Έκθεση για την ελιά στην γκαλερί Κ

Έργα του Ανδρέα Ασπρόφτα (1919-2004) και 23 ακόμη καλλιτεχνών παρουσιάζονται στην γκαλερί Κ στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ελιά» η οποία ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει μέχρι τις 3 Απριλίου 2014. 

Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους με καταγωγή την ανατολική Μεσογείο. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη.

Η ελιά συνυπάρχει με τον άνθρωπο σ’ όλους σχεδόν τους νεολιθικούς οικισμούς της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα.

Ήταν αναπόφευκτο η μακρόχρονη πορεία της ελιάς να έχει διεισδύσει στην καλλιτεχνική και πολιτισμική ζωή των κατοίκων της Μεσογείου. Με έμπνευση την αγροτική ζωή στην περιοχή της νότιας Γαλλίας, ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ δημιούργησε πίνακες με θέμα την ελιά. Η ελιά η οποία ευδοκιμεί στην γενέτειρα του μεγάλου ζωγράφου Θεόφιλου, τη Μυτιλήνη δεν μπορούσε να μην τον εμπνεύσει. Ο ποιητής Κωστής Παλαμάς ύμνησε την ελιά στο ομώνυμο ποίημά του ενώ στα δημοτικά τραγούδια συχνά γίνεται αναφορά στο ελαιόδεντρο και τους καρπούς του.

Ένας εκ των Κυπρίων ζωγράφων του 20ου αιώνα που έχουν εμπνευστεί από την ελιά είναι ο Ανδρέας Ασπρόφτας (1919-2004) ο οποίος έχει αφήσει πίσω του ένα μεγάλο αριθμό έργων με τη θεματική αυτή, λάδια, ακουαρέλες και σχέδια.

Η Gallery K, θέλοντας να εστιάσει σε πράγματα, ιδέες και αξίες που η τεχνολογική εποχή έχει περιθωριοποιήσει, εγκαινιάζει την νέα χρονιά 2014 με ομαδική  έκθεση με θεματική το «ιερό» δένδρο της Μεσογείου, την Ελιά.

Άξονας της έκθεσης είναι γύρω στα 70 έργα του Ανδρέα Ασπρόφτα. Η γκαλερί θέλοντας να τιμήσει τον καλλιτέχνη αλλά και να εστιάσει στο δένδρο αυτό, το οποίο συνεχίζει να προκαλεί τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών, παρουσιάζει παράλληλα έργα Κυπριών δημιουργών με την ίδια θεματική, προβάλλοντας έτσι μια νέα οπτική και νέα μέσα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και δημοσιογράφος Μαρίνα Σχίζα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Βίττης Παναγιώτης / Γαβριήλ Γιώργος / Γεωργίου Γιώργος / Δημητρίου Αριστοτέλης / Δημητρίου Βάσος / Ιακώβου Νίνα / Ιωνά  Άντρη / Ιωαννίδου Γιώτα / Κάλβαρη Κούλα / Καμπάνης Μάρκος / Μίχλης Δημήτρης / Μίχλης Πάμπος / Παπαδόπουλος Γεώργιος / Παπαχαραλάμπους Μαρία / Παρασκευά Ανδρέας / Σταύρου Σταύρος / Συμεού Ευθύμιος / Χαραλάμπους Αντρέας / Χρίστου Ματθαίος / Χατζηγεωργίου Νίτσα / Χατζήπαπα Σοφία / Warren John

PAPACHARALAMBOUS

Έργο της Μαρίας Παπαχαραλάμπους.


PAMPOS MIHLISΈργο του Πάμπου Μίχλη.

mattheos christoupΈργο του Χρίστου Ματθαίου.

GIORGOS GEORGIOUΈργο του Γιώργου Γεωργίου.

+ Η γκαλερί Κ βρίσκεται στην οδό Έβρου 14, Στρόβολος. Πληροφορίες τηλ. 22341122/3 και www.gallery-k.co.uk.

ΑΡΧΙΚΟ ΕΡΓΟ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΣΠΡΟΦΤΑΣ.

You May Also Like

Αυλαία για το θέατρο «Δημήτρης Ποταμίτης»

Την αυλαία του κλείνει οριστικά, μετά από 38 χρόνια μεγάλης πορείας, το θέατρο «Δημήτρης ...

Νεκρός ο Αμπάς Κιαροστάμι

Αιφνίδια έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιουλίου ο κορυφαίος Ιρανός σκηνοθέτης Αμπάς Κιαροστάμι, ...

Οι νικητές του διαγωνισμού του National Geographic – 2014

Μια πανέμορφη εικόνα λίγο πριν το ξέσπασμα καταιγίδας στο Κολοράντο απέσπασε το πρώτο βραβείο ...

Ελπίδα, προοπτική και προβληματισμός, τα «υλικά» του ΘΟΚ για τη σεζόν 2013-14

Με δύο καινοτομίες και έναν κύριο άξονα να διέπουν το νέο ρεπερτόριο του Θεατρικού ...

Έκθεση «Τραύμα και Θεραπεία»: Να πάτε, Να πάτε

Του Ζήνωνα Σιερεπεκλή Μιάμιση ώρα χρειάζεται. Τρεις μετ’ επιστροφής. Για τους Λευκωσιάτες βέβαια και ...

Ακροάσεις για συμμετοχή στην Ορχήστρα Νέων της ΕΕ και στην Κύπρο

Αιτήσεις δέχεται το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε συνεργασία με την Ορχήστρα Νέων της ...

X