Δικογραφία για αρχαιοκαπηλία εις βάρος Χρυσαυγίτη

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη στο αθηναϊκό Βήμα της Κυριακής ότι οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου «ανοίγουν» νέα δικογραφία εις βάρος της Χρυσής Αυγής, για αρχαιοκαπηλία αγαλματιδίων αλλά και κοσμημάτων της ελληνιστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, αφορμή αποτέλεσαν αρχεία σε μορφή USB, τα οποία κατασχέθηκαν από το σπίτι του Λέοντος Τσαλίκη, ο οποίος κατηγορείται και για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο Τσαλίκης, το σπίτι του οποίου βρίσκεται λίγα μέτρα από το σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ήταν από τους πρώτους συλληφθέντες τα ξημερώματα του Σαββάτου της 28ης Σεπτεμβρίου του 2013, μαζί με τον αρχηγό και τα υπόλοιπα στελέχη της ηγεσίας της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Όπως τονίζεται είναι από τα πρόσωπα για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον αντεισαγγελέα το Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, αμέσως μετά την υποβολή του πορίσματός του, το οποίο ήταν η αφορμή για τον σχηματισμό της δικογραφίας για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Αντικείμενα μεγάλης αξίας

Στο δημοσίευμα του Βήματος αναφέρεται πως σε usb που βρέθηκε στο σπίτι του εντοπίστηκαν αγαλματίδια και κοσμήματα.

Ο ίδιος υποστήριξε πως το usb δεν είναι δικό του, όπως και τα αρχαία αντικείμενα που εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά αρχεία.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει συνταχθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η οποία καταγράφει τις κατ’ αρχήν εκτιμήσεις των ειδικών.

Τα αντικείμενα, πάντως, εκτιμώνται ως ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και αναζητείται η προέλευσή τους προκειμένου να εντοπιστεί από ποια συλλογή λείπουν ή, ενδεχομένως, και από ποιο μουσείο. Αρχικά εκτιμάται ότι ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και παλαιότερα. Σύμφωνα πάντα με το Βήμα, από τις φωτογραφίες δεν μπορεί να εντοπιστεί ο χώρος στον οποίο φωτογραφήθηκαν τα αντικείμενα.

Την περασμένη Παρασκευή κλήθηκαν στα ανακριτικά γραφεία, σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας, ειδικοί, προκειμένου να εντοπίσουν ποια αγάλματα τούς είναι ενδεχομένως γνωστά αλλά, κυρίως, αν μπορεί να εντοπιστεί η προέλευσή τους, η αξία τους, καθώς και ο λόγος για τον οποίο φωτογραφήθηκαν. Στη συνέχεια οι δύο ανακρίτριες συνεργάστηκαν με άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

You May Also Like

1ο Διεθνές Συνέδριο Χαρακτικής

«Από την Παράδοση στην Εξέλιξη: Όψεις και τεχνολογίες της χαρακτικής τέχνης του χτες και ...

Eurostat: Κύπρος και Ελλάδα ουραγοί στις πολιτιστικές δαπάνες

Στις δύο τελευταίες θέσεις του πίνακα κατάταξης πολιτιστικών δαπανών των Κρατών Μελών της ΕΕ, ...

Εικαστική «απόβαση» στο λιμάνι του Ότραντο

Το 1997, ογδόντα ένας άνθρωποι χάθηκαν όταν βούλιαξε το αλβανικό πλοίο Kater I Rades. ...

Ark Pop-Up Shop στη Λεμεσό

Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένων εκθέσεων, το Ark επιστρέφει αυτό τον χειμώνα με άλλο ένα Pop-Up ...

«σχεδόν»: 19 εικαστικοί καλλιτέχνες κι ένας ποιητής

Το Παράκεντρο και η Isnotgallery σας προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο “σχεδόν”, στο πλαίσιο της ...

73ο Φεστιβάλ Βενετίας: Ένας Χριστός από τη Χιλή στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Βενετίας

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Τρίτη μέρα χθες του 73ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας ...

X