Το τρίτο σου μάτι

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Είναι κάποτε πολύ εύκολο να μπει ο εγκέφαλός σου στη φάση να θεωρεί πως έχεις πάντα δίκαιο, πως δεν υπάρχει κάτι νέο να μάθεις, πως η παρανόηση συμβαίνει πάντα στο μυαλό των άλλων.

Δεν είναι θέμα ηλικίας. Ναι, όταν ήμαστε μικρότεροι οι νευρώνες του μυαλού δεν είχαν βρει τις διασυνδέσεις που θα έχουν στην υπόλοιπή τους ζωή. Όπως το μάτι του βρέφους βλέπει τα πάντα θολά μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως, έτσι και ο εγκέφαλος περνά τα πρώτα του χρόνια καταγράφοντας έννοιες, κώδικες και συσχετισμούς έτσι ώστε να μπορεί να τα αναγνωρίσει και να τα ερμηνεύσει. Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε φτιάξει το λεξικό της πραγματικότητας που στο εξής θα βλέπουμε.

Όμως ο εγκέφαλος και το μυαλό -το μη υλικό κομμάτι του εγκεφάλου- λειτουργούν όπως ένας μυς. Όσο κινείται, όσο αλλάζεις πράγματα, τόσο πιο εύκολο γίνεται να συνεχίσεις να τα αλλάζεις.

Δεν είναι καν θέμα εξυπνάδας. Πρώτον, γιατί η εξυπνάδα είναι κάτι σχετικό και κανένας άνθρωπος με αρκετό γνώθι σαυτόν δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος πως είναι έξυπνος. Και, δεύτερον, γιατί ένας εγκέφαλος μπορεί να είναι απολύτως ικανός να επεξεργαστεί και να κατανοήσει πολύπλοκες έννοιες και να περιέχει τεράστιο αριθμό πληροφοριών. Όμως μπορεί να μην είναι ευέλικτος, να μην μπορεί να καθαρίσει ιούς που κληρονόμησε από αδυναμίες των παλιών λειτουργιών, να μην μπορεί να απορροφήσει νέες πληροφορίες.

Γι’ αυτό χρειάζεται πάντα ένας δεύτερος εγκέφαλος, ένα τρίτο ή τέταρτο μάτι που να βλέπει αυτά που βλέπεις εσύ με διαφορετικό τρόπο. Ώστε να επιβεβαιώσεις κατά πόσον αυτό που βλέπεις εσύ είναι αυτό που βλέπουν και οι υπόλοιποι. Μόνο έτσι μπορείς να μάθεις περισσότερα όταν πολλά στοιχεία σου έχουν κλειδώσει. Μόνο έτσι μπορείς, αν θέλεις, να αρχίσεις να σκέφτεσαι συλλογικά.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ποιος είδε τον Πρόεδρο;

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Πόσοι είδαν την ομιλία του Προέδρου στη Βουλή, την Πέμπτη ...

Το «Midnight Shift», το εφικτό και το ευκταίο

Μετά που το κυπριακό πρότζεκτ «The Midnight Shift» κέρδισε το βραβείο του HBO Europe ...

Αυτονόητα [2]

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Από την ημέρα που άρχισαν τα έργα στον λούκκο [τέως ...

Πέρκι βρέξει

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ο κύριος Αδάμος είχε βγει από το ξυλουργείο του και ...

Το ψηφοδέλτιο μού έπεσε απ’ τα χέρια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν ξέρω πώς αντέδρασαν στα γραφεία του ΕΛΑΜ όταν είδαν ...

ΘΟΚ αγνοούμενος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν κατάφερα να πάω στον «Αγνοούμενο» στο Σατιρικό Θέατρο, λόγω ...

X