Βλέμμα στο Στρασβούργο για την έγκριση του Creative Europe

Με 1,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί ο τομέας του πολιτισμού -με προτεραιότητα στο σινεμά- αν η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εγκρίνει το πρόγραμμα.

Καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, χάρη σε ένα νέο σχέδιο δανεισμού στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe (Δημιουργική Ευρώπη).

Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε την Τρίτη από την επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά η τελική έγκριση θα δοθεί από την Ολομέλεια στο Στρασβούργο στις 19 Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και εάν εγκριθεί, θα κατανεμηθεί στα ήδη υφιστάμενα προγράμματα MEDIA, Culture και MEDIA Mundus. Αφορά, δε, τη χρονική περίοδο 2014-2020.

Για μικρές εταιρείες

Μικρές επιχειρήσεις και οργανισμοί στον χώρο του πολιτισμού και του δημιουργικού τομέα, από παραγωγούς θεάτρου μέχρι δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών, θα έχουν μεγαλύτερη και κυρίως πιο εύκολη πρόσβαση σε δανεισμό από ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς τα δάνεια θα είναι εγγυημένα από το πρόγραμμα Creative Europe (αυτή είναι και η σημαντική καινοτομία του).
Το εν λόγω πρόγραμμα θεωρείται μια καλή λύση στα κύρια προβλήματα που απασχολούν τον τομέα του πολιτισμού και δεν είναι άλλα από την ψηφιοποίηση και τη δύσκολη πρόσβαση σε χρηματοδότες. Ευνοεί, δε, τον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων, καθώς 56% θα δοθεί στο πρόγραμμα MEDIA για τα οπτικοακουστικά μέσα, το 31% στο πρόγραμμα Culture το οποίο χρηματοδοτεί πρότζεκτ μέσα από τα οποία ενθαρρύνεται η κινητικότητα και η ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων και καλλιτεχνών και το 13% στο MEDIA Mundus για την διατομεακή συνεργασία.

Προηγείται το σινεμά

Μέσω του προγράμματος, προτεραιότητα θα δοθεί στις ταινίες, τα βιντεοπαιχνίδια, στα πολυμέσα, τα ντοκιμαντέρ και τις μικρού μήκους ταινίες.

Σε χθεσινή ανακοίνωση της υπεύθυνης του προγράμματος, Ιταλίδας ευρωβουλευτή Σίλβια Κόστα, στις διαπραγματεύσεις τους με τις εθνικές κυβερνήσεις, οι ευρωβουλευτές έχουν διασφαλίσει τη χρηματοδότηση υποτιτλισμού, μεταγλώττισης και ηχητικής περιγραφής των ευρωπαϊκών ταινιών.

Κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στη βελτίωση της διανομής ταινιών στις ευρωπαϊκές χώρες, αφού θα προσπερνιέται το εμπόδιο της γλώσσας.
Εάν η συμφωνία εγκριθεί, πρώτα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 19 Νοεμβρίου και έπειτα από το Συμβούλιο, τότε ο νέος κανονισμός θα έχει ισχύ από τον Ιανουάριο 2014.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Χριστόδουλος Παναγιώτου:Pulp Paintings

  Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει την έκθεση του ...

Δυο μαρμάρινες γυναικείες κεφαλές στο φως, στον Κεραμεικό

Δύο μαρμάρινες γυναικείες κεφαλές, που χρονολογούνται στον 3ο μ.Χ. αιώνα, έφεραν στο φως οι ...

Μπιενάλε Βενετίας: Αργυρός Λέοντας στη Χάρις Επαμεινώνδα

Η Χάρις Επαμεινώνδα είναι η νικήτρια του Αργυρού Λέοντα που απονέμει κάθε διετία η ...

The Record Replay React Show

Μια παρόμοια εκδοχή της περφόρμανς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο NiMAC για την έκθεση ...

Νέο χορογραφικό έργο από την Έλενα Αντωνίου

Πρόκειται για σπάραγμα από ανάγλυφο που αναπαριστά σκηνή αποχαιρετισμού.
 Σε αυτές τις σκηνές, το ...

Δίωρη συναυλία των Radiohead στο YouTube

Στο YouTube αναρτήθηκε πρόσφατα ολόκληρη η συναυλία που είχαν δώσει οι  Radiohead στη Νέα Υόρκη ...

X