Αποφυλακισμένες αλλά μόνες οι δύο Pussy Riot

Έξι μέλη του ρωσικού πανκ γκρουπ Pussy Riot υπογράφουν ανοιχτή επιστολή, στην οποία επιμένουν ότι η Μαρία Αλεχίνα και Ναντέζα Τολοκονίκοβα που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα δεν θα πρέπει να θεωρούνται μέλη τους.

Γνωστές ως Μάσα και Νάντια, οι δύο γυναίκες είχαν καταδικαστεί σε διετή ποινή φυλάκισης επειδή τραγούδησαν μια «πανκ προσευχή» κατά του Πούτιν στον Καθεδρικό Ναό της Μόσχας. Αφέθηκαν ελεύθερες τον Δεκέμβριο.

Η επιστολή αναφέρει ότι οι δύο γυναίκες ξέχασαν «τις φιλοδοξίες και τα ιδανικά του γκρουπ».

Τα έξι μέλη του γκρουπ που υπέγραψαν την επιστολή δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνουν ανώνυμα και υπογράφουν ως Γκαράντια, Φάρα, Σαΐμπα, Κατ, Σεραφίμα και Σουμάχερ.

Η επιστολή αναφέρει ότι η Αλεχίνα και η Τολοκονίκοβα «έχουν παρασυρθεί τόσο από τα προβλήματα στις ρωσικές φυλακές, ώστε λησμόνησαν πλήρως τις προσδοκίες και τα ιδανικά της ομάδας μας», δηλαδή τον φεμινισμό, την αυτονομιστική αντίσταση και τον αγώνα κατά του αυταρχισμού, λόγους για τους οποίους -όπως αναφέρουν- τιμωρήθηκαν άδικα.

Τα μέλη του γκρουπ επέκριναν την Αλεχίνα και την Τολοκονίκοβα για την δημόσια εμφάνισή τους στη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νέα Υόρκη, όπου τις σύστησε η Μαντόνα.

pussyriot

«Οι εμφανίσεις μας είναι πάντοτε ‘παράνομες’ και πραγματοποιούνται μόνο σε απρόβλεπτα σημεία και δημόσιες τοποθεσίες που δεν έχουν σχεδιαστεί για παραδοσιακό τρόπο ψυχαγωγίας» είπε.

Αν και οι δύο γυναίκες αναφέρουν συχνά ότι δεν αποτελούν πλέον μέλη των Pussy Riot, η επιστολή καταγγέλλει τη δημόσια ανακοίνωση που πριν από την εμφάνισή τους έκανε λόγο για «την πρώτη νόμιμη περφόρμανς των Pussy Riot».

Στην επιστολή τους τα έξι μέλη δίνουν συγχαρητήρια στις δύο γυναίκες για τον νέο τους ρόλο, λέγοντας ότι έχασαν δύο φίλες και δύο μέλη, «αλλά ο κόσμος κέρδισε δύο γενναίες, ενδιαφέρουσες, αμφιλεγόμενες ακτιβίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πολεμούν για τα δικαιώματα των Ρώσων κρατουμένων».

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τις συγχαρούμε από κοντά, επειδή αρνούνται να έχουν οποιαδήποτε επαφή μαζί μας» καταλήγει η επιστολή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ|ΜΠΕ

You May Also Like

ΥΠΠΑΝ: Ο πολιτισμός δεν προσφέρεται για κομματικές αντεγκλήσεις

Ανακοίνωση με την οποία επικρίνει τη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ και τις προτάσεις του ...

Έφυγε ο “τεμπέλης της εύφορης κοιλάδας”

Έφυγε από τη ζωή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, στα 74 ...

Έτος Καβάφη το 2013

«Ετος Κ.Π. Καβάφη» ανακηρύσσει το 2013 το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ...

Η ελληνική ταινία «L» στο Sundance Film Festival

Ένας άντρας που ζει στο αυτοκίνητό του είναι το θέμα της ταινίας «L», της ...

Αλκίνοος Ιωαννίδης | «Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας»

Η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε μια σειρά από έντονες αντιδράσεις, στις ...

Διαδικτυακό ψήφισμα για στήριξη του πολιτισμού

Μια ανοιχτή επιστολή προς την Πολιτεία για τη στήριξη της πολιτιστικής παραγωγής στην Κύπρο ...

X