Στέφανος Καράμπαμπας: “Αυτοκίνητα-Σύμβολα”

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου

Στιγμές, επεισόδια και σκέψεις από την προετοιμασία της έκθεσης “Αυτοκίνητα-Σύμβολα” αφηγείται ο Στέφανος Καράμπαμπας λίγο πριν τα εγκαίνια στις 5 Φεβρουαρίου

1. Η ζωγραφική δε θέλει πολλές κουβέντες γιατί οπωσδήποτε υπάρχει μια αφήγηση πάνω στο χαρτί. Εκεί είναι αυτό που θέλεις να πεις, αυτό που θέλεις να σχεδιάσεις ή να σχολιάσεις. Δε χωράει θεωρητική ανάλυση. Όσον αφορά την πλαστική πλευρά, εκεί τα πράγματα έχουν το ψάξιμό τους. Κάθε φορά που αρχίζεις ένα έργο, αρχίζεις από μια τελεία, ή από μια γραμμή ή από ένα σχήμα. Σιγά-σιγά, αυτό το πράγμα χρειάζεται και κάτι άλλο. Υπάρχει ένας διάλογος.

2. Κάθε έργο την ώρα που το φτιάχνω είναι μοναδικό για τον εξής λόγο: Όχι γιατί διαφέρει το ένα από το άλλο, αλλά γιατί διαφέρει η διαδικασία. Για παράδειγμα έχω ένα μεγάλο τελάρο, το ‘χω φτιάξει, το έχω τελειώσει και προσπαθώ να φτιάξω το πηχάκι γύρω-γύρω. Και βλέπω ότι εκείνη τη στιγμή το τελάρο κουνιέται και στραβώνει! Όχι ρε φίλε, έχει στραβώσει το τελάρο μου…. Δε ξέρω τι να κάνω. Και παιδεύομαι… Να βάλω σταυρούς, να το στηρίξω, να το φέρω από ‘δω και να το φέρω από ‘κει…. Το έφτιαξα, το ξάπλωσα στο πάτωμα και του είπα, “μπορεί με την υγρασία να στρώσεις λίγο”.

3. Ή, έχω ένα μικρό τελάρο, πανέμορφο. Μου άρεσε πάρα πολύ, λόγω του ότι ήταν και ένα παλιό Land Rover, το είχα κάνει πάνω σε μια στροφούλα και είχε ένα πανέμορφο ουρανό. Σκέφτηκα να το δουλέψω από πίσω και να του βάλω ακροβάτες. Ξέρεις τι γίνεται; Είναι ένας δρόμος που μοιάζει με την Ερμού και έχει σπίτια από τη μια και σπίτια από την άλλη. Και περνάει το Land Rover σε μια στροφή. Ενώ δούλευα, μου ‘ρθε η ιδέα να βάλω από πίσω σκοινάκια με ανθρωπάκια τα οποία να πηγαίνουν από τη μια στην άλλη πλευρά. Σαν ακροβάτες. Βλέποντας μετά το έργο από μπροστά, διαπιστώνω ότι φαίνονται τα ανθρωπάκια στη μπροστινή επιφάνεια. Με βάζουν δηλαδή τα έργα από μόνα τους σε δρόμους, που νόμιζα ότι θα ήταν εύκολοι αλλά είναι τελικά γεμάτοι εκπλήξεις.

4. Είναι αυτοκίνητα της δεκαετίας του εξήντα και του εβδομήντα, φωτογραφικά ζωγραφισμένα. Αλλά είναι και αυτό ένα ζωγραφικό κολάζ. Δηλαδή, τα αυτοκίνητα και τα κτήρια -γιατί είναι αστικά τα τοπία κυρίως- δε συναντήθηκαν ποτέ. Εγώ τα φέρνω να συναντηθούν. Αυτή είναι η διαδικασία.

5. Μ’ αρέσει να υπάρχει κάτι που να το βλέπει ο άλλος και μπορεί να του θυμίζει κάποια πράγματα ή μπορεί και όχι. Μπορεί να το ανακαλύπτει εκείνη τη στιγμή. Η ζωγραφική είναι έτσι, είναι αυτό το πράγμα. Δε χρειάζεται πολλές κουβέντες, χρειάζεται βλέμμα.

+ Η έκθεση με τίτλο “Αυτοκίνητα Σύμβολα” του Στέφανου Καράμπαμπα εγκαινιάζεται στην γκαλερί Αργώ την Τετάρτη, 5 Φεβρoυαρίου, στις 19:30 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 22.02.14.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη Νίκη Μαραγκού.

Ώρες λειτουργίας, Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 13.00 και 17.00 – 20.00, Σάββατο 10.00 – 13.00 Πληροφορίες: 22754009

You May Also Like

Ross Daly: «Η μουσική υπάρχει ως διάσταση ζωής»

Με τρία εργαστήρια από τον Ross Daly, την Κέλλυ Θωμά και τον Μιχάλη Κουλουμή ...

Μαρία Ιόλη Καρολίδου: «Η Λέιλα είναι μία ισχυρή γυναίκα»

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου Ιστορίες που δεν ξεστόμισε ποτέ επιθυμεί να αφηγηθεί στο πλαίσιο ...

ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΑ:Για το πολύτιμο αγαθό που λέγεται βιβλίο

«Από μικροί είχαμε μια αξία και από τις δυο μεριές –από τον πατέρα και ...

Wasted Youth: o σκηνοθέτης μιλά στο «Π»

Oι παράλληλες ιστορίες ενός 16χρονου σκεϊτά κι ενός 40χρονου βιοπαλαιστή καταγράφονται στα πλάνα του ...

Άντης Ροδίτης: κάθε έντιμος και δημοκρατικός πολίτης όφειλε να είναι αντιμακαριακός

Τις ερωτήσεις ετοίμασαν οι Κατερίνα Στεφάνου και Μερόπη Μωυσέως Από το χώρο της σκηνοθεσίας ...

Χρίστος Ζάνος: «Το θέατρο πρέπει να είναι διαρκή, επαναλαμβανόμενα χαστούκια»

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως, Με το ανέβασμα του πιο πρόσφατου θεατρικού έργου του, ο ...

X