Στοίβα τα προβλήματα του Θεάτρου ΘΟΚ

Στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων βρέθηκε για δεύτερη φορά σε μερικούς μήνες το θέμα του νέου Θεάτρου ΘΟΚ, το οποίο όση χαρά έφερε με την ολοκλήρωση της ανέγερσής του άλλο τόσο πονοκέφαλο προκαλεί με τα προβλήματά του.

Τo θέμα συζητήθηκε μετά από δύο ξεχωριστές προτάσεις, μια των βουλευτών Γιώργου Γεωργίου, Κώστα Κωνσταντίνου και Αριστοτέλη Μισού και μια του Πρόδρομου Προδρόμου.

Οι τρεις πρώτοι ζήτησαν την εξέταση του σοβαρού θέματος των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στην προσφορά για την ανέγερση του νέου κτηρίου του ΘΟΚ, ωστόσο το βάρος της συζήτησης έπεσε στην πρόταση του βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Προδρόμου, σχετικά με την κατασκευή του κτηρίου και την εκτέλεση του σχετικού συμβολαίου.

Θέμα ασφάλειας

Τονίζοντας ότι το θέμα της δημόσιας ασφάλειας προέχει, ο κ. Προδρόμου επέμεινε -συμπαρασύροντας και τους παρευρισκομένους- στο θέμα των πέντε ξεχωριστών περιστατικών θραύσης υαλοπινάκων στο νέο Θέατρο του ΘΟΚ, από τον περασμένο Μάιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο (τέσσερις εσωτερικά και ένας εξωτερικά του κτηρίου).

Ως γνωστόν, ο ΘΟΚ αντιμετώπισε αμέσως το θέμα, φτάνοντας μέχρι και την αφαίρεση όλων των υαλοπινάκων. Αυτήν τη στιγμή, συζητείται το υλικό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το γυαλί. Οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες, πάντως, οι οποίοι δεν κλήθηκαν στη συζήτηση της Βουλής αλλά θα κληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο για να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις για το θέμα, έχουν προτείνει ως εναλλακτική το πλέξιγκλας.

Να το χτίσουμε!

«Γιατί δεν το χτίζουμε με τούβλα;», ρώτησε μεγαλοφώνως ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου.

«Πρέπει ντε και καλά να μπει γυαλί; Να το χτίσουμε να τελειώνουμε!».

Παραδίπλα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ Γιάννης Ιωάννου εξήγησε στον κ. Γεωργίου ότι κάτι τέτοιο θα ήταν θεμιτό αλλά οι αρχιτέκτονες, σύμφωνα με τον ίδιο, διαφωνούν με αυτό το σκεπτικό καθώς «θα χαλάσει η αισθητική του κτηρίου».

Πάντως, όταν ζητήθηκε η γνώμη του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο ίδιος πρότεινε την κάλυψη ολόκληρης της γυάλινης πρόσοψης του κτηρίου με φωτοβολταϊκά.

Βρετανική κατάρτιση

Χωρίς να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και να ζητήσει από εμπειρογνώμονα του ΕΤΕΚ (Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου) να υποδείξει υλικό αντικατάστασης των υαλοπινάκων, ο ΘΟΚ προχώρησε στην αναζήτηση εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Λονδίνο.

Σε παρατήρηση εκπροσώπου του ΕΤΕΚ ότι κάτι τέτοιο σημαίνει υποτίμηση του Επιμελητηρίου και των επιστημόνων που έχουμε στην Κύπρο, εμμέσως πλην σαφώς απάντησε ο λογιστής του ΘΟΚ Σάββας Χαραλάμπους: Δεν θα ήταν δυνατόν να βρεθεί μέλος του ΕΤΕΚ να πάει ενάντια σε άλλο μέλος του ΕΤΕΚ (εννοώντας τον αρχιτέκτονα του κτηρίου).

Πάντως, ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ ανέφερε στον «Π» ότι ο οργανισμός θα προχωρήσει με τον λονδρέζικο οίκο «ασυζητητί».

Πολλά τα λεφτά

Εξίσου σημαντικό σκέλος του θέματος του κτηρίου ΘΟΚ είναι η εκτέλεση του συμβολαίου ανέγερσής του. Ως γνωστόν, υπήρξε υπέρβαση στο τελικό κόστος του αρχικού συμβολαίου ύψους 2,6 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα καθόλου αμελητέο ποσό, ωστόσο δεν συζητήθηκε σε λεπτομέρεια το εν λόγω θέμα, καθώς -παρά την επίμονη απαίτηση εκ μέρους του ΘΟΚ- δεν έχει δοθεί ακόμη ο τελικός λογαριασμός για το κτήριο (!), ακριβώς έναν χρόνο μετά τα επίσημα εγκαίνια του κτηρίου (στις 28 Οκτωβρίου 2012).

Επιπλέον, μόλις δοθεί ο τελικός λογαριασμός, θα γίνει και ο ενδεδειγμένος έλεγχος από τον ΘΟΚ για την παραλαβή του κτηρίου, καθώς και σε αυτό το σημείο προκύπτουν ερωτήματα κατά πόσον έχουν εκτελεστεί τα σχέδια σύμφωνα με όσα προνοούνταν.

Τόσο ο κ. Προδρόμου όσο και η γενική ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη υπέδειξαν ότι πιθανώς να χρησιμοποιήθηκαν κατώτερης ποιότητας υλικά από αυτήν που προβλεπόταν στο συμβόλαιο.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Monsieur Doumani | κυκλοφορούν και παρουσιάζουν ζωντανά τον πρώτο τους δίσκο

‘GRIPPY GRAPPA’ είναι ο τίτλος του πρώτου δίσκου του Monsieur Dοumani, ενός μουσικού σχήματος ...

Ακροάσεις στον ΘΟΚ

Για τις ανάγκες της παραγωγής «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ...

Ρήξη στις σχέσεις ΕΚΑΤΕ – ΕΜΑΑ

Από σκληρή δοκιμασία περνούν οι μέχρι πρότινος άριστες σχέσεις του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου ...

Rock ‘n’ Roll on Cyprus 2016

Τρεις μέρες γεμάτες rock n’ roll, Doo Wop και Rockabilly υπόσχεται το 1ο Φεστιβάλ Rock ...

Witsplit από την θεατρική ομάδα Persona

Μετά την διεθνή συμπαραγωγή «Islands-Insels-Islas-Νήσοι» με συνεργάτες-οργανισμούς από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και ...

Επιστρέφει στη Λευκωσία το θεατρικό Μπαμ!

Το Σατιρικό Θέατρο σε συνεργασία με τις Παραπλεύρως Παραγωγές παρουσιάζουν το έργο ΜΠΑΜ! σε ...

X