Το διαδίκτυο των πραγμάτων

@valia_kaimaki

Δεν μας έφταναν όλα τα δράματα που περνάμε με τον υπολογιστή μας [μία κρασάρει, μία πιάνει ιούς, μία γεμίζει adware – το έπαθα πρόσφατα και μόνο διατριβή δεν έκανα μέχρι να ησυχάσω, είναι αυτό που γεμίζει, ό,τι και να κάνεις, με χαζοδιαφημίσεις] τώρα μας λένε ότι θα πρέπει να προσέχουμε από τους χάκερ και το “ίντερνετ των πραγμάτων” [σε συντομογραφία: IoT]. Τι είναι αυτό; Το σύνολο των έξυπνων συσκευών του σπιτιού και του γραφείου που είναι διασυνδεδεμένα με το δίκτυο: από το ψυγείο και την οδοντόβουρτσα μέχρι τα ψηφιακά γυαλιά και τα “έξυπνα” ρούχα που θα φοράμε αύριο. Η προειδοποίηση έρχεται από έγκυρα χείλη, ειδικούς της κυβερνο-ασφάλειας με αφορμή τη φετινή μεγάλη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, όπου το “ίντερνετ των πραγμάτων” κατείχε κεντρική θέση.

Οποιαδήποτε συσκευή έχει ή θα έχει online διασύνδεση [εκτός από τα γνωστά: δηλαδή ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες ή “έξυπνα” κινητά], αποτελεί μέρος του συνεχώς διευρυνόμενου “διαδικτύου των πραγμάτων”. Όσο τα ρούχα, τα σπίτια, οι χώροι εργασίας [γραφεία και εργοστάσια], γενικότερα οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι χώροι γίνονται όλο και πιο “έξυπνοι”, τόσο το “διαδίκτυο των πραγμάτων” θα επεκτείνεται και η ψηφιακή επικράτειά του θα καλύπτει ολοένα μεγαλύτερη έκταση, γεγονός που θα την καθιστά όλο και πιο θελκτικό στόχο για τους χάκερ.

Μερικά από αυτά τα στοιχεία του “διαδικτύου των πραγμάτων” παρουσιάστηκαν και στην έκθεση: μωρουδιακά που καταγράφουν την αναπνοή και τη θέση του μωρού [ενημερώνοντας online τους γονείς], μπάλες μπάσκετ με ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς αισθητήρες, μικρές οδοντόβουρτσες αλλά και μεγάλες λευκές συσκευές της κουζίνας που “μιλάνε” με το διαδίκτυο [ένα ψυγείο που καταγράφει λίστα με ψώνια, για παράδειγμα και τη στέλνει με sms στον ιδιοκτήτη: “φέρε γάλα και τυρί, τελείωσαν!”], όπως επίσης online ζωτικές ιατρικές συσκευές [π.χ. βηματοδότες], καθώς και τα ολοένα πιο “έξυπνα” αυτοκίνητα με απίθανες δυνατότητες.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εταιρεία εξοπλισμού δικτύων, την αμερικανική Cisco, εκτιμάται ότι πάνω από 50 δισεκατομμύρια αντικείμενα θα είναι διασυνδεδεμένα online παγκοσμίως έως το 2020. Οι αριθμοί αυτοί είναι ασύλληπτοι και οι εφαρμογές ατελείωτες. Για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητό σας είναι συνδεδεμένο, μπορεί να πληρώνετε ασφάλεια ανάλογα με τα χιλιόμετρα ή με τις ώρες που το χρησιμοποιείτε. Το ίδιο και για τα σκουπίδια. Ήδη στο Σινσινάτι των ΗΠΑ δοκιμάστηκε μια μέθοδος που χρησιμοποίησε κάδους απορριμμάτων συνδεδεμένους στο δίκτυο για να ζητήσει από τους κατοίκους να πληρώσουν ανάλογα με τον όγκο τους. Αποτέλεσμα: ο συνολικός όγκος απορριμμάτων έπεσε κατά 17% και η ανακύκλωση ανέβηκε κατά 49% με το εν λόγω σύστημα. Όχι κι άσχημα. Γίγαντες όπως η Google επενδύουν χοντρά στο παιχνίδι. Η συγκεκριμένη εταιρεία αγόρασε πέρσι επτά εταιρείες ρομποτικής, δαπανώντας 4 δισ. δολάρια. Λιγότερα, αλλά εξίσου πολλά έχουν επενδύσει η IBM, η General Electric, Facebook και πολλές άλλες εταιρείες.

Ωστόσο, όλα αυτά θα συλλέγουν δεδομένα. Το ποιος θα τα αποθηκεύει, το ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά και το ποιος θα μπορεί να τα κλέψει δεν ανησυχεί μόνο τους Αμερικανούς ειδικούς, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το θέμα [http://www.internet-of-things.eu].

Εκείνο που με εκνευρίζει στις ταμπλέτες και τα έξυπνα κινητά είναι ότι δεν “κλείνουν”. Όπως, όταν κλείνω τον υπολογιστή: η δουλειά τελειώνει, είμαι ελεύθερη. Αν όμως κλείνεις τον υπολογιστή για να πέσεις πάνω στο ψυγείο… ή ακόμα χειρότερα στο φουστάνι, με τι θα μοιάζει η ζωή μας τότε;

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

H παραπληροφόρηση… σκοτώνει

Μιλάμε συνεχώς για fake news και το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στο πολιτικό κομμάτι ...

Η αντεπίθεση της Apple

Περίμενα εδώ και καιρό να δω πώς θα αντεπιτεθεί η Apple σε όλα αυτά ...

Ευρωεκλογές στο διαδίκτυο

@valia_kaimaki Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, το 2009, είχε γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από το Ευρωκοινοβούλιο ...

Από τους opinion leaders στους curators

@valia_kaimaki Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης [ΜΚΔ] είναι σαν τα παπούτσια. Πρέπει να δοκιμάσεις κάμποσα ...

Σκηνές του δρόμου

@valia_kaimaki Πριν από λίγες μέρες χρειάστηκε να κάνω μια πολύ πρωινή διαδρομή, την οποία ...

Ψηφιακός μινιμαλισμός

Αν ψάχνετε κάτι καλό να διαβάσετε σας συστήνω ανεπιφύλακτα το παλιότερο [του 2016] αλλά ...

X