να μπορεί να τα αναγνωρίσει και να τα ερμηνεύσει. Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε φτιάξει το λεξικό της πραγματικότητας που στο εξής θα βλέπουμε.

Όμως ο εγκέφαλος και το μυαλό -το μη υλικό κομμάτι του εγκεφάλου- λειτουργούν όπως ένας μυς. Όσο κινείται, όσο αλλάζεις πράγματα, τόσο πιο εύκολο γίνεται να συνεχίσεις να τα αλλάζεις.

Δεν είναι καν θέμα εξυπνάδας. Πρώτον, γιατί η εξυπνάδα είναι κάτι σχετικό και κανένας άνθρωπος με αρκετό γνώθι σαυτόν δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος πως είναι έξυπνος. Και, δεύτερον, γιατί ένας εγκέφαλος μπορεί να είναι απολύτως ικανός να επεξεργαστεί και να κατανοήσει πολύπλοκες έννοιες και να περιέχει τεράστιο αριθμό πληροφοριών. Όμως μπορεί να μην είναι ευέλικτος, να μην μπορεί να καθαρίσει ιούς που κληρονόμησε από αδυναμίες των παλιών λειτουργιών, να μην μπορεί να απορροφήσει νέες πληροφορίες.

Γι’ αυτό χρειάζεται πάντα ένας δεύτερος εγκέφαλος, ένα τρίτο ή τέταρτο μάτι που να βλέπει αυτά που βλέπεις εσύ με διαφορετικό τρόπο. Ώστε να επιβεβαιώσεις κατά πόσον αυτό που βλέπεις εσύ είναι αυτό που βλέπουν και οι υπόλοιποι. Μόνο έτσι μπορείς να μάθεις περισσότερα όταν πολλά στοιχεία σου έχουν κλειδώσει. Μόνο έτσι μπορείς, αν θέλεις, να αρχίσεις να σκέφτεσαι συλλογικά.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τι έμαθα στη Βουδαπέστη

2.10.2011 Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Είναι περίεργο μέρος η Ουγγαρία, τουλάχιστον για έναν Κύπριο ...

Ο βυζαντινός μας εαυτός

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ήταν μια φορά μια περίεργη κοινωνία, την οποία οι ιστορικοί, ...

Το αόρατο τείχος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν έχω δει μέχρι σήμερα “Το τείχος μου” [1993] του ...

“Στο Λονδίνο;”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Θυμάμαι κάποτε τους Ελληνοκυπραίους φοιτητές και φοιτήτριες που γνώρισα στις ...

Ο καιρός των mega-μνημόσυνων

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τι μας ενόχλησε στη φερόμενη πρόταση του Γιώργου Θεοφάνους για ...

Οι παλαιοκύπριοι τζiαι η γλώσσα μας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Την περασμένη Τετάρτη στον Φιλελεύθερο, ο Άριστος Μιχαηλίδης προέβαλε ως ...

X