Νέο iPhone χωρίς ενθουσιασμό

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

Το γεγονός της εβδομάδας, δεν είναι ανάγκη να είσαι γκουρού της τεχνολογίας για να το ανακαλύψεις. Η Apple κυκλοφόρησε όχι ένα αλλά δύο iPhone. Το συγκεκριμένο γεγονός προσωπικά με άφησε παντελώς αδιάφορη. Ξεφορτώθηκα ήδη το παλιό iPhone για τον πολύ απλό λόγο ότι θεωρώ απαράδεκτο να κυκλοφορεί κάποιος με τηλέφωνο που κοστίζει περισσότερο από τον μισθό του.

Και από αυτή την άποψη, η Apple δεν με απογοήτευσε ούτε αυτή τη φορά. Τα δύο της τηλέφωνα, το C [το απλούστερο] και το S [η ναυαρχίδα της σειράς] εξακολουθούν να είναι πανάκριβα. Το C, που υποτίθεται ότι είναι το φθηνό μοντέλο, θα κυκλοφορήσει στα 600 ευρώ, το άλλο σκαρφαλώνει στα γνωστά 700 ευρώ.

Το iPhone 5C θα είναι φτιαγμένο από ένα μονοκόμματο κομμάτι πλαστικό και θα βγαίνει σε πέντε χρώματα: πράσινο, άσπρο, μπλε, ροζ και κίτρινο. Θα έχει οθόνη υψηλής ανάλυσης Retina, ο επεξεργαστής του θα είναι ίδιος με του iPhone 5, Α6, και η φωτογραφική μηχανή είναι των 8 megapixels. Το iPhone 5S θα βγαίνει σε τρία χρώματα: γκρι, χρυσαφί και ασημί, ενώ ο επεξεργαστής του, ο Α7, θα είναι δύο φορές πιο γρήγορος από τον Α6. Ταυτόχρονα, ο δ.σ., Τιμ Κουκ, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου λειτουργικού συστήματος iOS7 που θα είναι διαθέσιμο από τις 18 Οκτωβρίου για αναβάθμιση από όλους τους χρήστες των iPhone.

Θα ήθελα, όμως, να σταθώ σ’ ένα χαρακτηριστικό του 5S, το οποίο είναι πράγματι ξεχωριστό, πέρα από ταχύτητες, τσιπ και οθόνες. Είναι η αναγνώριση του δακτυλικού αποτυπώματος του χρήστη με την τεχνολογία TouchID. Πρόκειται για έναν κύκλο γύρω από το “κουμπί”, το οποίο αναγνωρίζει τον χρήστη και για το iTunes. Τα σχόλια που διάβασα στο Twitter γι’ αυτό είναι ξεκαρδιστικά: “Μαύρη μέρα ξημέρωσε για ψυχωτικές γκόμενες ανά τον κόσμο”, “Οι κλέφτες μαζί με το iPhone θα παίρνουν κι ένα δάχτυλο”. Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι τα βιομετρικά δεδομένα είναι το μέλλον της ασφάλειας. Και παρ’ όλο που η τεχνολογία κατάφερε να καταργήσει πολλά [τα περισσότερα χρήσιμα ή αγαπημένα αντικείμενα], δεν έχει καταφέρει ακόμα ν’ αντικαταστήσει ένα τόσο απλό όσο ένα κλειδί.

Κι αυτό αποδεικνύει ότι η εταιρεία, ξέρει ακόμα τη δουλειά της. Η οποία είναι η καινοτομία. Το να βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά συνεχώς. Και πριν κλείσουμε και αφού έχουμε ευχαριστηθεί με το μεγαλείο της τεχνολογίας, να θυμίσω απλώς ότι όλα αυτά γίνονται για το μερίδιο αγοράς, μιας τεράστιας αγοράς, εκείνης των έξυπνων κινητών. Την οποία, είναι αλήθεια, η Apple ανακάλυψε και γιγάντωσε. Αλλά ο πρώτος πρέπει να παραμείνει και πρώτος. Και οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής δεν είναι και τόσο θετικές. Πιθανόν να φταίει η οικονομική κρίση, η οποία μπορεί να μην χτυπάει ολόκληρο τον κόσμο, αλλά η σκιά της πλανάται σχεδόν παντού. Στη Βρετανία για παράδειγμα, λιγότερο από το ένα τρίτο των κατόχων iPhone δηλώνουν ότι επιθυμούν το καινούργιο μοντέλο. Όσο για τις πολύ ενδιαφέρουσες αναδυόμενες αγορές [είναι η πρώτη φορά που θα κυκλοφορήσει iPhone στην Κίνα ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη], η τιμή του παραμένει πολύ υψηλή για να είναι ελκυστική.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μπράβο ρε Ίλον

Στις 31 Αυγούστου ο Ίλον Μασκ έγινε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (πίσω ...

Τα bots του πολέμου της πληροφόρησης

Τον περασμένο Αύγουστο, ένας χρήστης του twitter, ας τον ονομάσουμε “CN”, ξεκίνησε μια μελέτη ...

Ψηφιακή ανατροπή στα μίντια

Γράφει η Βάλια Καιμάκη Να συμφωνήσουμε ότι ο όρος “δίνη της ψηφιακής ανατροπής” είναι ...

Το ByLock προδίδει

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Να το πάρουμε λίγο αλλιώς. Άρθρο της τουρκικής ...

Έχουμε το άλλοθί σου

Της Χριστίνας Πουλίδου | protagon.gr Η ιστορία που αφηγείται το Spiegel είναι μοναδική – ...

Android κίνδυνοι

Τον περασμένο Αύγουστο, οι ειδικοί ασφάλειας της Lookout, μιας πολύ μεγάλης εταιρείας που ασχολείται ...

X