Μουσικό Φεστιβάλ Άβατον στις 6-8 Ιουνίου

Η τέταρτη έκδοση του Φεστιβάλ Μουσικής Άβατον πραγματοποιείται από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουνίου 2014 στο Θέατρο Ένα [Β’ Δημοτική Αγορά] Λεμεσού, στην περιοχή του Κάστρου.

Δύο διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ο παίκτης κρουστών, λέκτορας και απόφοιτος του Πανεπιστημίου McGill (Μόντρεαλ), Diego Espinosa από το Μεξικό, και την συνθέτρια/ερμηνεύτρια, λέκτορα και απόφοιτο του Royal Conservatoire της Χάγης (Ολλανδία) Jasna Velickovic από τη Σερβία/Ολλανδία.

Στην αναζήτησή του για τους ήχους που ενσωματώνονται στα οικεία αντικείμενα, ο κ. Espinosa παρουσιάζει την καλλιτεχνική του αναζήτηση για ανακάλυψη νέων σχέσεων ήχων και αντικειμένων. Με αυτό τον τρόπο, καλεί αναπόφευκτα νέες συνθέσεις και τεχνικές παιξίματος κρουστών, προκαλώντας τους παραδοσιακούςτρόπους.

O Diego Espinosa θα ανοίξει την αυλαία του φεστιβάλ, στις 6 Ιουνίου, ως μέρος της ευρωπαϊκής περιοδείας που θα περιλαμβάνει μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτιστικά κέντρα.

diego_espinosa

Ο κ. Espinosa επέστρεψε πρόσφατα από το Τόκιο, όπου to Extended Multi-Percussion Performance είχε μεγάλη επιτυχία και στο πλαίσιο του 4ου Άβατον θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αυτό το πρωτοποριακό έργο.

Παρουσιάζοντας την έρευνά της σχετικά με τις μετασχηματιστικές ακουστικές δυνατότητες του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στα ακουστικά όργανα, η Jasna Velickovic ήδη κέρδισε τον θαυμασμό σε όλο τον κόσμο με την καινοτόμο προσέγγισή της και τους φρέσκους ήχους της, συνδυάζοντας ακουστικά όργανα και την τεχνολογία.

Αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες τής έχουν αναθέσει έργα και προσκλήθηκε να τα παρουσιάσει το 2013 στον Καναδά, το Μεξικό, την Ολλανδία.

Jasna Velickovic

Κατά τη διάρκεια του 4ου Φεστιβάλ Μουσικής Άβατον, η Jasna Velickovic θα παρουσιάσει μια παγκόσμια πρεμιέρα για πιάνο, ηλεκτρονικά και οπτικές τέχνες  που ανατέθηκε από το φεστιβάλ, στο οποίο θα συνεργαστεί με την ΣερβοΚύπρια πιανίστα Anita Tomasevich Σταύρου η οποία είναι και η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ. Αναμένεται η σύνθεση να έχει την πρεμιέρα της στην Ολλανδία και Σερβία το φθινόπωρο του 2014.

Και οι δύο καλλιτέχνες, εκτός από συναυλίες, θα δώσουν διαλέξεις που εξηγούν τις τεχνικές σύνθεσής τους και τη διαδικασία ολοκλήρωσης μεταξύ ακουστικών και ηλεκτρονικών ήχων.

Εκτός από διεθνείς επισκέπτες, το Φεστιβάλ Μουσικής Άβατον φιλοξενεί στο πρόγραμμά του Κύπριους και διεθνείς καλλιτέχνες που έχουν ως βάση την Κύπρο, μεταξύ άλλων, τους Μάριο Νικολάου, Peter Gospodinov, Sorin Alexandru Horlea και Γιώργο Γεωργίου.

Αποστολή του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει τις νεότερες τάσεις στην καλλιτεχνική και τεχνολογική ανάπτυξη στη γλώσσα της μουσικής.

Σ’ αυτό το στόχο εμπίπτει και η συναυλία-αφιέρωμα σε διάφορους συνθέτες του 20ου και 21ου αιώνα.

Το 4ο Φεστιβάλ Μουσικής Αβατον θα παρουσιάσει, επίσης, ηχητικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά βίντεο σύγχρονης μουσικής και εικαστικών τεχνών.

Θα πραγματοποιηθεί, επιπλέον, η ετήσια συναυλία στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το Avaton Distorted, καθώς και ο 2ος διαγωνισμός Avaton Νέων Μουσικών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ

19:00: άνοιγμα από τον δήμαρχο Λεμεσού

19:30: παρουσίαση ενός custom made οργάνου – Jasna Velickovic

20:30: συναυλία του Diego Espinosa με κρουστά

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

18:30: τελικός διαγωνισμού Avaton Νέων Μουσικών / συναυλίες

20:30: Συναυλία Minstrel Project – Νίκος Πίττας – βιολί, Νίκος Ιωάννου – κοντραμπάσο, Γιώργος Γεωργίου – κλαρίνο, Μάριος Νικολάου – κρουστά, Αννίνη Τσιούτη – πιάνο

22:00: Συναυλία – παγκόσμια πρεμιέρα του Tunguska Glow, ενός νέου πρότζεκτ της Jasna Velickovic και του Vladimir Rakic

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ

11:30: Εργαστήρι – Φτιάξε το δικό σου όργανο, με τη Νάσια Θεράποντος [το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Novia Mavromoustaki School of Music, Eγνατίας 6, Ποταμός Γερμασόγειας]

18:30: Διάλεξη από τον Diego Espinosa

19:30: Avaton Distorted μέρος Α

20:30: Συναυλία με έργα των Ξενάκη, Λανγκ, Κυριακίδη και άλλων – Sorin Alexandru Horlea – βιολί, Νίκος Ιωάννου – κοντραμπάσο, Γιώργος Γεωργίου – κλαρίνο, Μάριος Νικολάου – κρουστά, Αννίτα Τομάσεβιτς Σταύρου – πιάνο, Αννίνη Τσιούτη – πιάνο, Da Liuz – dj

22:00: Avaton Distorted μέρος Β

+ Από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουνίου στο Θέατρο Ένα – Β’ Δημοτική Αγορά Λεμεσού. Εισιτήρια προς 7 και 5 ευρώ. Box office τηλ. 96458399. Πληροφορίες www.avatonmusicfestival.com και 99539599.

You May Also Like

Εγκαινιάστηκε «Ο Κόσμος της Κύπρου»

Στην παρουσία πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί η έκθεση «Ο Κόσμος της Κύπρου», ...

Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών 2020 από τον ΜΚΟ Visual Voices

Ο ΜΚΟ Visual Voices ανακοινώνει ανοικτή πρόσκληση για το φετινό του πρόγραμμα φιλοξενίας για ...

Δημοτικό Θέατρο: Πρεμιέρα τον Μάρτιο

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα Τον ερχόμενο Μάρτιο παραδίδεται εκτός απροόπτου το πλήρες ανακαινισμένο και ...

Συναυλίες του Αλκίνοου Ιωαννίδη στην Κύπρο

Τον Ιούνιο θα δώσει τις καθιερωμένες καλοκαιρινές συναυλίες του στην Κύπρο ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. ...

Open call για πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών

To SENSORIUM SPACE και το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΞΑΡΚΗΣ συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός πρόγραμματος φιλοξενίας ...

Iconoclastic Controversies / Έκθεση στο NeMe Arts Centre

Παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο “Iconoclastic Controversies: Μια οπτική κοινωνιολογία των αγαλμάτων και των ...

X