Θοδωρής Κωστιδάκης

O Θοδωρής Κωστιδάκης καραγκιοζοπαίζει

Πού κρύβεσαι;
Κρύβομαι πίσω από τον μπερντέ, πίσω από τον Καραγκιόζη και τον υπόλοιπο θίασο. Όμως, δεν κρύβομαι για να μην φαίνομαι. Αντιθέτως, οι σκιές με βοηθούν να εκφραστώ, να μοιραστώ και να… αποκαλυφθώ. Φοράω μάσκες για να πω την αλήθεια [μου], όπως έλεγε και ο Oscar Wilde.

Πώς κι έτσι;
Παίζω Καραγκιόζη από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ο πατέρας μου είναι καραγκιοζοπαίκτης, οπότε από πολύ νωρίς άρχισα να μαθαίνω στην πράξη αυτή την πολυδιάστατη τέχνη [από την κατασκευή φιγούρων, σκηνικών, μπερντέ μέχρι τις αλλαγές στη φωνή]. Ακόμα και σήμερα ανακαλύπτω πόσα πράγματα έχω μάθει, χωρίς να το καταλαβαίνω τότε, μέσα από τον Καραγκιόζη.

Και μετά;
Μετά σπούδασα αρχιτέκτονας, έγινα εμψυχωτής ομάδων θεατρικού παιχνιδιού… αλλά ο Καραγκιόζης πάντα υπάρχει στη ζωή μου. Στην Κύπρο ξεκινήσαμε από το 2012 με το Εργαστήρι Τέχνης και Θεάτρου ‘Arts and Moods’ το project “ΚαραγκιόΖΕΙΣ παντού!”, που περιλαμβάνει παραστάσεις Καραγκιόζη για μικρούς ή/και μεγάλους, δημιουργικά εργαστήρια, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, μουσικές βραδιές κ.ά.

Εκτός από τα σχολεία, οι επόμενες παραστάσεις Καραγκιόζη θα δοθούν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Λευκωσία [18/5, ώρα 20:00], στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου στη Λεμεσό [μαζί με εργαστήρι κατασκευής φιγούρας 25/5, ώρα 11:00], στα Καρβουνομαγειρέματα [Πεζόδρομος Λήδρας 7/6, ώρα 13:30] και στο Arts and Moods [Στρόβολος, μαζί με εργαστήρι – Ιούνιος ’14].

+ facebook/ΚαραγκιόΖΕΙΣ παντού!-Arts and Moods και facebook/Arts and Moods Workshop

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Θοδωρής Θεοχάρους

Ο Θοδωρής Θεοχάρους σχεδιάζει για να βγάλει τα μέσα, έξω Πώς σχεδιάζεις; Τα σχέδιά ...

Μάριος Σταύρου

Ποιος είσαι; Είμαι ο Μάριος Σταύρου, υπογράφω τα έργα μου ως OPSIS. Είμαι 33 ...

Βασίλης Κυριάκου

Ποιος είσαι; Αρνητής δήλωσης. Γεννήθηκα από τύχη η ατυχία στο Παραλίμνι της Κύπρου. Σπούδασα ...

Κωνσταντίνος Λεμέσιος

Ποιος είσαι; Είμαι μουσικός. Ασχολούμαι κυρίως με τη σύνθεση, γράφω μουσική για μικρού μήκους ...

Ελένη Ιωάννου

Η Ελένη Ιωάννου κινείται εντός και εκτός συμβατικού θεατρικού χώρου Τι κάνεις; Είμαι σκηνογράφος ...

Παναγιώτης Λάρκου

30.10.2011 Ο Παναγιώτης Λάρκου θέλει να παίξει wii αλλά δεν τον αφήνει το θέατρο ...

X