Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου

Την προηγούμενη εβδομάδα, επήα έφεδρος. Δύο μέρες γενικά χαμένες. Μέσα στον παραλογισμό του, το εφεδριλλίκκι έσιει τζαι θετικά όμως.

Για παράδειγμα, συναναστρέφουμαι με κόσμο που μπορεί να έσιει χρόνια να δω τζαι ίσως να μεν εσυναναστρέφουμουν ποττέ αν δεν ετύγχαιννε να βρεθούμε στην άσκηση. Τούτη η κοινωνική εμπειρία διά μου την ευκαιρία να ακούσω διάφορες απόψεις τζαι επίσης διά μου πολλή τροφή για σκέψη μετά την άσκηση. Θωρώ γενικά πώς σκέφτεται ο κόσμος έξω που τον κύκλο μου τζαι τούτο για μένα έν’ κάτι καλό.

Στες πολλές κουβέντες που εκάμαμε τούτες τες θκυό μέρες, ανοίχτηκε τζαι η συζήτηση του bitcoin. Όντως μετά που τζείνη την ανεξήγητη τζαι για μένα βλάσφημη καμπάνια με την κυπριακή εταιρεία που θα συναλλάσσεται bitcoin, ακόμα τζαι τζείνοι που δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία αποφασίσαν ότι έχουν άποψη. Όπως τότε με το χρηματιστήριο, που ούλλοι μας εγίναμε χρηματιστές, τωρά εγίναμε ούλλοι οικονομολόγοι με ειδικότητα στο ηλεκτρονικό συνάλλαγμα.

Άκουσα για νέες τάξεις πραγμάτων, για καταχθόνια σχέδια των Αμερικανών για παγκοσμιοποίηση, για την μέθοδο που ήβραν οι Γιαπωνέζοι να ξαναμπούν στο παιγνίδι επειδή τόσα χρόνια εκόψαν έξω. Στην ουσία όμως, εν άκουσα που κανέναν να μπορεί να εξηγήσει τι εν το bitcoin τζαι γιατί έν’ σημαντικό.

Σαν κουλτούρα έχουμε τούτο το αΐπι. Να επιμένουμε στην άποψη μας, βασισμένοι στην ημιμάθεια τζαι σε μέσες, άκρες που κουβέντες που ακούμε. Αρνούμαστε να μπούμε σε βάθος τζαι θεωρούμε ότι αν μας φύει τζαι κανένα κομμάτι ή αν δεν καταλαβαίνουμε κάτι καλά, έννα τα χώσουμε στην πορεία.

Έννεν της ώρας να εξηγήσω τι εν το bitcoin. Τζείνοι που ασχολούνται με το θέμα οφείλουν να ξέρουν τζαι τζείνοι που θέλουν να ασχοληθούν μπορούν να αφιερώσουν ένα απόγευμα στο Wikipedia να μάθουν.

Θέλω όμως να πω γιατί θεωρώ το bitcoin ως κάτι σημαντικό για την κοινωνία μας. Το bitcoin είναι τόσο σημαντικό στον τρόπο που συναλλασσούμαστε όσο σημαντικό ήταν το MP3 για τη μουσική στις αρχές του αιώνα.

Όπως το MP3, έτσι τζαι το bitcoin προσφέρει ένα μοντέλο αποκεντροποίησης της διανομής τζαι φέρνει τον έλεγχο στα σιέρκα της κοινότητας τζαι όχι στην βούληση μερικών επιχειρηματιών. Διά μια διαφορετική οπτική τζαι μια εναλλακτική επιλογή στον τρόπο που λειτουργεί παραδοσιακά ένας θεσμός τζαι αναγκάζει ένα κατεστημένο να αλλάξει.

Στην αρχή δεν εξέραμε πώς να χειριστούμε το MP3, οι εταιρείες εκαταδικάσαν το, οι καταναλωτές αποφεύγαν το τζαι εγίναν πάρα πολλά πειράματα ώσπου σήμερα να είναι το de facto φορμάτ μουσικής. Έτσι τζαι το bitcoin.

Σήμερα είναι επικίνδυνο. Φαίνεται ότι άμαν εν κάτι σημαντικό, οι παραδοσιακοί θεσμοί φοούνται το τζαι οι καταναλωτές εν το αντιλαμβάνουνται. Εννα γινούν πειράματα, έννα αποτύχουν. Εν πρέπει να πάμε να κάμουμε τες περιουσίες μας σε bitcoin, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι σε δέκα χρόνια ένα κομμάτι των συναλλαγών μας θα δουλεύκουν με ένα παρόμοιο μοντέλο τζαι με βάση το ηλεκτρονικό νόμισμα.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μέρα 11η

Αγαπητή Ρέα, Τωρά που σου γράφω, ο Βενιαμίν κάθεται στο απέναντι κελί τζιαι θκιαβάζει. ...

Αστέρω – Μέρος 15ο

Η Αστέρω εξάπλωσεν νωρίς τζείνην την νύχταν. Μόλις εγύρισεν η ώρα 8, έβαλεν μόνη ...

Μέρα 23η

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου Αγαπημένη μου Ρέα, Στην δουλειά μου η ασφάλεια έν’ εξαιρετικής ...

Το ατύχημα

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου Με κατεύθυνση το κέντρο της Λευκωσίας, στα φώτα της διασταύρωσης ...

Το τέρτιν της Νίκης [Μέρος 1ο]

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου, Η πίσω πλευρά της πράσινης ρόπας της εσέρνετουν στα μωσαϊκά ...

Το τέρτιν της Νίκης [Μέρος 9ο]

Γράφει ο Σταυρίνος Κυριάκου «Μεν τον ‘φήκεις κόρη μου να φύει τον άντρα σου» ...

X