Διεθνές Συμπόσιο για την Επιμέλεια Σύγχρονης Τέχνης την 1η και 2 Νοεμβρίου

Ένα διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Curatorial Practices Reframed: Politics and Pedagogy in Curating Contemporary Art» πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου την 1η και 2 Νοεμβρίου.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνουν το τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας: Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη (NiMAC).

Στο πλαίσιο του συμποσίου, διακεκριμένοι επιμελητές, επαγγελματίες από μουσεία, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί θα συναντηθούν για να εξετάσουν την πολυπλοκότητα των πρακτικών επιμέλειας εκθέσεων όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα και να διερευνήσουν τις πολιτικές δυνατότητες της επιμέλειας εκθέσεων ως μια νέα ριζοσπαστική τάση παιδαγωγικής και κριτικής πολιτιστικής παραγωγής.

Το πρόγραμμα του συμποσίου περιλαμβάνει 35 ομιλίες από 15 διαφορετικές χώρες, με κύρια ομιλήτρια (keynote) την Δρ Dorothee Richter από το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ζυρίχης.

Θα πραγματοποιηθεί και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αναφορικά με το θέμα με τους Καθ. Pam Meecham, Δρ Julia Moritz, Δρ Maja Ciric και Michael Birchall.

Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, δύο εργαστήρια, ένα εκ των οποίων θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, την επομένη του συμποσίου ως τελετή λήξης.

Το εργαστήριο αποτελεί μέρος της νέας επικείμενης έκθεσης στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, με τίτλο Άλλες Ενδείξεις/ Other Indications που θα ανοίξει στις 23 Νοεμβρίου.

Η έκθεση Other Indications είναι σχετική με τα θέματα του συμποσίου και αφορά την αμφισβήτηση συμβατικών διαδικασιών επιμέλειας μέσα από πειραματικές και καινοτόμες προσεγγίσεις.

Οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία του στησίματος της έκθεσης μέσα από ξενάγηση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών.

Το συμπόσιο είναι μέρος του ερευνητικού προγράμματος «Οι Πολιτικές Δυνατότητες των Πρακτικών Επιμέλειας Συγχρονης Τέχνης και Οι Εκπαιδευτικές τους Προεκτάσεις» που ξεκίνησε το 2011 και αφορά την κριτική διερεύνηση διαφόρων πρακτικών επιμέλειας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Το έργο πραγματοποιείται με εσωτερική χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (Επιστημονικός υπεύθυνος δρ Έλενα Στυλιανού) και υποστηρίζεται από το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών.

Το συμπόσιο θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

+ Το συμπόσιο είναι ανοιχτό στο κοινό, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων. Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες: info@oncurating.com και τηλ. 22559600.

Λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα του συμποσίου μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμποσίου

You May Also Like

Pino Pandolfini και Δήμητρα Σιατερλή στο Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή

Το «Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή» στο χωριό Πλατανίστεια παρουσιάζει την κοινή έκθεση χαρακτικών έργων των ...

«THE 24 HOUR PLAYS»

6 θεατρικοί συγγραφείς, 6 σκηνοθέτες και 18 ηθοποιοί γράφουν και ανεβάζουν 6 πρωτότυπα θεατρικά ...

Το Ριάλτο «φοράει» τα έθνικ του

Ο Γιάννης Χαρούλης είναι το μεγάλο -και οικείο- όνομα του φετινού Έθνικ Φεστιβάλ του ...

Τι παίζει σήμερα – Πέμπτη 8 Αυγούστου

Συνεχίζονται οι προβολές ταινιών σε θερινά σινεμά, στον Πρωταρά στην παραλία Κάππαρης,  στην Πάφο ...

“Η Μόδα στην Τέχνη” στην isnotgallery

Η isnotgallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Η Μόδα στην Τέχνη» σε επιμέλεια Άντρου Ευσταθίου, ...

Φίλοι δι’ αλληλογραφίας II: Η ανάμνηση της ελευθερίας

Η Βάλια Ματσεντίδου πραγματοποιεί το δεύτερο εργαστήρι για ενήλικες «Φίλοι δι’ αλληλογραφίας» με θέμα ...

X