Έκθεση για την ελιά στην γκαλερί Κ

Έργα του Ανδρέα Ασπρόφτα (1919-2004) και 23 ακόμη καλλιτεχνών παρουσιάζονται στην γκαλερί Κ στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ελιά» η οποία ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει μέχρι τις 3 Απριλίου 2014. 

Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους με καταγωγή την ανατολική Μεσογείο. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη.

Η ελιά συνυπάρχει με τον άνθρωπο σ’ όλους σχεδόν τους νεολιθικούς οικισμούς της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα.

Ήταν αναπόφευκτο η μακρόχρονη πορεία της ελιάς να έχει διεισδύσει στην καλλιτεχνική και πολιτισμική ζωή των κατοίκων της Μεσογείου. Με έμπνευση την αγροτική ζωή στην περιοχή της νότιας Γαλλίας, ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ δημιούργησε πίνακες με θέμα την ελιά. Η ελιά η οποία ευδοκιμεί στην γενέτειρα του μεγάλου ζωγράφου Θεόφιλου, τη Μυτιλήνη δεν μπορούσε να μην τον εμπνεύσει. Ο ποιητής Κωστής Παλαμάς ύμνησε την ελιά στο ομώνυμο ποίημά του ενώ στα δημοτικά τραγούδια συχνά γίνεται αναφορά στο ελαιόδεντρο και τους καρπούς του.

Ένας εκ των Κυπρίων ζωγράφων του 20ου αιώνα που έχουν εμπνευστεί από την ελιά είναι ο Ανδρέας Ασπρόφτας (1919-2004) ο οποίος έχει αφήσει πίσω του ένα μεγάλο αριθμό έργων με τη θεματική αυτή, λάδια, ακουαρέλες και σχέδια.

Η Gallery K, θέλοντας να εστιάσει σε πράγματα, ιδέες και αξίες που η τεχνολογική εποχή έχει περιθωριοποιήσει, εγκαινιάζει την νέα χρονιά 2014 με ομαδική  έκθεση με θεματική το «ιερό» δένδρο της Μεσογείου, την Ελιά.

Άξονας της έκθεσης είναι γύρω στα 70 έργα του Ανδρέα Ασπρόφτα. Η γκαλερί θέλοντας να τιμήσει τον καλλιτέχνη αλλά και να εστιάσει στο δένδρο αυτό, το οποίο συνεχίζει να προκαλεί τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών, παρουσιάζει παράλληλα έργα Κυπριών δημιουργών με την ίδια θεματική, προβάλλοντας έτσι μια νέα οπτική και νέα μέσα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και δημοσιογράφος Μαρίνα Σχίζα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Βίττης Παναγιώτης / Γαβριήλ Γιώργος / Γεωργίου Γιώργος / Δημητρίου Αριστοτέλης / Δημητρίου Βάσος / Ιακώβου Νίνα / Ιωνά  Άντρη / Ιωαννίδου Γιώτα / Κάλβαρη Κούλα / Καμπάνης Μάρκος / Μίχλης Δημήτρης / Μίχλης Πάμπος / Παπαδόπουλος Γεώργιος / Παπαχαραλάμπους Μαρία / Παρασκευά Ανδρέας / Σταύρου Σταύρος / Συμεού Ευθύμιος / Χαραλάμπους Αντρέας / Χρίστου Ματθαίος / Χατζηγεωργίου Νίτσα / Χατζήπαπα Σοφία / Warren John

PAPACHARALAMBOUS

Έργο της Μαρίας Παπαχαραλάμπους.


PAMPOS MIHLISΈργο του Πάμπου Μίχλη.

mattheos christoupΈργο του Χρίστου Ματθαίου.

GIORGOS GEORGIOUΈργο του Γιώργου Γεωργίου.

+ Η γκαλερί Κ βρίσκεται στην οδό Έβρου 14, Στρόβολος. Πληροφορίες τηλ. 22341122/3 και www.gallery-k.co.uk.

ΑΡΧΙΚΟ ΕΡΓΟ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΣΠΡΟΦΤΑΣ.

  • Show Comments

You May Also Like

«Ταξίδι μεγάλης μέρας προς τη νύχτα» | Εικόνες

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για τη νέα παραγωγή του ΘΟΚ με ...

Ποιοι επιχορηγούνται μέσω του Σχεδίου Θυμέλη

Πενήντα επτά θεατρικές παραγωγές από 20 φορείς ή άτομα από τις 79 έγκυρες αιτήσεις, ...

Μπαρόζο και Χριστόφιας εγκαινιάζουν την «Mare Liberum»

Πολλαπλά μηνύματα στην Ευρώπη του σήμερα στέλνει η έκθεση «Mare Liberum», η οποία υπενθυμίζει ...

Μerci mais non | Ο Ζακ Ταρντί αρνείται την ύψιστη τιμή της Γαλλίας

Αδιάλλακτος με την απόφασή του να μην παραλάβει το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής ...

«Να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα» λέει [και] ο Τζόναθαν Τζόουνς

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στο Νέο Μουσείο ...

Διεθνές Συμπόσιο Χορού: το πλήρες πρόγραμμα

Την επιτέλεση του φύλου στις παραστατικές τέχνες εξετάζει μέσα από σειρά διαλέξεων, παραστάσεων και ...

X