Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων 2014

Η Διεθνής Ημέρας Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων όπως ορίστηκε η 18η Απριλίου, προσφέρει δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και δύο ξεχωριστές διαλέξεις.

Πολλοί την μπερδεύουν με την Ημέρα Μουσείων, η οποία όμως ακολουθεί έναν μήνα μετά.

Η εν λόγω ημέρα θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO και στο πλαίσιό της τονίζεται η σημασία τής διατήρησης και προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το τμήμα Αρχαιοτήτων του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων συμμετέχει στους εορτασμούς της ημέρας, κατά την οποία το κοινό ενθαρρύνεται μέσα από διάφορες δραστηριότητες να γνωρίσει και να εκτιμήσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του, σε όλες της τις εκφάνσεις. Ακολουθώντας τη θεματική που ορίζεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων (ICOMOS), οι φετινές εκδηλώσεις τελούν υπό τον τίτλο «Κληρονομιά της Μνήμης – 60 χρόνια Σύμβαση της Χάγης».

Με δωρεάν είσοδο

Σε ανακοίνωση του τμήματος Αρχαιοτήτων του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων της 18ης Απριλίου θα επιτραπεί η δωρεάν είσοδος στο κοινό, στους ακόλουθους αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία μνημεία:

 • Αρχαιολογικός χώρος Ταμασσού – Πολιτικό,

 • «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης – Πυργά,

 • Αρχαιολογικός χώρος Κιτίου – Λάρνακα,

 • Νεολιθικός Οικισμός – Χοιροκοιτία,

 • Αρχαιολογικός χώρος Τέντας – Καλαβασός,

 • Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου – Επισκοπή,

 • Ιερό Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο – Επισκοπή,

 • Μεσαιωνικό Κάστρο – Κολόσσι,

 • Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας – Άγιος Τύχωνας,

 • Αρχαιολογικός χώρος «Ψηφιδωτά» – Κάτω Πάφος,

 • Νεκρόπολη «Τάφοι των Βασιλέων» – Κάτω Πάφος,

 • Αρχαιολογικός χώρος Παλαίπαφου – Κούκλια,

 • Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Γεωργίου – Πέγεια

 • Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου

Οι εκδηλώσεις

Θα πραγματοποιηθούν, στο μεταξύ, μια σειρά από εκδηλώσεις: ήδη στο Κέντρο Επισκεπτών του Αρχαιολογικού Χώρου της Κάτω Πάφου λειτουργεί περιοδική έκθεση με τίτλο «Από τον κόσμο των πουλιών της Κύπρου», μέχρι τις 31 Ιουλίου.

 • Την Πέμπτη 24 Απριλίου ο δρ Nicholas Stanley – Price θα δώσει μια διάλεξη στην Καστελιώτισσα, στις 18:30, με τίτλο «Πόλεμος, καταστροφή και ‘ανακατασκευή’ της πολιτιστικής κληρονομιάς». Στον χώρο θα παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας με θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

 • Την Παρασκευή 25 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο αρχαίο Κίτιο στις 18:00 και στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την αρχαιολογία της Λάρνακας και τις πρόσφατες εξελίξεις. Θα μιλήσουν ο δρ Γιώργος Γεωργίου (τμήμα Αρχαιοτήτων), η δρ Άννα Σατράκη (τμήμα Αρχαιοτήτων), η δρ Sabine Fourrier (Γαλλική Αποστολή στο Κίτιον) και η δρ Κarin Nys (Βελγική Αρχαιολογική Αποστολή στη Δρομολαξιά – Βυζακιά «Χαλά Σουλτάν Τεκκέ»)

Ο φετινός άξονας

Η θεματική της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας: σκοπός της είναι να γνωστοποιηθούν στο κοινό οι υποχρεώσεις και οι πρόνοιες για όλα τα κράτη μέλη, που απορρέουν από τη Σύμβαση της Χάγης και τα δύο πρωτόκολλά της.

Η Σύμβαση της Χάγης του 1954 αποτελεί την πρώτη και μοναδική διεθνή σύμβαση η οποία έχει θεσμοθετήσει τις υποχρεώσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και το στράτευμά τους σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης.

Σε αυτήν αναφέρεται ρητά πως η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου, ανεξαρτήτως εθνικού ή θρησκευτικού προσανατολισμού, πρέπει να παραμένει ανέπαφη στον χρόνο, σε περίπτωση μιας ένοπλης σύρραξης, για να κληροδοτείται ως ιστορικό τεκμήριο της οικουμενικής ιστορίας της ανθρωπότητας στις επόμενες γενεές.

Αυτή η διεθνής συμφωνία θεωρείται η πιο σημαντική για την περίπτωση της Κύπρου, ιδιαίτερα με το άρθρο όπου αναφέρεται ότι η κατοχική δύναμη αναλαμβάνει να «απαγορεύσει, εμποδίσει, και, αν χρειαστεί, σταματήσει οποιουδήποτε είδους κλοπή, λεηλασία ή σφετερισμό από οποιεσδήποτε πράξεις βανδαλισμού που στρέφονται κατά της πολιτιστικής περιουσίας».

Στη βάση της Σύμβασης της Χάγης διεκδικήθηκαν και διεκδικούνται νομικά, αρχαιότητες και εκκλησιαστικοί θησαυροί που βρέθηκαν στο παράνομο εμπόριο έργων τέχνης, μετά την λεηλασία χώρων και εκκλησιών στα κατεχόμενα.

+ Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί ειδικό έντυπο με τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων στα κατά τόπους αρχαία μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία του τμήματος Αρχαιοτήτων.

 

You May Also Like

BAFTAs 2020: Οι μεγάλοι νικητές

Από το Royal Albert Hall του Λονδίνου, αυτοί είναι οι νικητές των πρώτων post-Brexit ...

Τζαζ συναυλία με Μεσογειακό χρώμα και Σεμινάριο στο Windcraft Music Centre

O διάσημος σαξοφωνίστας Gilad Atzmon και ο καταξιωμένος κιθαρίστας Ofer Ganor συναντούν τον κοντραμπασίστα ...

Η Alpha Square παρουσιάζει την “Αόρατη Όψη” στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Το έργο του Αμερικανού Donald Margulies Αόρατη Όψη (Sight Unseen) ανεβαίνει  στη Λεβέντειο Πινακοθήκη σε σκηνοθεσία ...

Έκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Κούρτογλου

Ο Γιάννης Κούρτογλου παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση φωτογραφίας στην Κύπρο, από τις ...

Παγκόσμια Hμέρα Ταινίας Μικρού Μήκους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου  συμμετέχει στην πρωτοβουλία Le jour le plus ...

Κατάσχεση έργου | O Πούτιν, ο Μεντβέντεφ και οι ζαρτιέρες τους

Ένα πίνακα ο οποίος απεικονίζει τους δύο ισχυρούς άντρες της Ρωσίας, τον πρόεδρο Βλαντιμίρ ...

X