Η κασιούα

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου

Κάθομαι τζαι σκέφτομαι, γιατί έρκεται στην Κύπρο μια κάσια με κόκκαλα τζαι βουρούν ούλλοι να την προσκυνήσουν; Για μένα εν τόσο λογικό, όσο ο χορός της βροχής των Ινδιάνων.

Δέχουμαι όμως ότι έσιει κόσμο που το ζητά, έσιει κόσμο που το θεωρεί συνηθισμένο. Εν δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πιστεύκει σε ό,τι θέλει, είτε τζείνο εν ο Ιεχωβάς, είτε τζείνο εν ο Δίας, είτε τζείνο εν ένα τέρας με πλοκάμια που μακαρόνια τζαι μάθκια κιοφτέδες.

Στην ιστορία με την κασιού, ενοχλεί με σε πρώτο επίπεδο το ότι κανένας δεν ενδιαφέρτηκε να ρωτήσει ποιος επλέρωσε τα έξοδα.

Έξοδα εν τζαι μόνο να μπει στο αεροπλάνο τζαι να έρτει. Έξοδα εν τζαι οι αστυνομικοί που έννα την προσέχουν τζαι οι τελετές υποδοχής με “τιμές αρχηγού κράτους”.Αλλά, χάτε, ανάθεμμαν ‘τα. Δαμαί γοράζουν λιμουζίνες τζαι πιάννουν αυξήσεις σε τζαιρούς που κόφκουν επιδόματα που ανάπηρους τζαι φτωχά μωρά. Εννα αντραπούν να δώκουν λεφτά να στήσουν μια παράσταση για να “αναπτερωθεί το θρησκευτικό φρόνημα” του κόσμου;

Σε δεύτερη σκέψη, διερωτούμαι γιατί ο Πρόεδρος ενός ευρωπαϊκού κράτους βουρά πρώτος να προσκυνήσει την κασιούα. Αν πιστεύκει σε έτσι πράματα, μαγκιά του. Τζαι η κόρη μου πιστεύκει ότι ο πουλούκκος της γιανίσκει τα ουββά.

Γιατί λοιπόν η Εκκλησία τζαι η κυβέρνηση συνεργάζουνται για να στήσουν τούτα τα παναύρκα ούλλα; Θέλω να ρωτήσω, έσιει πραγματικά κανέναν που πιστεύκει ότι τους παπάες κόφτει τους το μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα; Αν τους ένοιαζε θα το εσάζαν που χρόνια πριν [τα οδοφράγματα εν ανοιχτά που το 2003]. Τζαι κατ’ επέκταση, έσιει κανέναν που πιστεύκει ότι αν έσιει Χριστό που πάνω μας κόφτει τον, για που την κασιούα με τα κόκκαλα, για που το μοναστήρι που μάσιεται να ππέσει;

Έσιει κόσμον που θκιακονά σελίνια να γοράσει γάλατα τζαι ψουμιά των κοπελλουθκιών του. Ανεργία, αβεβαιότητα, παρακμή, απελπισία όπου γυρίσεις. Τι πιο αποτελεσματικό που μιαν καλοστημένη παράσταση για να αποσπαστεί η προσοχή των άβουλων μαζών του λαού.
Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος σταματά να ασχολείται για λλίον με τα προβλήματα που επροκαλέσαν οι πολιτικοί τζαι οι τραπεζίτες. Η κυβέρνηση φαίνεται θεοσεβούμενη τζαι ταπεινή στα μάθκια του λαού, κατ’ επέκταση δημιουργά την ψευδαίσθηση ότι εν τζαι τίμια, ενώ την ίδια στιγμή καλοπιάνει τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο της Κύπρου.

Η Εκκλησία αποδεικνύει ότι ασχολείται τζαι με άλλα πράματα εκτός που μετοχές τζαι τράπεζες, ενώ ικανοποιεί την ανάγκη του κόσμου για μαγικά τζαι θεϊκές παρεμβάσεις. Τζαι το σημαντικότερο; Τες εργασίες αναστήλωσης της εκκλησίας που τόσα χρόνια δεν τους έκοφτεν να σάσουν, επιβαρύνονται να πλερώσουν σε κάποιον βαθμό οι κοτζιάκαρες τζαι τζείνοι που πιστεύκουν ότι οι πεθαμένοι κάμνουν θαύματα. Είδετε πόσα πράματα μπορεί να κάμει μια κασιούα με κόκκαλα;

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Στα γόνατα των αμπάλατων

“Εν υπάρχει κανένας νόμος που να αναγκάζει τον οποιονδήποτε γονέα να εμβολιάζει το κοπελλούιν ...

Ο Κώτσιος

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου Εμπήκε μες την αποθήκη όπως τον φούρνο. Εκλότσησε μιαν όφκαιρη ...

Οι λίστες

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου Εγέμωσεν ο τόπος λίστες με ονόματα. Λίστες που έν’ σημαντικές ...

Κυπριακή Κυριακή

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου Πριν λλίες μέρες επήαμεν οικογενειακώς σε ένα γνωστό εστιατόριο – ...

Το τέρτιν της Νίκης [Μέρος 13ο]

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου  “Αφού εννά πεθάνω που εννά πεθάνω. Είντα να κόψω το ...

Αστέρω – Μέρος 10ο

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου Τζείνην την νύχταν, η Αστέρω δεν εκατάφερνεν να τζοιμηθεί. Εκρατούσεν ...

X