Η Τζέιν Κάμπιον στο τιμόνι του Φεστιβάλ των Καννών

Η Νεοζηλανδή σκηνοθέτιδα Τζέιν Κάμπιον, τιμημένη με τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «The Piano» [Μαθήματα πιάνου – 1993], θα είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο φετινό φεστιβάλ των Καννών, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την διεύθυνσή του.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου.

H Κάμπιον είναι η μόνη γυναίκα σκηνοθέτιδα η οποία τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών στη μακρόχρονη ιστορία του φεστιβάλ.

«Απ’ όταν πήγα στις Κάννες με τις μικρού μήκους ταινίες μου το 1986, είχα την ευκαιρία να δω το φεστιβάλ από πολλές διαφορετικές πλευρές και ο θαυμασμός μου για την ‘Βασίλισσα των Φεστιβάλ’ ολοένα μεγαλώνει», ανέφερε η ίδια σε δήλωσή της.

Όπως εξήγησε, στο Φεστιβάλ των Καννών καταφέρνουν «να συνδυάζουν και να γιορτάζουν την λάμψη της κινηματογραφικής βιομηχανίας, τους αστέρες, τα πάρτι, τις παραλίες, τη δουλειά και ταυτόχρονα να διατηρούν την σοβαρότητα του φεστιβάλ για την τέχνη και την υπεροχή του νέου σινεμά».

Εκτός από την πρωτιά της μόνης γυναίκας κατόχου του Χρυσού Φοίνικα, η Καμπιόν έχει άλλο ένα ρεκόρ: είναι η μόνη με Χρυσό Φοίνικα για μικρού και μεγάλου μήκους ταινία, καθώς απέσπασε το κορυφαίο βραβείο για την μικρού μήκους ταινία της The Peel ήδη το 1986.

Η Τζέιν Κάμπιον διαδέχεται στην καρέκλα του προέδρου της κριτικής επιτροπής των Καννών τον Αμερικανό σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ. Πιο πρόσφατη γυναικεία παρουσία στην προεδρία ήταν αυτή της Ιζαμπέλ Ιμπέρ το 2009. Άλλες γυναίκες που κάθισαν στηνκαρέκλα του προέδρου ήταν η ηθοποιός Ζαν Μορό (δυο φορές), η Ιζαμπέλ Ατζανί, η Μισέλ Μοργκάν και η συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών, Τιερί Φρεμό, ανέφερε για την Κάμπιον: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας. Είναι μια από εκείνους τους σκηνοθέτες που ενσωματώνουν απόλυτα την ιδά πως μπορεί κανείς να κάνει καλλιτεχνικές ταινίες οι οποίες φτάνουν σε ένα ευρύτερο κοινό.

Γόνος καλλιτεχνικής οικογένειας, η Κάμπιον σπούδασε ανθρωπολογία και κατόπιν εικαστικά προτού στραφεί στον κινηματογράφο.Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και μαχητική σε ό,τι αφορά το θέμα της ισότητας και της γυναικείας παρουσίας στην 7η Τέχνη.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Το ρεπερτόριο του ΘΟΚ για την θεατρική περίοδο 2020-2021

«[…] κι είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σαν νέο», γράφει σε ένα ...

Δόθηκαν τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών

«Εκείνο που γράφει την ιστορία μιας χώρας, εκείνο που χαράσσει το πέρασμά της, είναι ...

Προβολή του ντοκιμαντέρ “Η σιωπή της Μικράς Ασίας”

  Την ερχόμενη Δευτέρα  23 Οκτωβρίου στο Cine Studio, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Έγκωμη, ...

EROFILI REPEAT – Ομάδα One/Off – Κύπρια 2015

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες για τη σύγχρονη διασκευή της κρητικής αναγεννησιακής τραγωδίας ...

Ο Webber ετοιμάζει θεατρική μεταφορά για το School of Rock σε musical

Τα δικαιώματα του «School of Rock» εξασφάλισε ο Andrew Lloyd Webber, για μεταφορά της γνωστής ...

X