Ιάκωβος Χατζησταύρου

Δυσκολεύτηκα πολύ να επιλέξω μία εικόνα, γιατί τα πρότζεκτ με τα οποία ασχολούμαι έχουν κυρίως ως θέμα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού: άστεγοι, ναρκομανείς, ΑΜΕΑ, πορνεία, μετανάστες κ.ά, που λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν σε ακόμα χειρότερη θέση. Εικόνες που σοκάρουν την αμάθητη ματιά. Έτσι επέλεξα μια πολύ σκληρή εικόνα πραγματικότητας, χωρίς φτιασίδια και περιττά φωτογραφικά τρικ. Είναι από το πρόσφατο φωτογραφικό λεύκωμα που εκδόθηκε πριν μερικούς μήνες στην Ελλάδα με τον τίτλο “Drug παραμύθι addicts”. Αποφάσισα να ασχοληθώ το 2009 καθώς ό,τι παρακολουθούσα στα media έμοιαζε περισσότερο με διαφήμιση [ακόμα και η αρνητική διαφήμιση είναι διαφήμιση].
Ήθελα να καταδείξω τη σκληρή πραγματικότητα, επιθετικά με ευρυγώνιο και φανερά, εκεί και μέσα στους δρόμους της αγωνίας, ένα πρότζεκτ που χρειάστηκε δύο μήνες για να προσεγγίσω τους χρήστες και τελικά να με εμπιστευτούν και μετά μισό χρόνο καθημερινής επαφής στα στέκια τους.
Δεν εμφάνισα πρόσωπα, γιατί ακόμα ελπίζω πως πολλοί από τους “πρωταγωνιστές” θα τα καταφέρουν χωρίς το στίγμα από εμένα, το ήθελα σκληρό, γιατί όσοι είναι στη χρήση αν θα σωθούν ή όχι είναι δική τους καθαρά προσπάθεια, των οργανώσεων και εν τέλει της κοινωνίας μας, αυτό που ήθελα, προσδοκώ, στοχεύω και ειλικρινά εύχομαι είναι η εφηβεία και όσοι φλερτάρουν με τα ναρκωτικά να το δουν και να αντιληφθούν ποιος είναι ο μονόδρομος και η καθημερινότητα που τους περιμένει.
Στην Ελλάδα είμαι σε επαφές με τους αρμοδίους για να μπει το λεύκωμα στα σχολεία. Δουλεύω θεματικά όχι μόνο γιατί οι αναθέσεις που δέχομαι θέλουν ολοκληρωμένες ιστορίες, αλλά γιατί πιστεύω πως μέσα από το σύνολο των εικόνων, τον χρόνο και φυσικά την επιμονή μπορείς να διεισδύσεις και να δεις το θέμα σου από μέσα και όχι ως παρατηρητής ή κάποιος τουρίστας που τυχαία βρέθηκε εκεί.
Φωτογραφίζοντας δρόμο και προσεγγίζοντας ανθρώπους, είναι σημαντικά η προσωπική επαφή, η γνώση του θέματος και φυσικά η προσωπική σου στάση σε αυτό [θετική ή αρνητική], έτσι έρχεται η λήψη ολοκληρωμένη και περιορίζεις τους αστάθμητους παράγοντες. Περιγράφεις, αναλύεις και μαθαίνεις μέσα από αυτό.

Ημ. γέννησης: 19 Ιουλίου 1966

Σπουδές: ΕΜΕΦ

Eπιρροές: Emir Kusturica, Andrei Tarkovsky, James Nachtway, Alex Webb, Bruce Davinson, Καβάφης.

High: Απρίλιος 1994, εμφύλιος στη Βοσνία, κάποια “ζιπ” που άκουσα στα αφτιά μου να σφυρίζουν γιατί δεν έγραφαν το όνομά μου, ένα καλοκαίρι δουλεύοντας με άτομα με ειδικές ανάγκες, street works στο κέντρο της Αθήνας.
Low: Οι αναρίθμητες φορές που κουράστηκα, γονάτισα και είπα “τέρμα, ως εδώ”.

Tip: Μην είστε αδιάφοροι και περαστικοί από τα πράγματα, η ζωή είναι μία και μοναδική. Αν δεν έχετε στάση ζωής στον κόσμο που μας περιβάλλει, αυτό θα φανεί στις λήψεις σας. Eίναι σαν τον έρωτα: αν δεν αφιερωθείς, αν δεν δώσεις, δεν θα πάρεις, και αν πάρεις, θα πάρεις αυτό που σου αξίζει, μισά πράγματα που θα χαθούν στον χρόνο.

+ www.hatzistavrou.com

* Περισσότερα για το πρότζεκτ εδώ: http://bit.ly/1gS8g0V, http://bit.ly/TwWTRG, http://bit.ly/1lFOZvr. Ο Ιάκωβος Χατζησταύρου πραγματοποιεί μια σειρά από εργαστήρια για επαγγελματίες ή παθιασμένους ερασιτέχνες φωτογράφους από τις 19 Μαΐου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο CCMC στη Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22662229.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ανδριάνα Μαλεκίδου EFIAP

Τον Αύγουστο του 2010 συμμετείχα στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας (FIAP) που ...

Aντώνης Φαρμακάς

«20 Ιουλίου 1994, ο ΘΟΚ, στο πλαίσιο της επετείου 20 χρόνων από την τουρκική ...

Charly Chahwan

Έβγαλα αυτή τη φωτογραφία ενώ περπατούσα στην παλιά Παλλουριώτισσα. Δεν είχα έναν συγκεκριμένο προορισμό ...

Αλέξανδρος Δημητριάδης

Είχα καλύψει τα γεγονότα γύρω από την Αραβική Άνοιξη από το 2011 και αυτή ...

Νίκος Φιλίππου

Untitled, 2012, Instant photograph from the series Surrealscapes Αυτή δεν είναι η αγαπημένη μου ...

Αλεξάνδρα Wolf

“The process of becoming / Η διαδικασία του γίγνεσθαι” Το θέμα της ταυτότητας με ...

X