Τηλέφωνο με τουβλάκια

@valia_kaimaki

Ίσα που το πήρε το μάτι μου στο BBC, αλλά μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση, που αποφάσισα να το ψάξω περισσότερο: ένα κινητό τηλέφωνο που μοιάζει με κατασκευή lego.
Από lego δεν έχω παράπονο, έχουμε στο σπίτι αρκετά να συναγωνιστούμε οποιαδήποτε έκθεση της εταιρείας και φυσιολογικά το μάτι μου πάει εκεί. Δεν φαντάστηκα όμως με την πρώτη εικόνα ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα παιδικό παιχνίδι.
Κι όμως, η ιδέα του Ολλανδού σχεδιαστή Ντέιβ Χάκενς, είναι πράγματι πρωτότυπη. Ο Χάκενς έγραψε τον Στιβ Τζομπς, ο οποίος οραματίστηκε ένα συμπαγές τηλέφωνο κι αφιέρωσε μεγάλο μέρος από τη ζωή του, χρήματα, χρόνο και ενέργεια για να φτιάξει το iPhone, στα παλαιότερα των υποδημάτων του και είπε: το τηλέφωνο θα πρέπει να είναι φτιαγμένο από “μπλοκ”, μπαταρία, οθόνη, τσιπ κλπ, ώστε όχι μόνο να μπορείς ν’ αλλάξεις ένα εάν χαλάσει αλλά να μπορείς ν’ αναβαθμίσεις κιόλας το τηλέφωνό σου. Μια πρακτική που σήμερα ισχύει μόνο στους επιτραπέζιους υπολογιστές, όλα τα υπόλοιπα μηχανήματα είναι της λογικής “χαλάει μηχάνημα, πετάω μηχάνημα”. Από εκεί άλλωστε πήρε και την ιδέα, όταν χάλασε η φωτογραφική του μηχανή και δεν υπήρχε τρόπος ν’ αντικαταστήσει ένα εξάρτημα.
Για να διαφημίσει το σχέδιό του, ο Χάκενς χρησιμοποίησε το Τhunderclap, μια υπηρεσία τύπου “crowd”, με την οποία αντί να ζητάς από τον κόσμο να σε χρηματοδοτήσει [crowd funding] ζητάς πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα του καθενός, ώστε το μήνυμά σου να εμφανιστεί σε συγκεκριμένο χρόνο εκεί. Και άρα να φτάσει σε όσους περισσότερους αποδέκτες γίνεται. Το thunderclap είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα στη δεύτερη εκστρατεία του, και το αναφέρω γιατί κάθε γκουρού που σέβεται τον εαυτό του, όταν μιλάει για μια πρωτοτυπία, βρίσκει τρόπο ν’ αναφέρει και τον Ομπάμα και τις εκστρατείες του που έφτιαξαν σχολή. Για να το περιγράψω λίγο καλύτερα, το Τhunderclap αποτελείται από ένα μέρος Twitter, δύο μέρη Facebook και τρία μέρη Kickstarter το όλο μ’ ένα άρωμα ακτιβισμού. Όχι ότι είναι εύκολο να το καταφέρεις, βέβαια. Γιατί θα πρέπει να πετύχεις το στόχο σου, δηλαδή να πείσεις αρκετούς ανθρώπους ότι αξίζει να σου δανείσουν την παρουσία τους στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Χάκενς έβαλε στόχο τους 900.000 υποστηρικτές και τους ξεπέρασε! Υπολογίζεται μάλιστα ότι το μήνυμα έφτασε σε 381.772.780 αποδέκτες στον κόσμο, ο ορισμός του viral, δηλαδή.
Αναρωτιέμαι αν η ιδέα του Χάκενς μπορεί να πιάσει. Θα πρέπει τα αξεσουάρ να έχουν μια ελάχιστη διαλειτουργικότητα, έστω από μοντέλο σε μοντέλο της ίδιας μάρκας γιατί αλλιώς δεν θα είναι συμφέρον και θα κοστίζουν πανάκριβα. Ωστόσο κι αυτό το συμπαγές που μας πλασάρουν, που τελειώνει η μπαταρία και είσαι υποχρεωμένος να πετάξεις το τηλέφωνο… φτάνει πια.
Πρόσφατα ένας καλά δικτυωμένος φίλος έβγαλε από την τσέπη του ένα θηριώδες τηλέφωνο να σερφάρει και τον ρώτησα πώς τηλεφωνεί με την παντόφλα. Έβγαλε λοιπόν από την άλλη τσέπη ένα από εκείνα τα μικρά με πλήκτρα και μου λέει με κάθε φυσικότητα: “Αυτό είναι το τηλέφωνό μου. Το μεγάλο είναι για το δίκτυο και ως δεύτερη γραμμή να με παίρνουν από το σπίτι αν έχω κλειστό το δικό μου”. Κάγκελο εγώ. Όπως και με μια άλλη φίλη, η οποία πέταξε το πανάκριβο έξυπνο κινητό της για να μην την υποχρεώνουν να κοιτάει τα μέιλ της 24 ώρες το 24ωρο και κυρίως ν’ απαντάει σ’ αυτά. Έτσι, για να παίρνουμε κι εμείς ιδέες.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Φιλοσοφικά ερωτήματα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Καθώς δισεκατομμύρια συσκευές αναμένεται να διασυνδεθούν τα επόμενα ...

Ο big brother δεν προσέχει μόνο το Ισλαμικό Κράτος

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ μας ...

Η Τσέλσι της Βαγδάτης

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr  Ένας από τους πιο γνωστούς χάκερ στην πρόσφατη ιστορία είναι ...

Από τους opinion leaders στους curators

@valia_kaimaki Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης [ΜΚΔ] είναι σαν τα παπούτσια. Πρέπει να δοκιμάσεις κάμποσα ...

Το ByLock προδίδει

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Να το πάρουμε λίγο αλλιώς. Άρθρο της τουρκικής ...

Σχέδιο δράσης για τις ευρωεκλογές, προλαβαίνουμε;

Για να προστατεύσει τα δημοκρατικά καθεστώτα και τους δημόσιους διαλόγους ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών ...

X