Προτεραιότητες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Στις 4 και 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ένα φόρουμ πολιτισμού, με διοργανωτή το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού.

* Η αρμόδια υπουργός Ορελί Φιλιπετί απηύθυνε πρόσκληση στους ομολόγους της των χωρών μελών της ΕΕ να παραστούν σ’ αυτό το φόρουμ στο Chaillot. Ανταποκρίθηκαν οι 15.

* Ο Κώστας Καδής, υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν ήταν μέσα σ’ αυτούς.

* Για να είμαστε δίκαιοι, το ΥΠΠΟ της Κύπρου εκπροσωπήθηκε στο φόρουμ διά της γενικής του διευθύντριας Αίγλης Παντελάκη, μέχρι πρότινως γ. δ. του υπουργείου Γεωργίας.

* Έχουμε την άποψη ότι επιβαλλόταν στο εν λόγω φόρουμ η παρουσία του ίδιου του υπουργού, για μια σειρά από λόγους, ξεκινώντας από τον προφανή: ότι, δηλαδή, η γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους του είναι καθήκον, πέρα από υποχρέωση.

* Την πρώτη μέρα του φόρουμ πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και οι υπουργοί, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και άλλοι -α, ναι, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ- αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σημασία του πολιτισμού και τη θέση του σήμερα στην Ευρώπη.

* Παρών ήταν και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν στις επικείμενες ευρωεκλογές. Απών ήταν, για να μην ξεχνιόμαστε, ο Κώστας Καδής.

* Ας δούμε, τώρα, τις δραστηριότητες του κ. Καδή στην Κύπρο τις μέρες του σημαντικού αυτού φόρουμ για τον πολιτισμό, όπως αποδείχθηκε και χάρη στην παρουσία του Γάλλου Προέδρου: το πρωί του Σαββάτου ο κ. Καδής απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο για τον Κώστα Μόντη, ακολούθησε χαιρετισμός στη διημερίδα για τον Ιωάννη Καποδίστρια και έπειτα κήρυξε το επιστημονικό συνέδριο του συνδέσμου Βιολόγων της ΟΕΛΜΕΚ…

* Την Κυριακή, παρέστη σε εκδήλωση του Α’ Δημοτικού Σχολείου Παλλουριώτισσας στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής καμπάνιας Let’s do it Cyprus.

* Ναι, Κύπρος, ας το κάνουμε.

* Στο πλαίσιο του φόρουμ, 50 καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας, ανάμεσα στους οποίους ο Πίτερ Μπρουκ, ο Ζαν Κλοντ Καριέρ, ο Λικ Νταρντέν, ο Κώστας Γαβράς, ο Ζαν Μισέλ Ζαρ και ο Στίβεν Φρίαρς υπέγραψαν τη διακήρυξη «Πρόσκληση του Chaillot» αναφέροντας ότι σε πολλές χώρες ο πολιτισμός είναι το πρώτο θύμα των οικονομικών μέτρων και καλώντας τους πολιτικούς να υιοθετήσουν άμεσα μια ενιαία στρατηγική για τον πολιτισμό.

* Δεν αμφιβάλλω πως η κ. Παντελάκη έκανε στο έπακρον το καθήκον της σ’ αυτό το φεστιβάλ.

* Ωστόσο άλλη βαρύτητα έχει η παρουσία του υπουργού ανάμεσα στους ομολόγους του κι άλλη η γενική διευθύντρια του υπουργείου του.

* Πώς θα ήταν αν στην τελετή μιας κινηματογραφικής βράβευσης πήγαινε ο Κόπολα αλλά ο Χ Κύπριος σκηνοθέτης έστελνε τον μάνατζέρ του; Κάπως έτσι.

* Είναι όλα, όμως, θέμα προτεραιοτήτων. Και όπως όλοι οι προκάτοχοί του, ο κ. Καδής δεν άργησε να δείξει τις δικές του.

* Καλή θητεία, υπουργέ. Πόσο θα διαρκέσει αυτήν τη φορά;

You May Also Like

Για ποια εμπιστοσύνη μίλησε η υπουργός;

Ο δανεισμός έργων του Πικάσσο είναι απόδειξη εμπιστοσύνης στον επαγγελματισμό του Κυπριακού Μουσείου και ...

Το δάσος

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Και αυτό της Αθαλάσσας που πρέπει να σωθεί οπωσδήποτε, ...

Κόψιμο-ράψιμο για μια χούφτα ευρώ

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Την προηγούμενη βδομάδα παραλάβαμε τη λίστα με τις επιχορηγήσεις ...

Η πόλη – πρόβλημα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Πόσο δύσκολο -ή εύκολο- είναι να βρεθεί η χρυσή ...

Πόσο πάει ο πολιτισμός;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ας το παραδεχτούμε: ο Βασίλης Μιχαηλίδης ήταν αλκοολικός. * ...

Keep calm

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Έναν μήνα πριν το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης με ...

X