Αποχαιρέτησαν τον «Γκάμπο» γιορτάζοντας τη ζωή του

Με χιλιάδες κίτρινες πεταλούδες από χαρτί, όπως εκείνες που φτερουγίζουν στο μυθιστόρημα «Εκατό χρόνια μοναξιάς», αποχαιρέτησαν τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες οι αναγνώστες του, οι πρόεδροι των δύο χωρών όπου έζησε και η οικογένειά του.

Με μία κοινή τελετή στο Μέγαρο Καλών Τεχνών της Πόλης του Μεξικού, η Κολομβία -η χώρα όπου γεννήθηκε- και το Μεξικό -η χώρα όπου επέλεξε να ζήσει- τίμησαν τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, έναν από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της εποχής μας.

«Ενωμένοι τιμούμε εκείνον που μία μέρα του Δεκεμβρίου 1982, από την παγωμένη Στοκχόλμη, συγκλόνισε τον κόσμο μιλώντας για την μοναξιά της Λατινικής Αμερικής» είπε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Αιώνια δόξα σε εκείνον που μάς έδωσε τη μεγαλύτερη δόξα» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο, απηύθυνε χαιρετισμό «στον μεγαλύτερο λογοτέχνη όλων των εποχών της Λατινικής Αμερικής, τον πρωτοπόρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας».

Οι δύο πρόεδροι και μέλη των κυβερνήσεών τους σχημάτισαν τιμητική φρουρά γύρω από την τεφροδόχο. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα.

fly_gabo2

Η χήρα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Μερσέδες Μπάρτσα [αριστερά] και οι δύο του γιοι [πίσω αριστερά και κέντρο], στέκονται δίπλα στο πόντιουμ με την τεφροδόχο. 

fly_GABO3 FLY_GABO4 FLY_GABO5

Χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές και πέρασαν μπροστά από την τεφροδόχο για να αποδώσουν φόρο τιμής στον κορυφαίο λογοτέχνη.

Enrique Pena NietoΜε παρατεταμένο χειροκρότημα αποχαιρέτησε τον Γκάμπο το πλήθος που παρέστη στην τελετή. Μαζί τους και ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο.

Η αίθουσα της τελετής ήταν γεμάτη με κίτρινα τριαντάφυλλα τα οποία, σύμφωνα με τον «Γκάμπο», όπως ήταν γνωστός ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, προστατεύουν από την κακή τύχη. Το κίτρινο ήταν και το αγαπημένο του χρώμα. Έξω από το μέγαρο, μια μπάντα έπαιζε την αγαπημένη του μουσική.

Colombia Garcia MarquezΣτην πόλη όπου γεννήθηκε, την Αρακατάκα, οι κάτοικοι γιόρτασαν τη ζωή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Στην Κολομβία, οι Αρχές προγραμματίζουν μία ακόμα τελετή στον Καθεδρικό της Μπογκοτά, όπου η εθνική συμφωνική ορχήστρα θα ερμηνεύσει το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ.

Την Τετάρτη, 23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, η κυβέρνηση της Κολομβίας προγραμματίζει ανάγνωση του μυθιστορήματος Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να τού γράψει (1961) σε βιβλιοθήκες, πάρκα και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

You May Also Like

Από την Κύπρο στην Αrt Athina

Καθώς η Art Athina ανοίγει τις πόρτες της την Πέμπτη 16 Μαΐου, δύο γκαλερί ...

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του The Yard Residency ’14, στο Παλιό Ξυδάδικο

Είκοσι προτάσεις προερχόμενες κυρίως από το πεδίο της performance art αποτελούν το πρόγραμμα φιλοξενιών ...

Δοικινοτικό πολιτιστικό φεστιβάλ στη Λευκωσία

Ένα δικοινοτικό πολιτιστικό φεστιβάλ με τίτλο Unite Cyprus πραγματοποιούν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ...

Χρυσό λιοντάρι στο γερμανικό περίπτερο

Η Γερμανία αναδείχτηκε η νικήτρια της 54ης Μπιενάλε της Βενετίας, αποσπώντας το Χρυσό Λιοντάρι ...

Σήκωσε αυλαία το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με ρυθμούς χιπ χοπ άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2015 η αυλαία ...

Κύπριοι λογοτέχνες: Απόφαση-σταθμός και πολυετής δικοινοτική δράση

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Την απόφαση να απαλείψει τη λέξη «τουρκική» από την ονομασία ...

X