Τι είπε ο Κυριάκος Κενεβέζος για τον Καβάφη

«Η επένδυση στον πολιτισμό είναι το μέσο για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε και το να φιλοδοξήσει κανείς να δώσει μια ταυτότητα στον Καβάφη είναι ό,τι πιο τολμηρό μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος σε χαιρετισμό του στην ημερίδα «Κ.Π. Καβάφης: 150 χρόνια από την γέννησή του» στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Ο λόγος του  Καβάφη, είπε, δεν είναι πολιτικός, ή φιλοσοφικός, ή ερωτικός, ή θεατρικός ή αφηγηματικός μόνο. Είναι ένα κράμα στοιχείων που υφαίνονται άριστα στις επιταγές του ποιητικού ύφους. Η οργάνωση μιας Ημερίδας αφιερωμένης στο καβαφικό έργο ενθουσιάζει πάντα και ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στο σύγχρονο άνθρωπο, όχι μόνο εξαιτίας της διαχρονικά επίκαιρης προσέγγισης του κόσμου μέσα από το έργο του, αλλά και της έντονης εικονοπλαστικής δύναμης του λόγου του, πρόσθεσε.

«Η εικόνα στην ποίηση του Καβάφη γίνεται μια ανώτερη πνευματική άσκηση, ένα αγώνισμα λόγου, το οποίο αποβαίνει εν τέλει σε ένα μοναδικό όργανο έκφρασης των βαθύτερων διακυμάνσεων και αποχρώσεων μιας μεγάλης και πολυδύναμης ψυχής. Μέσα στην ευρυχωρία μιας εκτεταμένης ποιητικής δημιουργίας, μπορεί να διαπιστώσει κανείς τη δύναμη των λέξεων. Δεν είναι τυχαίο που το έργο του Καβάφη περιλαμβάνεται στις σελίδες της παγκόσμιας λογοτεχνίας».

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι το 2013 ορίστηκε ως έτος Καβάφη και αν η επετειακότητα ευθύνεται για κάτι, είναι η αφορμή που μας δίνει για εμβάθυνση και δημιουργική ενασχόληση.

Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη μάς δίνουν την αφορμή να μελετήσουμε εκ νέου το «πορτρέτο» του ποιητή, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

You May Also Like

«Αγόρι στη Γέφυρα» | προβολή στις 9 Μαΐου για καλό σκοπό

Με σκοπό την ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου η πρώτη ...

Κάν’ το όπως το Slumdog Millionaire

Η ιστορία του φτωχού -πλην τίμιου- πρωταγωνιστή της οσκαρικής ταινίας Slumdog Millionaire έγινε πραγματικότητα ...

Κλιμάκιο της ΣΟΝΚ στο Musikverein της Βιέννης

Να θεσμοθετήσει την παρουσία κλιμακίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στο Musikverein (Μουζίκ-φεράϊν) της Βιέννης, ...

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παίζει… μπάλα σε Λεμεσό και Λευκωσία

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου αιφνιδίασε το κοινό σε Λεμεσό και Λευκωσία, όταν εμφανίστηκε παίζοντας… ...

Οι 24 του ΘΟΚ, οι ακροάσεις, οι νέοι στόχοι

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ανακοινώθηκε χθες η ανασύσταση του θιάσου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για ...

Πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο η «Κυπριακή Άνοιξη»

Πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο η πολιτιστική σειρά «Κυπριακή Άνοιξη», από τις 22 Απριλίου μέχρι 4 ...

X