Τι είπε ο Κυριάκος Κενεβέζος για τον Καβάφη

«Η επένδυση στον πολιτισμό είναι το μέσο για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε και το να φιλοδοξήσει κανείς να δώσει μια ταυτότητα στον Καβάφη είναι ό,τι πιο τολμηρό μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος σε χαιρετισμό του στην ημερίδα «Κ.Π. Καβάφης: 150 χρόνια από την γέννησή του» στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Ο λόγος του  Καβάφη, είπε, δεν είναι πολιτικός, ή φιλοσοφικός, ή ερωτικός, ή θεατρικός ή αφηγηματικός μόνο. Είναι ένα κράμα στοιχείων που υφαίνονται άριστα στις επιταγές του ποιητικού ύφους. Η οργάνωση μιας Ημερίδας αφιερωμένης στο καβαφικό έργο ενθουσιάζει πάντα και ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στο σύγχρονο άνθρωπο, όχι μόνο εξαιτίας της διαχρονικά επίκαιρης προσέγγισης του κόσμου μέσα από το έργο του, αλλά και της έντονης εικονοπλαστικής δύναμης του λόγου του, πρόσθεσε.

«Η εικόνα στην ποίηση του Καβάφη γίνεται μια ανώτερη πνευματική άσκηση, ένα αγώνισμα λόγου, το οποίο αποβαίνει εν τέλει σε ένα μοναδικό όργανο έκφρασης των βαθύτερων διακυμάνσεων και αποχρώσεων μιας μεγάλης και πολυδύναμης ψυχής. Μέσα στην ευρυχωρία μιας εκτεταμένης ποιητικής δημιουργίας, μπορεί να διαπιστώσει κανείς τη δύναμη των λέξεων. Δεν είναι τυχαίο που το έργο του Καβάφη περιλαμβάνεται στις σελίδες της παγκόσμιας λογοτεχνίας».

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι το 2013 ορίστηκε ως έτος Καβάφη και αν η επετειακότητα ευθύνεται για κάτι, είναι η αφορμή που μας δίνει για εμβάθυνση και δημιουργική ενασχόληση.

Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη μάς δίνουν την αφορμή να μελετήσουμε εκ νέου το «πορτρέτο» του ποιητή, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

You May Also Like

3ο Buffer Fringe | Φεστιβάλ παραστατικών τεχνών τον Νοέμβριο

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία διοργανώνει το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών ...

Νέο λογότυπο για τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες

Την προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία λογότυπου για τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας ...

Ανοικτό κάλεσμα για το InterSpace / Γενάρης-Μάρτης 2020

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας ανακοινώνει την συνέχεια της λειτουργίας του InterSpace, ενός ανοιχτού καλλιτεχνικού ...

Σατιρικό, Ένα, ΕΘΑΛ και Σκάλα κατά της «Θυμέλης»

Ομαδικά αντέδρασαν τα τέσσαρα θεατρικά σχήματα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Επιχορηγήσεων Γ΄, το οποίο ...

Εικόνες μιας διαδρομής, για τα 20χρονα του Ριάλτο

Το ιστορικό θέατρο “Ριάλτο”, της Λεμεσού, μεταμορφώνει τον εξωτερικό χώρο του σε σκηνή και ...

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Όπερα της Νέας Υόρκης

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου η Όπερα της Νέας Υόρκης αφότου ανακοίνωσε ...

X