Παζλ πολιτισμού στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

Χωρίς την πλειάδα σταρ που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια αλλά με ένα αξιοπρεπέστατο πρόγραμμα παρά τον χαμηλό προϋπολογισμό, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου επιστρέφει το καλοκαίρι.

Στηρίζοντας από τη μια το εγχώριο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και δίνοντας από την άλλη πολύ καλές επιλογές από τον διεθνή χώρο, το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επιστρέφει το καλοκαίρι στην ελληνική επικράτεια.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη διοργάνωση στον ελλαδικό χώρο από άποψη πολιτιστικού πλουραλισμού αλλά και ως «αιμοδότη» των καλλιτεχνικών σχημάτων, μια πτυχή των φεστιβάλ που και στα μέρη μας οφείλουμε να λάβουμε υπόψη πριν κρίνουμε το αποτέλεσμά τους: ότι δηλαδή αποτελούν μοναδικούς θεσμούς έμπρακτης στήριξης της τοπικής καλλιτεχνικής κοινότητας, πέρα από το ότι δίνουν την ευκαιρία για να δούμε παραστάσεις από το εξωτερικό.

Ζωντανός θεσμός

«Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σηκώνει τη φετινή αυλαία, σταθερό στις αρχές που θέσαμε πριν από εννέα χρόνια: τέχνη ποιότητας για όλους, χωρίς δημαγωγικές ευκολίες, ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, εμπιστοσύνη στις προτάσεις των νέων, ανοιχτός διάλογος με την τέχνη των άλλων χωρών. Ταυτόχρονα, ως ζωντανός θεσμός, το Φεστιβάλ διατηρεί ουσιαστική σχέση με τα ζητήματα της κοινωνίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του φεστιβάλ και του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Γιώργου Λούκου.

Φέτος δίνεται έμφαση στην τέχνη των Ελλήνων δημιουργών και δη στο θέατρο. Παρουσιάζονται 27 εγχώριες παραγωγές, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, πολλές εκ των οποίων υπογράφονται από νέους, πρωτοεμφανιζόμενους στο Φεστιβάλ σκηνοθέτες.

Παράλληλα, έχουν προσκληθεί έξι ξένες παραστάσεις, χαρακτηριστικές των σημερινών αισθητικών τάσεων. Στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, απ’ όπου απουσιάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, τιμάται η επέτειος των 60 χρόνων από την ανεπίσημη έναρξη του θεσμού, και σ’ αυτό το πλαίσιο καλούνται νέοι ταλαντούχοι σκηνοθέτες να αναμετρηθούν με το αρχαίο δράμα.

Το φεστιβάλ επιχειρεί φέτος και ένα νέο άνοιγμα, παρουσιάζοντας τη «Γυναίκα της Ζάκυθος», του Σολωμού, «στα ‘άδεια κοχύλια’ των αρχαίων θεάτρων της ελληνικής επικράτειας.

Από τη φετινή διοργάνωση ξεχωρίζει στα μέσα Ιουνίου η σόλο παράσταση της Ιζαμπέλας ΡοσελίνιGreen Porno, η οποία αποδίδει με χιούμορ και μια ακραία σωματικότητα τα σεξουαλικά όργια του ζωικού βασιλείου, ως η απόλυτη λάτρης του. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Ζαν Κλοντ Καριέρ και αποτελεί μεταφορά των πειραματικών μικρού μήκους ταινιών του Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος σκηνοθέτησε στον ΘΟΚ κατά την περσινή θεατρική σεζόν το «Ξύπνημα της Άνοιξης», ερμηνεύει τον Περικλή σε μια από τις πιο φιλόδοξες στιγμές στα φετινά Επιδαύρια, όπου η Ρούλα Πατεράκη θα μεταφέρει στη σκηνή τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, magnus opum του Θουκυκίδη.

Επιπλέον, η Γαλλίδα σταρ Ιζαμπέλ Ιμπερ θα δώσει ξανά το «παρών» της στην Ελλάδα για τις «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβό ως «πολιορκούμενη» πλούσια χήρα.

Το «παρών» τους θα δηλώσουν το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα και οι Εμανουέλ Ντεμαρσί-Μοτά. Φιόνα Σο, Πικ Γιουβά, Γίρζι Κίλιαν κ.ά.

+ To πλήρες πρόγραμμα στο www.greekfestival.gr.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι μεταφέρει την αγάπη της για το ζωικό βασίλειο επί σκηνής, διερευνώντας την σεξουαλική συμπεριφορά των ζώων στο πολυαναμενόμενο θεατρικό Green Porn, το οποίο ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο.

 ΠΗΓΕΣ: www.greekfestival.gr | www.enet.gr

 

You May Also Like

Παρουσίαση του βιβλίου «Ανέβας και Κατέβας»

Μικρές βιωματικές ιστορίες καταγράφει στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Ανέβας και κατέβας» ο ...

Έκθεση φωτογραφίας Αγγελίνας Δημοσθένους

Η Αγγελίνα Δημοσθένους παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο embodied, στο Κέντρο ...

Νέο εκπαιδευτικό κλιμάκιο από την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Ο Σάντσο Πάντσα, ο Δον Κιχώτης και ο Ροσιτάντε το άλογό του, αλλά και ...

Γιορτή στο Πάρκινγκ/Ισόγειο #3

Γράφει ο Γιώργος Κασκάνης /ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ /ΠΟΛΙΤΗΣ 16.12.2014 Γεια σας ρε παιδιά! Εκεί έξω ...

«Η Μαγεία της Γραφής: από το Άλεφ στο Άλφα»

Την Ημέρα της Ευρώπης επέλεξε το Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη -και όχι τυχαία- για να ...

Σημαντική διεθνής βράβευση για το Μουσείο Ακρόπολης

Με το βραβείο Keck 2012 βραβεύθηκε το Μουσείο Ακρόπολης από το International Institute for ...

X