Ποιος φοβάται το CMS;

@valia_kaimaki

OK. Έχουμε και λέμε. Παίρνουμε μια ομάδα επαγγελματίες γραφιάδες και τους λέμε: το σύστημα που ξέρατε ξεχάστε το. Από σήμερα δουλεύετε σε CMS [Content Management System]. Βαρύγδουπος ο τίτλος, αλλά δεν είναι και κάτι μαγικό.

Αντί να γράφεις στο word ή στο σύστημα μιας εφημερίδας, γράφεις απευθείας [ή τέλος πάντων κάνεις αντιγραφή – επικόλληση] σ’ ένα δικτυακό σύστημα και στο τέλος πατάς ένα κουμπί και φσσσσσσσστ το κείμενό σου δημοσιεύεται στο δίκτυο.

Για να μην φρικάρουν εντελώς, δε, τους έχεις ετοιμάσει κι ένα αρχείο με οδηγίες. Το οποίο το θέλουν τυπωμένο. Αλλά εκτυπωτής δεν υπάρχει.

Α! Να μην ξεχάσω να πω ότι η ομάδα των 15 περίπου ανθρώπων στους οποίους γίνεται το πείραμα είναι όλοι έμπειροι, τουτέστιν δεν χρειάζεται να τους μάθεις τη δουλειά τους. Απλώς πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται ένα καινούργιο σύστημα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Στην πρόσφατη εμπειρία μου μετά από μία εβδομάδα διαπίστωσα έκπληκτη ότι δημιουργήθηκαν αμέσως τρεις ομάδες. Χωρίς συνεννόηση μεταξύ τους, αυθόρμητα εντελώς.

Η πρώτη ομάδα ήταν αυτοί που σε δύο μέρες το έπαιζαν στα δάχτυλα. Άλλοι είχαν υπολογιστή στο σπίτι, άλλοι όχι. Άλλοι είχαν μια πρώτη εμπειρία, άλλοι όχι. Άλλοι έκατσαν δίπλα στον εκπαιδευτή με τις ώρες, άλλοι πήραν τις οδηγίες και εξαφανίστηκαν. Τα κοινά τους γνωρίσματα; α) Λατρεύουν τη δουλειά τους και άρπαξαν αμέσως την ευκαιρία να την αξιοποιήσουν και σ’ ένα καινούργιο μέσο. β) Σκέφτηκαν ότι ένα ακόμα σημείο στο βιογραφικό τους, μια νέα δεξιότητα, μόνο κακό δεν θα τους κάνει για το μέλλον. [Χώρια που τώρα που το σκέφτομαι, αν αποδείξεις ότι εργαζόσουν στο τμήμα πολυμέσων ενός ΜΜΕ δεν χρειάζεται να τρέχεις ν’ «αγοράζεις» ECDL για ν’ αποδείξεις ότι ΕΙΣΑΙ ελέφαντας].

Η δεύτερη ομάδα ήταν αυτοί που το πάλευαν σιγά-σιγά. Ένα κείμενο την ημέρα και ουφ… αύριο πάλι. Με τον εκπαιδευτή αγκαλιά [συνήθως κάποιον της πρώτης ομάδας, θυμηθείτε ότι ο καλύτερος τρόπος να κατακτήσεις τη γνώση είναι να τη μοιραστείς] σιγά-σιγά, χωρίς να το πολυπιστεύουν, ίσα για να δείξουν ότι δεν είναι και πολύ βλάκες… αλλά έχουν άλλα πιο πιεστικά πράγματα να κάνουν. Άλλωστε καθένας το γνωρίζει: ο πιο γρήγορος τρόπος να γράφεις είναι στο χαρτί. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι τη δουλειά τους τη βλέπουν βιοποριστικά. Άντε να βγάλουμε τη μέρα, να πάρουμε το μεροκάματο.

Η τρίτη ομάδα δεν έχει να κάνει ούτε με δίκτυο, ούτε με CMS. Βρέθηκα δίπλα σε άνθρωπο ο οποίος προσπαθούσε να με πείσει ότι δεν ξέρει πού βάζουν ακριβώς στο browser μια διεύθυνση τύπου www [έπρεπε να τα πάρω, ε;]. Λουφαδόροι εκ πεποιθήσεως, άσοι του να φορτώνουν τη δουλειά σε άλλους. Η στάση τους ήταν προβλέψιμη πριν καν ακουστούν τα αρχικά CMS. Κι όμως ζουν ανάμεσά μας.

Ποια ομάδα είναι η πολυπληθέστερη; Νομίζω η δεύτερη, η οποία εμφανίζει τάσεις μετακίνησης. Και προς την πρώτη και προς την τρίτη. Κυρίως προς την πρώτη όμως. Γιατί, καλώς ή κακώς, την πρόοδο δεν τη σταματάει τίποτα. Κι αν κάτι είναι σέξι -και το δίκτυο είναι πολύ σέξι- σε κερδίζει στο τέλος.

Φαντάζομαι ότι σε κάθε επάγγελμα η φυγή προς τα εμπρός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά πάλι, δεν θα σε κάνουν οι νέες τεχνολογίες καλύτερο δημοσιογράφο, ούτε γιατρό, ούτε δάσκαλο. Σε κάνουν όμως πιο αποτελεσματικό.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το δικαίωμα στη λήθη και η διαστροφή του

Μάρτιος του 2008. Βρισκόμαστε στην Πεσκάρα της Ιταλίας, ένα παραλιακό θέρετρο της Αδριατικής με ...

Binge-watching, μέρος Α

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πριν από 20 περίπου χρόνια εγκαταστάθηκα ένα καλοκαίρι στις ΗΠΑ. ...

Ανεπιθύμητες επικοινωνίες

@valia_kaimaki Πριν από αρκετά χρόνια, ένας πολύ καλός μου φίλος, IT manager από τους ...

Λίγη προσοχή δεν βλάπτει

valia@inrec.gr Αυτή η ιστορία με τους ιούς έχει αρχίσει να με κουράζει. Εντάξει, όταν ...

Τι λένε για μας οι τηλεοπτικές σειρές;

Παρακολουθείτε Netflix; Τη διαδικτυακή πλατφόρμα με τις ταινίες και τις σειρές; Αν ναι, να ...

Νέο εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας: τα βιντεοπαιχνίδια

Στη Γαλλία θα μας πάει σήμερα η βόλτα μας για να παρακολουθήσουμε εκεί τις ...

X