«Λήδρας και Ρηγαίνης» από το Σατιρικό Θέατρο

Τον ερχόμενο Μάη θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε επί σκηνής του Σατιρικού Θεάτρου ένα από τα πιο πολυσυζητημένα –και ολίγον σκανδαλώδη- θεατρικά κείμενα κυπριακής γραφής.

Το πολύκροτο έργο του Ανδρέα Κουκίδη «Λήδρας και Ρηγαίνης» ανασύρει από το συρτάρι του χρόνου το Σατιρικό Θέατρο, για να το παρουσιάσει κατά τη φετινή, επετειακή για το Σατιρικό Σεζόν. Το θέατρο γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια ύπαρξής του και ανατρέχει σε σημαντικές στιγμές του κυπριακού θεάτρου. Με αναφορές στο πραξικόπημα και την εισβολή, αλλά και τη διάθεση συγχώρεσης και από τις δύο πλευρές, το εν λόγω έργο είναι η συμβολή του Σατιρικού στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 40 χρόνια από τα γεγονότα του 1974.

Τη σκηνοθεσία του έργου ανέλαβε ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου.

«Κακόφημα μέρη»

Σε ένα σκηνικό που οδηγεί σε «κακόφημες» γειτονιές, όπου εκεί πλέκονται ερωτικές ιστορίες, ζηλοτυπίες, ενθουσιασμοί, συγκρούσεις, σκοτωμοί, πικρές αλήθειες, με ήρωες ανθρώπους της νύκτας και του υποκόσμου στήνει το έργο του ο Α. Κουκίδης, το οποίο έγραψε με ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό. «Το έργο έχει μέσα του μια πολύ βαθιά, ουσιαστική ανθρωπιά, πολύ γνήσια και σοβαρή ποίηση. Είναι ένα έργο που δίνει πολύ χιούμορ, άφθονο γέλιο και ένα πολιτικό μήνυμα σαφές, όχι κραυγαλέο και όχι πολιτικάντικο», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο του Σατιρικού Θεάτρου.

Ο Άρης, η Αφροδίτη

Η ιστορία ξετυλίγεται σε ένα μπαρ στη γωνία Λήδρας και Ρηγαίνης το 1974, λίγο πριν και λίγο μετά τα τραγικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς. «Από τη μια η φυσική ομορφιά, η ασυνείδητη σκληρότητα και από την άλλη, η αδιαφορία των ανθρώπων μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή. Ο Ανδρέας Κουκίδης δεν κρύβει τα πραγματικά γεγονότα, αλλά τα αποκαλύπτει με τρόπο άμεσο, ρεαλιστικό, τόσο απλό, μα και τόσο δύσκολο. Ο Κουκίδης έγραψε το έργο αφού γνώρισε τους χαρακτήρες σε εκείνα τα μέρη, πίνοντας πού και πού μια μπίρα με παρέα στην οδό Ρηγαίνης, σε ένα μπαρ.  Πέραν όμως από τους χαρακτήρες, τον συγκινούσε πάντοτε εκείνος ο χώρος, η οδός Ρηγαίνης και πιο ειδικά την εποχή εκείνη, τότε που αυτός ο δρόμος ήταν γεμάτος μπαράκια. Μια οδός που κατά τον συγγραφέα ήταν αφιερωμένη στη θεά του έρωτα, Αφροδίτη.

Από την άλλη, η οδός Λήδρας ήταν η οδός του θεού Άρη, του θεού του Πολέμου. Γιατί δεν είναι λίγα τα φονικά που έγιναν σ΄αυτό τον δρόμο, αλλά και τα πολεμικά επεισόδια στη διαχωριστική γραμμή. Οι υπηρέτες του Άρη λοιπόν από τη μια, οι υπηρέτριες της Αφροδίτης από την άλλη.

Οι συντελεστές

Το σκηνικό, ένα μπαρ το οποίο φιλοτεχνεί για την εν λόγω παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου ο σκηνογράφος Μίκης Λοΐζου. Χαρακτήρες του έργου είναι δύο γυναίκες, δύο στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην πράσινη γραμμή, δύο αστυνομικοί του τμήματος ηθών και ο ιδιοκτήτης του μπαρ. Τους ρόλους κρατούν οι Πόπη Αβραάμ, Σπύρος Γεωργίου, Χάρης Πισίας, Βασίλης Μιχαήλ, Ανδρέας Ρόζου, Ιωάννης  Χαραλάμπους και Αθηνά Σάββα. 

Τα κοστούμια ανέλαβε ο Κώστας Καυκαρίδης, τη μουσική επιλογή τραγουδιών ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Πολύκαρπος Πολυκάρπου, και τον σχεδιασμό φωτισμού ο Βικέντιος Χριστιανίδης. 

+ Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί το Σάββατο 17 Μαΐου στις 20:30, στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου (Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης), στην Αγλαντζιά. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν αργότερα.

You May Also Like

Corpoριάλιτι από τις 5 Νοεμβρίου στην isnotgallery

Τριάντα έργα από τέσσερις ξεχωριστούς καλλιτέχνες συναντιούνται στην isnotgallery από την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, ...

Μια νύχτα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παιδιά στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στη ...

Νέοι τίτλοι από τη Λουβάνα Δίσκοι

Μερικό τέλος στο ερώτημα «Από πού παίρνουμε δίσκους στην Κύπρο;» βάζει η Λουβάνα Δίσκοι, ...

Με το φεστιβάλ No_Body ανοίγει για το κοινό η Στέγη Χορού Λευκωσίας

Mια πιο λιτή προσέγγιση, λόγω των καιρών, προτείνουν για το 5ο No_ Body Dance/ ...

Βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2019: Οι υποψηφιότητες

Η ταινία του Αγγελου Φραντζή «Ακίνητο ποτάμι» και της Στέλλας Θεοδωράκη «Ελεύθερο Θέμα» ηγούνται ...

Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2013

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2013 που απονέμει κάθε χρόνο το ...

X