Μαρίνα Γεραλή και Μαρία Λιανού εκθέτουν στο «Διάτοπος»

Τα κολάζ που φτιάχνει η Μαρίνα Γεραλή για το «Παράθυρο» παρουσιάζονται μαζί με έργα της Μαρίας Λιανού στο Kέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος από τις 25 Φεβρουαρίου.

Αν και χρησιμοποιούν διαφορετική εικαστική γλώσσα, οι εικαστικοί Μαρία Λιανού και Μαρίνα Γεραλή αναζητούν το «Σημείο Επαφής» τους, όπως τιτλοφορείται η κοινή τους έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται στις 25 Φεβρουαρίου στις 20:00 και θα παρουσιάζεται στο «Διάτοπος» μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Έργα από νέον

Η Μαρία Λιανού παρουσιάζει μια σειρά από φωτεινές επιγραφές χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό το φωτεινό νέον. «Σε συνθήκες μετεώρισης, σε καταστάσεις αναμονής, εκτεθειμένοι στην αδιακρισία ενός αλλότριου κόσμου, επικαλούμαστε βασικές λειτουργίες, καθημερινές σκέψεις,  χαρακτηριστικά στοιχεία της φύσης, τείνοντας προς μια εν-έργο-ποίηση μιας αλήθειας», αναφέρει για τη δουλειά της η Μ. Λιανού.

Λέξεις και γραφήματα σχεδιάζονται μ’ έναν ιδιόχειρο τρόπο, και σε ένα επόμενο στάδιο μεταφέρονται στην αντικειμενικότροπη γλώσσα της δημόσιας γραφής τους όπως είναι αυτή των neon lights. H αγγλική γλώσσα, εδραιωμένη στην διεθνή της απήχηση, εγγράφει αυτά τα νοήματα σε ένα αποστασιοποιημένο πλαίσιο εκφοράς. Λέξεις όπως feel, simply, breathe, και σχέδια όπως ένας ήλιος, ένα βουνό, ένα σύννεφο, προσπαθούν να σχηματοποιήσουν τον εαυτό τους και να αναδυθούν στην επιφάνεια του ορατού.

shmeio_epafis_maria_lianou3 shmeio_epafis_maria_lianou1 shmeio_epafis_maria_lianou2

 

Κολάζ ιστοριών

Η Μαρίνα Γεραλή παρουσιάζει έργα με την τεχνική του κολάζ που είναι κυρίως εμπνευσμένα από την εύρεση παλιών αρχείων φωτογραφίας και κυρίως του περιοδικού National Geographic της δεκαετίας του ’50. Η σειρά των κολάζ βασίζεται στα μικρά διηγήματά της Μαρίας Α. Ιωάννου που παρουσιάζονται κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα στο «Σημείο Στίξης», στο πολιτιστικό ένθετο «Παράθυρο»της εφημερίδας Πολίτης.

Μιλώντας για τη δουλειά της, η Μαρίνα Γεραλή αναφέρει:

«Η προσέγγισή μου είναι παρόμοια με την πρακτική που ακολουθώ στο σχέδιο με μελάνι. Κοινά μοτίβα επανεμφανίζονται μέσα από τη διερεύνηση πολύπλοκων δομών και στρωμάτων που αναφέρονται κατά κύριο λόγο σε διάφορα ψυχικά σκηνικά. Εκφράζουν συνήθως την πολυπλοκότητα μιας ψυχικής διάθεσης και ενός εσωτερικού τοπίου που κατά κύριο λόγο φθίνει ή τείνει να αντικατοπτρίζει την περιπλοκότητα ενός εσωτερικού κόσμου».

shmeio_epafis_marina_yerali4 shmeio_epafis_marina_yerali2 shmeio_epafis_marina_yerali3

Σύμφωνα με την ίδια, «κάποια έργα  ‘αναδιαμορφώνουν’ το πρωτογενές υλικό μέσω της μικτής τεχνικής συνδυάζοντας το κολάζ με το σχέδιο σε μια αναδημιουργία της φωτογραφίας και της ζωγραφικής μαζί. Η τεχνική του κολάζ είναι κάτι περισσότερο από την κοπή και κόλληση κομματιών εικόνων μαζί. Είναι ο ενθουσιασμός της ανακάλυψης ενός παλιού φωτογραφικού αρχείου σε μια υπαίθρια αγορά και η δυνατότητα μιας προσωπικής καταλογογράφησής του. Απαριθμώντας πιθανές ταξινομήσεις βιβλιοθηκών, όπως γράφει ο Περέκ, όπως ταξινόμηση αλφαβητική, κατά χρώματα, κατά μεγέθη, κατά είδος κτλ., έτσι και η συστηματική αναζήτηση, συλλογή και αρχειοθέτηση ενός φωτογραφικού υλικού και η δυνατότητα επεξεργασίας του σε κάτι καινούργιο αποτελεί μέρος μιας προσωπικής ανάγκης -της  αναδημιουργίας διαμέσου ενός προϋπάρχοντος υλικού.»

+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 20:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Μαρτίου 2014 και θα είναι ανοιχτή κατά τις μέρες και ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 17:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 13:00. 

Για πρωινές επισκέψεις τηλ. 22766117. Στον πρώτο όροφο λειτουργεί έκθεση έργων σε χαμηλές τιμές καλλιτεχνών που συνεργάζονται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος. Μπορείτε ακόμη να βρείτε τα χειροποίητα κοσμήματα Black Rose by DN και LilaCGreen.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22766117, email: info@diatopos.com, web: www.diatopos.com

You May Also Like

Η Κύπρος στο γύρισμα του 20ού αιώνα

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι παρμένες από την έκδοση «Κύπρος στο γύρισμα του 20ού ...

16η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού/ Μέρα 3η

Την 3η μέρα της 16ης Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού παρουσίασαν δουλειά τους οι Ζωή Γιωργαλλή ...

Betty Oops | Επί σκηνής η Δανάη Χρίστου

Ο Μάριος Ιωάννου και η ηθοποιός Δανάη Χρίστου αποφάσισαν να προσφέρουν μια διαφορετική παράσταση ...

Διάλεξη για το «Μουσείο του Μέλλοντος»

Υπήρξε διευθυντής της Τate Modern του Λονδίνου, του Haus der Kunst του Μονάχου και ...

Ανακαλύφθηκε το χαμένο έως σήμερα φωτογραφικό αρχείο της Κάτι Χόρνα για τον Ισπανικό Εμφύλιο

Μία σημαντική πηγή για τη μνήμη του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου δεν χάθηκε. Το φωτογραφικό ...

Νέο ντοκιμαντέρ για την ζωή του Ρομάν Πολάνσκι

Τα πρώτα δύσκολα χρόνια της ζωής του Ρομάν Πολάνσκι εξιστορεί νέο ντοκιμαντέρ, στο οποίο ...

X