«Λήδρας και Ρηγαίνης» από το Σατιρικό Θέατρο

Τον ερχόμενο Μάη θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε επί σκηνής του Σατιρικού Θεάτρου ένα από τα πιο πολυσυζητημένα –και ολίγον σκανδαλώδη- θεατρικά κείμενα κυπριακής γραφής.

Το πολύκροτο έργο του Ανδρέα Κουκίδη «Λήδρας και Ρηγαίνης» ανασύρει από το συρτάρι του χρόνου το Σατιρικό Θέατρο, για να το παρουσιάσει κατά τη φετινή, επετειακή για το Σατιρικό Σεζόν. Το θέατρο γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια ύπαρξής του και ανατρέχει σε σημαντικές στιγμές του κυπριακού θεάτρου. Με αναφορές στο πραξικόπημα και την εισβολή, αλλά και τη διάθεση συγχώρεσης και από τις δύο πλευρές, το εν λόγω έργο είναι η συμβολή του Σατιρικού στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 40 χρόνια από τα γεγονότα του 1974.

Τη σκηνοθεσία του έργου ανέλαβε ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου.

«Κακόφημα μέρη»

Σε ένα σκηνικό που οδηγεί σε «κακόφημες» γειτονιές, όπου εκεί πλέκονται ερωτικές ιστορίες, ζηλοτυπίες, ενθουσιασμοί, συγκρούσεις, σκοτωμοί, πικρές αλήθειες, με ήρωες ανθρώπους της νύκτας και του υποκόσμου στήνει το έργο του ο Α. Κουκίδης, το οποίο έγραψε με ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό. «Το έργο έχει μέσα του μια πολύ βαθιά, ουσιαστική ανθρωπιά, πολύ γνήσια και σοβαρή ποίηση. Είναι ένα έργο που δίνει πολύ χιούμορ, άφθονο γέλιο και ένα πολιτικό μήνυμα σαφές, όχι κραυγαλέο και όχι πολιτικάντικο», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο του Σατιρικού Θεάτρου.

Ο Άρης, η Αφροδίτη

Η ιστορία ξετυλίγεται σε ένα μπαρ στη γωνία Λήδρας και Ρηγαίνης το 1974, λίγο πριν και λίγο μετά τα τραγικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς. «Από τη μια η φυσική ομορφιά, η ασυνείδητη σκληρότητα και από την άλλη, η αδιαφορία των ανθρώπων μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή. Ο Ανδρέας Κουκίδης δεν κρύβει τα πραγματικά γεγονότα, αλλά τα αποκαλύπτει με τρόπο άμεσο, ρεαλιστικό, τόσο απλό, μα και τόσο δύσκολο. Ο Κουκίδης έγραψε το έργο αφού γνώρισε τους χαρακτήρες σε εκείνα τα μέρη, πίνοντας πού και πού μια μπίρα με παρέα στην οδό Ρηγαίνης, σε ένα μπαρ.  Πέραν όμως από τους χαρακτήρες, τον συγκινούσε πάντοτε εκείνος ο χώρος, η οδός Ρηγαίνης και πιο ειδικά την εποχή εκείνη, τότε που αυτός ο δρόμος ήταν γεμάτος μπαράκια. Μια οδός που κατά τον συγγραφέα ήταν αφιερωμένη στη θεά του έρωτα, Αφροδίτη.

Από την άλλη, η οδός Λήδρας ήταν η οδός του θεού Άρη, του θεού του Πολέμου. Γιατί δεν είναι λίγα τα φονικά που έγιναν σ΄αυτό τον δρόμο, αλλά και τα πολεμικά επεισόδια στη διαχωριστική γραμμή. Οι υπηρέτες του Άρη λοιπόν από τη μια, οι υπηρέτριες της Αφροδίτης από την άλλη.

Οι συντελεστές

Το σκηνικό, ένα μπαρ το οποίο φιλοτεχνεί για την εν λόγω παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου ο σκηνογράφος Μίκης Λοΐζου. Χαρακτήρες του έργου είναι δύο γυναίκες, δύο στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην πράσινη γραμμή, δύο αστυνομικοί του τμήματος ηθών και ο ιδιοκτήτης του μπαρ. Τους ρόλους κρατούν οι Πόπη Αβραάμ, Σπύρος Γεωργίου, Χάρης Πισίας, Βασίλης Μιχαήλ, Ανδρέας Ρόζου, Ιωάννης  Χαραλάμπους και Αθηνά Σάββα. 

Τα κοστούμια ανέλαβε ο Κώστας Καυκαρίδης, τη μουσική επιλογή τραγουδιών ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Πολύκαρπος Πολυκάρπου, και τον σχεδιασμό φωτισμού ο Βικέντιος Χριστιανίδης. 

+ Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί το Σάββατο 17 Μαΐου στις 20:30, στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου (Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης), στην Αγλαντζιά. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν αργότερα.

You May Also Like

«Δεν θέλαμε η Σωτήρα να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης»

«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν σχετίζεται τόσο με το θεατρικό έργο αλλά με ...

«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βάζει ταφόπλακα στα όνειρα των παιδιών μας»

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες μαθητές του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων ...

Communion | νέα εικαστική δουλειά της Μαρίας Τριλλίδου

Η Μαρία Τριλλίδου παρουσιάζει τη νέα της εικαστική πρόταση με τίτλο COMMUNION στην γκαλερί ...

Φεστιβάλ τοιχογραφίας σε χωριό της Βουλγαρίας

Στις 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο χωριό Staro Zhelezare στη Βουλγαρία το φεστιβάλ τοιχογραφίας «Χωριό ...

Ο Κώστας Βαρώτσος στη 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου

Την Βικτώρια Λεωνίδου και άλλους έξι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στη Μπιενάλε Νέων Μεσογείου ...

Η «σκοτεινή» πλευρά της έκθεσης για την Ολυμπία στη Γερμανία

Την σκοτεινή πλευρά της έκθεσης «Ολυμπία: μύθος – λατρεία – αγώνες, η οποία εγκαινιάζεται ...

X