Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ταξιδεύει

Οι βραβευμένες ταινίες από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2013, ελληνικής και κυπριακής παραγωγής, ταξιδεύουν στις 18 και 19 Φεβρουαρίου σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο

Αφιερωμένο στις μικρού μήκους ταινίες που ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας τον Σεπτέμβριο ’13 είναι το διήμερο 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αυτό το διήμερο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο τις βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Ταξιδεύει».

Μέσω αυτού προβάλλονται, προωθούνται και αναγνωρίζονται οι μικρού μήκους ταινίες ως ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κινηματογραφικό είδος και μέσα από το μακρύ τους «ταξίδι», έρχονται σε επαφή όχι μόνο με το κινηματογραφόφιλο κοινό της Κύπρου, αλλά και της Γερμανίας, της Αιγύπτου, της Σερβίας, της Ιταλίας και ελληνικών πόλεων εκτός της Δράμας. 

Η μεγάλη οικονομική κρίση δημιούργησε πολλές μικρού μήκους ταινίες στο Φεστιβάλ του ’13, καθώς επικράτησε ως θεματική παράλληλα με το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων, που επίσης απασχόλησε έντονα τους δημιουργούς. Τις ταινίες που επικράτησαν σε αυτά τα δύο θέματα, αλλά όχι μόνο, θα δούμε στη μεγάλη οθόνη.

 

Χρυσή και πολιτική

Η ταινία «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο στο 36ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Την ταινία απασχολεί το επίκαιρο φαινόμενο του νεοναζισμού και σ’ αυτήν μεταφέρεται η αγωνιώδης αναζήτηση ταυτότητας ενός νέου άνδρα, αρχικά μέσα από την ένταξή του σ’ έναν σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών και στη συνέχεια σε μια υπερεθνικιστική ομάδα.

Η ταινία προβλήθηκε την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και αποδείχτηκε τραγικά προφητική.

Συζητήθηκε, δε, έντονα και απέσπασε το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ για «την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός καίριου θέματος της ελληνικής πραγματικότητας και την άρτια κινηματογραφική του απόδοση».

Η Ασημίνα Προέδρου, λαμβάνοντας το βραβείο της, ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, τους συνεργάτες και τους δικούς της και είπε ότι «η ανάγκη για ένταξη δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης για όσα συμβαίνουν…».

 

Διακρίσεις Κυπρίων

Ως γνωστόν, η διοργάνωση του ’13 στη Δράμα ήταν ξεχωριστή για τους Κύπριους μικρομηκάδες, οι οποίοι ανέδειξαν τον δυναμισμό της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα μας. Αυτή η ανάδειξη ήρθε με μια σειρά από βραβεία: η Τώνια Μισιαλή απέσπασε τον Αργυρό Διόνυσο (το δεύτερο βραβείο του φεστιβάλ) για την ταινία της Dead End. Πρόκειται για μια τρυφερή ταινία για τα αδιέξοδα της κοινής ζωής ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, τα οποία εντείνει η απώλεια της νιότης, της υγείας, της κοινωνικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, αφήνοντας μια απέραντη αίσθηση αποξένωσης και εγκατάλειψης.

Στο φεστιβάλ ξεχώρισε και η ταινία του Σπύρου Χαραλάμπους «Άννα», στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο «Έλληνες του Κόσμου – Σωκράτης Δημητριάδης». Σ’ αυτή την ταινία, η Μαίρη, μια νεαρή Φιλιππινέζα, περιποιείται τον κύριο Μιχάλη, έναν 85χρονο με αρτηριοσκλήρωση, ο οποίος έχει ψύχωση με μια τηλεοπτική σαπουνόπερα. Είναι ερωτευμένος με την Άννα και έτσι αποκαλεί την Μαίρη, που σύντομα ανακαλύπτει πόση σημασία έχει για εκείνον αυτό το όνομα. Η ταινία είναι γυρισμένη σε ασπρόμαυρη εικόνα.

Τέλος, η ταινία «Σκιαμαχία» του Ντίνου Γρηγορίου, απέσπασε τιμητική διάκριση για το μοντάζ: η ταινία αναφέρεται στον 30χρονο Αλέξη, ο οποίος έχει το δίλημμα της προσωπικής του καταξίωσης ως πυγμάχου, και της ιδιωτικής του ζωής με έναν άλλο άνθρωπο.

Το πρόγραμμα προβολής έχει ως εξής:

Τρίτη 18/2:

Dead End – Tώνια Mισιαλή/15’

Nικολέτα – Σόνια Λίζα Κέντερμαν/19′

Pieta – Aλέξανδρος Τσαντίλας /13’

Γεννήτρια – Nικολέτα Λεούση/19′

Εθελοντές – Θοδωρής Βουρνά/20′

Δεν είμαι τώρα εδώ – Ζήσης Κοκκινίδης – Ιωάννα Παπασπύρου /9 ‘

Σκιαμαχία – Ντίνος Γρηγορίου/14′

Travel Express – Nατάσα Ξύδη/23′

Τετάρτη 19/2

Στο κατώφλι – Αναστασία Κρατίδη/19

Μαθήματα Οδήγησης –Βασίλης Καλαμάκης/20’

Memory Reloaded -Πάνος Παππάς-Δέσποινα Χαραλάμπους/20’

Συνθήκη 10/60 – Άκης Πολύζος/21’

Counting Happiness – Βενέτια Ευρυπιώτου/12’

Άννα – Σπύρος Χαραλάμπους/22’

Red Hulk – Ασημίνα Προέδρου/26’

+ Οι προβολές θα γίνουν στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού [77777745] στις 20:30, στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας [96420491] στις 21:00 και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου [99521620] στις 20:30. Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

 

You May Also Like

Γιατί τα κυπριακά βιβλία δεν μπαίνουν στα βιβλιοπωλεία;

«Η κριτική των χειρόγραφων είναι ανύπαρκτη στην Κύπρο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιβλιοπωλών, ...

Η συναυλία των Stones στην Κούβα προβάλλεται στη Λευκωσία

Την ταυτόχρονη παγκόσμια προβολή της συναυλίας που είχαν δώσει οι Rolling Stones στην Κούβα τον ...

Στην ταινία Mustang το βραβείο LUX 2015

Η ταινία Mustang είναι η νικήτρια του φετινού βραβείου Lux, το οποίο απονέμει κάθε ...

1ο Διεθνές Φεστιβάλ ΑΕΙ Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού

Η Τετρακτύς Φιλμς σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ...

Εγκαινιάστηκε η διεθνής έκθεση It’s the political economy, stupid

Γέμισε από φιλότεχνους και ενεργούς πολίτες το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου η πρώην γκαλερί ...

“Η Ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας” και φέτος στα Σχολεία

Το εφηβικό θέατρο μέσα στην τάξη κάνει και φέτος το γύρο των σχολείων της ...

X