Προτεραιότητες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Στις 4 και 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ένα φόρουμ πολιτισμού, με διοργανωτή το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού.

* Η αρμόδια υπουργός Ορελί Φιλιπετί απηύθυνε πρόσκληση στους ομολόγους της των χωρών μελών της ΕΕ να παραστούν σ’ αυτό το φόρουμ στο Chaillot. Ανταποκρίθηκαν οι 15.

* Ο Κώστας Καδής, υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν ήταν μέσα σ’ αυτούς.

* Για να είμαστε δίκαιοι, το ΥΠΠΟ της Κύπρου εκπροσωπήθηκε στο φόρουμ διά της γενικής του διευθύντριας Αίγλης Παντελάκη, μέχρι πρότινως γ. δ. του υπουργείου Γεωργίας.

* Έχουμε την άποψη ότι επιβαλλόταν στο εν λόγω φόρουμ η παρουσία του ίδιου του υπουργού, για μια σειρά από λόγους, ξεκινώντας από τον προφανή: ότι, δηλαδή, η γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους του είναι καθήκον, πέρα από υποχρέωση.

* Την πρώτη μέρα του φόρουμ πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και οι υπουργοί, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και άλλοι -α, ναι, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ- αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σημασία του πολιτισμού και τη θέση του σήμερα στην Ευρώπη.

* Παρών ήταν και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν στις επικείμενες ευρωεκλογές. Απών ήταν, για να μην ξεχνιόμαστε, ο Κώστας Καδής.

* Ας δούμε, τώρα, τις δραστηριότητες του κ. Καδή στην Κύπρο τις μέρες του σημαντικού αυτού φόρουμ για τον πολιτισμό, όπως αποδείχθηκε και χάρη στην παρουσία του Γάλλου Προέδρου: το πρωί του Σαββάτου ο κ. Καδής απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο για τον Κώστα Μόντη, ακολούθησε χαιρετισμός στη διημερίδα για τον Ιωάννη Καποδίστρια και έπειτα κήρυξε το επιστημονικό συνέδριο του συνδέσμου Βιολόγων της ΟΕΛΜΕΚ…

* Την Κυριακή, παρέστη σε εκδήλωση του Α’ Δημοτικού Σχολείου Παλλουριώτισσας στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής καμπάνιας Let’s do it Cyprus.

* Ναι, Κύπρος, ας το κάνουμε.

* Στο πλαίσιο του φόρουμ, 50 καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας, ανάμεσα στους οποίους ο Πίτερ Μπρουκ, ο Ζαν Κλοντ Καριέρ, ο Λικ Νταρντέν, ο Κώστας Γαβράς, ο Ζαν Μισέλ Ζαρ και ο Στίβεν Φρίαρς υπέγραψαν τη διακήρυξη «Πρόσκληση του Chaillot» αναφέροντας ότι σε πολλές χώρες ο πολιτισμός είναι το πρώτο θύμα των οικονομικών μέτρων και καλώντας τους πολιτικούς να υιοθετήσουν άμεσα μια ενιαία στρατηγική για τον πολιτισμό.

* Δεν αμφιβάλλω πως η κ. Παντελάκη έκανε στο έπακρον το καθήκον της σ’ αυτό το φεστιβάλ.

* Ωστόσο άλλη βαρύτητα έχει η παρουσία του υπουργού ανάμεσα στους ομολόγους του κι άλλη η γενική διευθύντρια του υπουργείου του.

* Πώς θα ήταν αν στην τελετή μιας κινηματογραφικής βράβευσης πήγαινε ο Κόπολα αλλά ο Χ Κύπριος σκηνοθέτης έστελνε τον μάνατζέρ του; Κάπως έτσι.

* Είναι όλα, όμως, θέμα προτεραιοτήτων. Και όπως όλοι οι προκάτοχοί του, ο κ. Καδής δεν άργησε να δείξει τις δικές του.

* Καλή θητεία, υπουργέ. Πόσο θα διαρκέσει αυτήν τη φορά;

You May Also Like

Αυτοί είμαστε;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Δεν πάμε σινεμά, αλλά είμαστε πρώτοι στο «κατέβασμα» ταινιών από ...

Αυτή την ευθύνη ποιος θα την πάρει;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Μπρος-πίσω για να βρεθεί η «τέλεια συνταγή» των Βραβείων ...

Εγκαίνια σε κλίμα βαρύ

Το κόκκινο χαλί που στρώθηκε έξω από το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας μαρτυρούσε τις ...

Γιατί πρέπει να επιμείνουμε

Τα κυπριακά μουσεία χρήζουν αναμφισβήτητα πολλών βελτιώσεων, δεν είναι όμως και για να τα ...

Η άλλη θάλασσα

Pιζοκάρπασο, Δευτέρα, ώρα δεκάτη βραδινή. Oι προβολείς στο γήπεδο με τον χλοοτάπητα έχουν ανάψει. ...

Μανιτάρια με κουτόχορτο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Με μια ανακοίνωση 410 λέξεων απάντησε την περασμένη Τετάρτη το ...

X