Αστυνομία Καλού Γούστου vs. Atenistas

του Άρη Δημοκίδη*

Έβαφαν λέει κάτι τσιμεντένια σκαλοπάτια οι Atenistas δίνοντας λίγο χρώμα στην πόλη [μέγα έγκλημα!] και κάτοικοι του Κολωνακίου τούς έκαναν καταγγελία, ενώ ταυτόχρονα η μαχητική αριστερά και η Αστυνομία του Καλού Γούστου τους χλεύασε όσο δεν πάει μέσω ίντερνετ.

Οι Αtenistas, κυρίως επειδή κάνουν δράσεις με δημιουργικότητα [που κάποιες φορές μπορεί να είναι άστοχη, ή αξιογέλαστη] δεν κάνουν μόνο συνηθισμένες ακτιβιστικές πράξεις βελτίωσης της καθημερινότητας των Αθηναίων.

Ναι, έχουν μοιράσει ζεστά ρούχα στους άστεγους. Ναι, έχουν μοιράσει τρόφιμα στους άπορους [Δράσεις που περιέργως ποτέ δεν αναφέρονται από τους επικριτές τους]. Ταυτόχρονα όμως βάζουν τις δικές τους πινελιές που τώρα απ’ ό,τι φαίνεται εκνεύρισαν κάποιους.

Τις προάλλες δημιουργήθηκε ένα θέμα σε μια περιοχή, και αντιγράφω το τι συνέβη [οι σάλτσες στις πρώτες παραγράφους που ακολουθούν είναι του iefimerida και όχι δικές μου]:

Τι συμβαίνει στην οδό Μαρασλή; Κάτοικοι καλούν την αστυνομία αντιδρώντας στην παρέμβαση των Αtenistas. Κι όμως, ακόμα και η ανιδιοτελής κοινωνική προσφορά γνωρίζει όρια κι εμπόδια και μια απλή κίνηση προσφοράς, που δεν αποσκοπεί σε κανένα αντάλλαγμα, μπορεί να αποτελέσει casus belli. Πρωταγωνιστές αυτής της «μάχης» ήταν οι Αtenistas, οι οποίοι πριν προλάβουν να ξαποστάσουν από το σουίνγκ πάρτι που έστησαν στην πλατεία Ομονοίας, πήραν τις μπογιές τους και αποφάσισαν να γεμίσουν με χρώμα την γκρίζα πρωτεύουσα και συγκεκριμένα τα 170 σκαλιά της Μαρασλή. (…) Σκοπός τους, όπως λένε τα μέλη της ομάδας Green, που ανέλαβαν να βάψουν με 85 διαφορετικές αποχρώσεις, μια ίσως από τις πιο διάσημες σκάλες της Αθήνας, ήταν να κάνουν την πόλη λίγο πιο όμορφη, λίγο πιο ξεχωριστή. (…)

Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν ως συνήθως, καθώς όπως αναφέρει το left.gr [αρχική πηγή], οι κάτοικοι του Κολωνακίου δεν τους υποδέχονται με χαρά, αντίθετα κάποιοι έσπευσαν να καλέσουν την αστυνομία, ζητώντας γραπτή άδεια που επιτρέπει μια τέτοια αστική παρέμβαση. (…) Έτσι, μετά από πλήθος παρεμβάσεων σε υποβαθμισμένες και λιγότερο υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας, οι Atenistas συναντούν τα όριά τους. Στο Κολωνάκι ζητούν έγγραφη άδεια, καθώς δεν δέχονται την κάθε «κοινωνία των πολιτών» να εισαγάγει τη δική της παρέμβαση. Πολλοί μάλιστα διαμαρτύρονταν από τα μπαλκόνια τους για το αισθητικό αποτέλεσμα ζητώντας να σταματήσει το «τσίρκο των χρωμάτων».

Όλες οι φωτογραφίες και τα σχόλια του Άρη Δημοκίδη στο www.lifo.gr/team/bitsandpieces/43832

 *Ο Γιώργος Κακούρης απουσιάζει και ως συνήθως δεν έχει κάνει plan ahead.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τι ξέρουμε;

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τι πραγματικά ξέρουμε για τη Μέση Ανατολή; Τι στα αλήθεια ...

Ασκήσεις επί χάρτου

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Πολλές φορές βρίσκω τον εαυτό μου να κάνω και να ...

Μισοτελειωμένη πόλη

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το δημαρχείο αποφάσισε [αφού ο μέσος κάτοικος της Λευκωσίας το ...

NATO-CIA-Γαλαξίας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Στις 12 Νοεμβρίου 2014, μετά από μια μακρά και πολύπλοκη ...

Η ζωή είναι μικρή για δηλώσεις

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης “Γιατί περιπλέκετε τα πράματα; Γιατί σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο της μοναδικής ...

Όχι άλλους ήρωες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τι έγινε από πέρσι; Τι άλλαξε από πέρσι; Οι κομματάρχες ...

X