Ένας υπολογιστής για κάθε παιδί

Πριν από έναν χρόνο, ο Νικόλας Νεγρεπόντης, καθηγητής του ΜΙΤ και ένας από τους πιο σημαντικούς οραματιστές του νέου ψηφιακού κόσμου, προχώρησε σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα μέσα από την οργάνωση One Laptop Per Child [OLPC], που ίδρυσε ο ίδιος, με στόχο να δώσει μόρφωση στα φτωχότερα παιδιά του κόσμου, παρέχοντάς τους ένα στιβαρό, χαμηλού κόστους, χαμηλής ισχύος, συνδεδεμένο laptop. Η εν λόγω οργάνωση σχεδίασε το υλικό, το περιεχόμενο και το λογισμικό για τη μάθηση.

Το 2012, βρήκαν τη χώρα με τον μεγαλύτερο αναλφαβητισμό, την Αιθιοπία, και έριξαν σε ένα απομακρυσμένο χωριό, 50 μίλια μακριά από την Αντίς Αμπέμπα, δέκα κλειστά κουτιά χωρίς οδηγίες, που περιείχαν δέκα φορτισμένα tablets. Τα κουτιά περιείχαν και δέκα ηλιακούς φορτιστές.

Οι συσκευές διέθεταν ένα μικροτσίπ που κατέγραφε τον τρόπο χρήσης τους και οι ερευνητές συνέλεγαν τις πληροφορίες μια φορά την εβδομάδα χωρίς να επεμβαίνουν ή να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Ο Ν. Νεγρεπόντε και η ομάδα του θεώρησαν ότι -εφόσον τους έριξαν δέκα πακέτα χωρίς καμιά οδηγία και καμιά βοήθεια στο να κατανοήσουν τι είναι και σε τι χρησιμεύουν- τα παιδιά θα έπαιζαν με τα κουτιά μόνο.

Όμως, η περιέργεια τα ώθησε να τα ανοίξουν και μέσα σε 4 λεπτά, ένας πιτσιρικάς είχε βρει το κουμπί on/off και έθεσε ένα τάμπλετ σε λειτουργία. Αμέσως το έδειξε και στους άλλους. Μέσα σε πέντε μέρες, χρησιμοποιούσαν κοντά στις 50 εφαρμογές του Android!

Σε δύο εβδομάδες τα νήπια που δεν είχαν ξαναδεί γραπτή λέξη στη ζωή τους τραγουδούσαν και αναγνώριζαν την αγγλική αλφάβητο και τη δίδαξαν σε μεγαλύτερους. Επιπλέον, μέσα σε 5 μήνες χρήσης των ταμπλέτων, οι πιτσιρικάδες είχαν καταφέρει να χακάρουν το σύστημα Android!

Όταν οι ερευνητές πήγαν να συλλέξουν τις πληροφορίες, ανακάλυψαν ότι το κάθε παιδί είχε ξεκλειδώσει τις ρυθμίσεις, είχε προσαρμόσει την επιφάνεια εργασίας στα μέτρα του και είχε βάλει πάνω τις εκπαιδευτικές εφαρμογές που το ενδιέφεραν περισσότερο! Στο μεταξύ, είχαν βρει τον τρόπο να φορτίζουν τις ταμπλέτες τους με τους ηλιακούς φορτιστές.

Ο Νίκολας Νεγρεπόντε και η OLPC φιλοδοξούν να εφοδιάσουν με ένα ηλιακό laptop κάθε παιδί του αναπτυσσόμενου κόσμου δίνοντάς του πρόσβαση στη μάθηση. Το φιλόδοξο όραμα περιλαμβάνει πάνω από 100 εκατομμύρια υπολογιστές, έναν για κάθε παιδί που δεν έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη γνώση.

Οι φορητοί αυτοί υπολογιστές κοστίζουν περίπου 100 ευρώ ο καθένας και περιέχουν όλες τις βασικές λειτουργίες ενός σύγχρονου υπολογιστή καθώς και τη δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ.

«Η πολυετής πείρα μου αλλά και η ιστορία μού δίδαξαν ότι όσο μεγάλα κι αν είναι τα προβλήματα μιας χώρας η επίλυσή τους πάντα περιλαμβάνει την εκπαίδευση. Μερικές φορές, αρκεί και μόνο αυτή. Και, τέλος, η εκπαίδευση μέσω διδασκάλων είναι ένας, αλλά όχι ο μοναδικός τρόπος μάθησης…», σημείωσε σε μια ομιλία του ο Νικόλας Νεγρεπόντης.

* Η Βάλια Καϊμάκη αναρρώνει.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η επιστήμη επιτίθεται στον ISIS

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Για το Ισλαμικό Κράτος [ISIS] και τους τρόπους ...

Το δάκρυ για τον Μαρκ

Facebook, Cambridge Analytica και Ευρωκοινοβούλιο, δεν γλυτώνουμε από αυτά ούτε κι εσείς ούτε κι ...

Διαδίκτυο και ακροδεξιά

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη συνδέεται άμεσα ...

Αναγνώριση προσώπου; Όχι ευχαριστώ

Το περίμενα ότι θα γίνουν κάπως έτσι τα πράγματα, αλλά όχι και τόσο… χάλια. ...

Προσοχή στο ρολόι

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη  Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορεί να εξοικειώνουν ...

Ιδιωτικότητα ή ασφάλεια;

Όποιος τολμήσει να με πει στα μούτρα μου γρουσούζα θα υποφέρει όσο δεν έχει ...

X