Στέλιος Καλλινίκου και Ανδρέας Πασιάς στο Αthens Photo Festival

Στο φετινό Athens Photo Festival, ο Αντρέας Πασιάς συνεπιμελείται την έκθεση The In-Tension και ο Στέλιος Καλλινίκου συμμετέχει στην ομαδική έκθεση με τους ανερχόμενους φωτογράφους της Ελλάδας.

Κυπριακά ονόματα περιλαμβάνονται στο φετινό Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Αθήνα, το κεντρικό πρόγραμμα του οποίου ξεκίνησε την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου. Τo Athens Photo Festival είναι το κορυφαίο φεστιβάλ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα πέντε παλαιότερα στον κόσμο που είναι αφιερωμένα στην τέχνη της φωτογραφίας.

Στο πολυποίκιλο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιμελητών από όλο τον κόσμο, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, μαραθώνιος φωτογραφίας καθώς και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που τοποθετούν την Αθήνα στο επίκεντρο της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής.

Ο φωτογράφος Στέλιος Καλλινίκου και ο περφόρμερ Αντρέας Πασιάς συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, ο πρώτος λαμβάνοντας μέρος στην ομαδική έκθεση Νέοι Φωτογράφοι 2013 και ο δεύτερος ως συνεπιμελητής της έκθεσης The In-Tension (προ-θεση/εν-ταση).

Στους ανερχόμενους

Ανάμεσα στους ανερχόμενους φωτογράφους σε Ελλάδα και Κύπρο διακρίνεται ο Στέλιος Καλλινίκου, η δουλειά του οποίου ακολουθεί μια σύγχρονη και προσωπική προσέγγιση της φωτογραφικής τέχνης.

Ο Καλλινίκου δεν αποτυπώνει καταστάσεις αλλά τις δημιουργεί, έχοντας πάντα μια διαφορετική οπτική γωνιά.

Στο φεστιβάλ παρουσιάζει το έργο No Good Guys No Bad Guys στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ που επιμελήθηκε ο Πίτερ Εραμιάν για το περιοδικό Shopping Hour.

STELIOS_KALLINIKOUΦωτογραφία του Στέλιου Καλλινίκου στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Νέοι Φωτογράφοι»

Την ομαδική έκθεση «Νέοι Φωτογράφοι» επιμελείται ο Μανώλης Μωρεσόπουλος: πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε το 1987 και επιχειρεί να συμβάλει εποικοδομητικά στην προσπάθεια νέων καλλιτεχνών για πρόσβαση στον εικαστικό χώρο, αναδεικνύοντας παράλληλα την τρέχουσα φωτογραφική παραγωγή στην Ελλάδα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλος αριθμός φωτογράφων που σήμερα είναι αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι στον χώρο τους πρωτοπαρουσιάστηκαν μέσα από αυτή την έκθεση.

Ο Στέλιος Καλλινίκου μετρά ήδη μιαν ατομική έκθεση, στην γκαλερί Penindaplinena στη Λεμεσό.

Η έκθεση στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας παρουσιάζεται στο «Τεχνόπολις», στο Γκάζι, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Εικόνα/δράση

Στο παράλληλο πρόγραμμα του φεστιβάλ, ανάμεσα στις εκθέσεις βρίσκεται και η The In-Tension, την οποία επιμελούνται οι περφόρμερ Αντρέας Πασιάς και Δημοσθένης Αγραφιώτης.

ANDREAS_PASHIAS

Αριστερά ο Αντρέας Πασιάς σε ρόλο περφόρμερ. Δεξιά ο Αbel Azcona.

Με έναυσμα τη μίξη διαφορετικών μορφών καλλιτεχνικής δράσης, η εν λόγω έκθεση αναδεικνύει το έργο αξιόλογων καλλιτεχνών από τον διεθνή χώρο.

Πρόκειται για φωτογραφίες περφόρμερ εν ώρα δράσης, το έργο των οποίων -αντίθετα με την φωτογραφική τέχνη- είναι ζωντανό και επιτελείται ζωντανά.

Η φωτογραφία εισάγεται στη διαδικασία αυτή, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης και απαθανάτισης της σωματικής ύπαρξης ενός καλλιτέχνη και της δράσης του. Ως αποτέλεσμα, η εφήμερη διάσταση του performance art (επιτέλεση) μεταφράζεται αποσπασματικά από τη φωτογραφία σε τεκμήριο το οποίο διεκδικεί τη διάσταση της μονιμότητας.

Παράλληλα, οι θεατές έρχονται σε επαφή τόσο με το έργο των περφόρμερ αλλά και των φωτογράφων.

H έκθεση εγκαινιάζεται στις 5 Νοεμβρίου και θα παραμείνει στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού BETON7 μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 2013.

+ Περισσότερα για το Athens Photo Festival, photofestival.gr.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φωτογραφία από την έκθεση Τhe In-Tension (προ-θεση/εν-ταση) που συνεπιμελούνται ο Αντρέας Πασιάς και ο Δημοσθένης Αγραφιώτης. Aριστερά ο περφόρμερ Βoris Nielsony, δεξιά ο BBB Johannes Deimling.

You May Also Like

Συναυλία με τις Χάρις Αλεξίου και Δήμητρα Γαλάνη

Πέφτει απόψε η αυλαία για το Φεστιβάλ Λάρνακας 2012, με τη συναυλία δύο μεγάλων ...

Fish n’ chips | προβολή στη Βαρκελώνη

Ανάμεσα σε 112 ταινίες της παγκόσμιας κινηματογραφίας προβάλλεται η ταινία του Ηλία Δημητρίου «Fish ...

«Τo Μαράζι της Φωτούλας» για πρώτη φορά στην Λεμεσό

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε μια εποχή που στο νησί της Αφροδίτης ...

Ανακοινώθηκαν οι εκδηλώσεις για την έκθεση Treasure Island στο Κέντρο Τεχνών

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων στο πλαίσιο της έκθεσης «Νησί των Θησαυρών» η ...

«Εγώ δημιουργώ την κυπριακή στολή»

Το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους διοργανώνει το εργαστήρι «Εγώ Δημιουργώ… την ...

ΜΑΡΙΟΣ ΜΕΤΤΗΣ : Ο άνθρωπος δεν δέχεται εύκολα ό,τι δεν μπορεί να καταλάβει

Συνέντευξη στη Θεοδώρα Χρυσοστόμου | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Με αφορμή τη σκηνοθεσία του στο ...

X