Άλεξ Ευθυβούλου

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε το 1972 στην Υεμένη. Παρόλο που τα περισσότερά μου ταξίδια ήταν σε μέρη όπου υπήρχαν ταραχές και πόλεμοι, διάλεξα αυτήν τη φωτογραφία που απεικονίζει την παιδική αθωότητα και με κάποιον παράξενο τρόπο εμπνέει αισιοδοξία. Τα παιδιά, όπου και αν βρίσκονται και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι πάντα παιδιά και εδώ βλέπουμε ότι παρόλο που οι συνθήκες ήταν -και ακόμη είναι- πολύ σκληρές, το χαμόγελο δεν λείπει από τα χείλη αυτής της όμορφης παρέας.

Το ταξίδι στην Υεμένη έμεινε χαραγμένο στη μνήμη μου γιατί ήταν σαν να είχα μπει σε μια μηχανή του χρόνου που με πήρε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, χρόνια πίσω.

Ημ. γέννησης: 9.1.1927

Σπουδές: Λογιστική με υποτροφία στο Λονδίνο. Τα παράτησα γιατί με τράβηξε περισσότερο η δημοσιογραφία. Ξεκίνησα ως freelance στο BBC.

High: Είχα την τύχη, ή μάλλον την ατυχία, να με καλούν σε αποστολές στο εξωτερικό και ειδικότερα στις χώρες τις Μέσης Ανατολής όταν υπήρχαν αναταραχές και πόλεμοι. Κατ’ επέκταση οι “καλές” μου φωτογραφίες, χωρίς να το θέλω ή να το επιδιώξω, είχαν να κάνουν με τη δυστυχία των συνανθρώπων μου.

Low: Δεν θα ξεχάσω τις τελευταίες στιγμές πριν από τους απαγχονισμούς των ηρώων της ΕΟΚΑ. Ως ξένος ανταποκριτής είχα το δικαίωμα να κινούμαι στη Λευκωσία όλες τις ώρες της μέρας ή της νύχτας, ακόμα και όταν υπήρχε κέρφιου. Είχα πάει στις Κεντρικές Φυλακές όπου ήταν προγραμματισμένος ένας απαγχονισμός. Η ατμόσφαιρα πριν από τον απαγχονισμό ήταν κάτι το απερίγραπτο. Πατριωτικά τραγούδια και συνθήματα από όλους τους κρατούμενους δονούσαν την ατμόσφαιρα και γέμιζαν με κουράγιο αυτούς που θα οδηγούνταν στον θάνατο, για να βαδίσουν προς την αγχόνη με το κεφάλι ψηλά. Αμέσως μετά τον αποκρουστικό θόρυβο της αγχόνης, νεκρική σιγή και μια παγωμάρα στις ψυχές όσων ήταν παρόντες.

Tip: Να έχεις πάντα τη φωτογραφική μηχανή μαζί σου όπου και αν βρίσκεσαι. Δώσε προσοχή στα πρόσωπα.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Iσμήνη Χαχολιάδου

Δεν έχω αγαπημένη φωτογραφία. Αυτή είναι από ένα ακόμη project που είναι σε εξέλιξη ...

Ο Ανδρέας Κούτας ή η αναζήτηση της τελειότητας

Της Άννας Μαραγκού / Φωτογραφία ©Τεύκρος Ολύμπιος * Η σελίδα του HOTSHOT, ενός πρότζεκτ ...

Σουζάνα Φιαλά

Ο φωτισμός, τα χρώματα, η αίσθηση και το μυστήριο της νύχτας με ελκύουν. Αυτή ...

Ειρήνη Στυλιανού

“How to Disappear Completely [And never be found again]” Διάλεξα αυτή τη φωτογραφία επειδή ...

Νίκος Καρανίκης, HonEFIAP

Από νεανική ηλικία αγαπούσα τις τέχνες και ειδικά τη φωτογραφία. Ήμουν διευθυντής τεχνών στο ...

Μάριος Γρηγορίου

Όσλο, 11.10.2011: Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα των Εθνικών ομάδων ...

X