Τα reunion, το facebook και η φιλία

@valia_kaimaki

Στο τελευταίο μου ταξίδι πήγα με βαριά καρδιά. Την ώρα που ανεβακατέβαινα σε αεροπλάνα, οι παλιοί μου συμμαθητές διοργάνωναν “reunion”, μετά από τρία χρόνια και κάτι. Αν νομίζετε ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι για να θυμηθείς τις σχολικές εκδρομές και να ξαναδείς το αμόρε της εποχής εκείνης είσαστε γελασμένοι. Οι κακοί άνθρωποι πηγαίνουν για να ευχαριστηθούν με εκείνους που έχουν λιγότερα μαλλιά ή περισσότερα κιλά από αυτούς και οι καλοί άνθρωποι πηγαίνουν για να θυμηθούν τα όνειρα με τα οποία ξεκίνησε η ζωή τους.

Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι εμείς είμαστε διαφορετικοί. Μετά το ολονύχτιο γλέντι, οι παλιοί μου συμμαθητές έφτιαξαν μια ομάδα στο facebook και από τότε την παρακολουθώ συνεχώς. Ανεβάζουν παλιές και καινούργιες φωτογραφίες, τραγούδια που ακούγαμε και πολλές πολλές καλημέρες. Η αίσθηση του να ανήκεις σε μια τέτοια ομάδα, όπου σε αντίθεση με άλλες στο facebook, γνωρίζεις όλα τα μέλη είναι πραγματικά ιδιαίτερη. Ανήκουμε σε ομάδες που έχουν σχέση με τη δουλειά μας, τα ενδιαφέροντά μας, τα χόμπι μας, γνωρίζουμε ανθρώπους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο με μας ή που ασκούν το ίδιο επάγγελμα, αλλά αυτή η ετερόκλητη, μετά από τόσα χρόνια ομάδα, έχει το μοναδικό γνώρισμα, τα μέλη της να έχουν μιλήσει, να έχουν τσακωθεί, να έχουν παίξει ποδόσφαιρο, να έχουν φάει, πιει, διασκεδάσει, κοιμηθεί, ταξιδέψει μαζί.

Κι εκεί δεν έχει ψευδώνυμα να σου επιτίθενται, ούτε αγνώστους να σ’ την πέφτουν, ένα φαινόμενο που δυστυχώς συνεχώς οξύνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει μόνο καλή διάθεση. Και θυμήθηκα μια έρευνα* που διάβασα πρόσφατα με θέμα πώς το facebook, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να συσφίξει ακόμα περισσότερο τις φιλίες.

Το ενδιαφέρον είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί, γιατί όπως κάθε εργαλείο το πώς το χρησιμοποιείς είναι το πιο σημαντικό. Διάβαζα λοιπόν πως οτιδήποτε απαιτεί προσπάθεια, δηλαδή μια ανάρτηση ή ένα σχόλιο ή ένα μήνυμα, βελτιώνει τη φιλία. Αντίθετα, τα «likes» έχουν ελάχιστη επίδραση, πιθανόν, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, γιατί δεν έχουν «κοινωνικό κόστος». Η διαφορά ανάμεσα στα σχόλια και τα likes είναι η ίδια με τη διαφορά ανάμεσα σ’ ένα γράμμα και μια καρτ-ποστάλ, λένε οι ερευνητές [μα πού τα θυμήθηκαν αυτά τώρα;]. Και τα δύο παρέχουν πληροφορίες για τον αποστολέα και δείχνουν ότι νοιάζεται για τον παραλήπτη, αλλά το γράμμα έχει περισσότερο περιεχόμενο και απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια ή αλλιώς το «κόστος» εκλαμβάνεται από τον παραλήπτη ως αξιόπιστο στοιχείο ένδειξης φιλίας.

Οι ερευνητές σημειώνουν, επίσης, πως το να διαβάζεις για έναν φίλο, μέσα από το feed, έχει κι αυτό πολύ θετική επίδραση. Οι διαπιστώσεις αυτές ισχύουν και για άτομα τα οποία έχουν κανονική σχέση, βλέπονται, μιλάνε στο τηλέφωνο, ανταλλάσσουν email. Το facebook σε αυτούς λειτουργεί προσθετικά.

Ας σημειώσουμε πως το facebook δεν επηρεάζει καθόλου τις οικογενειακές σχέσεις. Όσα μηνύματα και ν’ ανταλλάξουν δύο αδέλφια, για παράδειγμα, ούτε έρχονται πιο κοντά ούτε απομακρύνονται. Ούτε και η σχέση παντρεμένων ζευγαριών επηρεάζεται από την επικοινωνία τους μέσω του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, πολλοί από εκείνους που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι μέσω του facebook ανακαλύπτουν την «κοινωνική προσωπικότητα» του γονιού ή του παιδιού τους, κάτι το οποίο μέσα στην οικογένεια δεν επιτυγχάνεται εύκολα.

Τελικά, λοιπόν, καλά κάναμε και φτιάξαμε ομάδα στο facebook. Θα επικοινωνούμε και θα οργανώσουμε το επόμενο “reunion” συντομότερα, ελπίζω. Και μπορεί να ξαναθυμηθούμε ότι στην εποχή της κρίσης και των χαμένων αξιών, η φιλία είναι μια από τις πιο σταθερές άγκυρες.

* http://bit.ly/vkaimaki

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έχω κατάθλιψη ή όχι τελικά;

Την περασμένη εβδομάδα κουβεντιάζαμε για τις σειρές και για την ιστορία του θεατή με ...

Η Google αλλάζει τους αλγόριθμους

Όρκο δεν παίρνω. Αλλά έχω την εντύπωση ότι πέτυχα τον Ρίτσαρντ Γκίνγκρας με μαγιό ...

Γεγονότα, μόνο γεγονότα

Βομβαρδίζουν εμένα με τα θέματα παραπληροφόρησης, βομβαρδίζω κι εγώ εσάς. Το τελευταίο που έπεσε ...

Πίσω από τον καθρέφτη

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ απ’ όλα είναι να ...

Ο Ινδιάνος στο twitter

Πολλοί από εμάς είδαν το βίντεο με τον νεαρό και τον Ινδιάνο που ξεσήκωσε ...

Η ουτοπία του εκδημοκρατισμού

@valia_kaimaki Παλιά τσατιζόμουνα με τα δύο πεπόνια στη μασχάλη: νέες τεχνολογίες και διεθνής πολιτική. ...

X