Να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ; Αστεία πράγματα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Το πόσο φαύλος κύκλος είναι τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται για την οικονομία, σε σχέση με την ανάπτυξη της χώρας [ό,τι κι αν σημαίνει αυτό], καταδεικνύεται στο παράδειγμα του Κυπριακού Μουσείου.

* Τα πράγματα είναι απλά: εν τη σοφία της η κυβέρνηση μειώνει τους μισθούς του προσωπικού του μουσείου και ας περιοριστούμε στους φύλακες του μουσείου για να δούμε και πόσο σημαντικές είναι κάποιες δουλειές που δεν τις πολυ-υπολογίζουμε.

* Οι φύλακες είναι ωρομίσθιοι. Για να πετύχεις μείωση του κόστους στον μισθό τους, πρέπει να μειώσεις τις ώρες εργασίας τους.

* Μειώνονται οι ώρες εργασίας κι αυτό σημαίνει πως μειώνονται οι ώρες λειτουργίας του μουσείου.

* Μειώνονται οι ώρες λειτουργίας του μουσείου και άμεσα αποδυναμώνεις έναν τομέα ο οποίος υπό άλλες συνθήκες -και ως τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη- καταγράφει άνοδο. * Ποιος είναι αυτός; Ο πολιτιστικός τουρισμός. Αλλά, ας μην περιοριστούμε στο “πολιτιστικός”. Ο τουρισμός, γενικότερα, γιατί η επίσκεψη σε ένα μουσείο δεν είναι σώνει και καλά “πολιτιστικός τουρισμός”. Ενδιαφέρει την πλειονότητα των τουριστών.

* Γιατί; Επειδή “τα μουσεία θεωρούνται ως αντικειμενικοί φορείς όπου αντανακλάται η κληρονομιά ή ο πολιτισμός κάθε τόπου. Θεωρείται πως συμβάλλουν στον ορισμό της γενικότερης πολιτιστικής ταυτότητας και στο τουριστικό προϊόν ενός προορισμού παρέχοντας την αίσθηση συγκεκριμένου χωροχρόνου” [Graburn 1998, Tufts and Milne 1999, Misiura 2006]

* Καθορίζεις λοιπόν το πρόγραμμα για να ταιριάξει στις δημοσιονομικές σου ανάγκες: Τρίτη – Παρασκευή 8.00 -16.00, Σάββατο: 9.00 – 16.00, Κυριακή: 10.00 – 13.00, Δευτέρα: κλειστό.

* Και πες ότι καταφέρνεις να στριμώξεις το πρόγραμμα του τουρίστα σ’ αυτές τις ώρες: ο οποίος, ντάλα μεσημέρι της Κύπρου, αν θέλει να αξιωθεί να δει το μουσείο, θα υποκύψει [αν οι τουρίστες αρνούνται να κυκλοφορούν τέτοιες ώρες στην πόλη, δεν τους αδικώ].

* Αποκλείεις αυτόματα τους πολίτες της χώρας σου από αυτή την καλλιέργεια για την οποία -όπως αποδεικνύει η ανταπόκρισή τους κάθε φορά στις εκδηλώσεις των Μουσείων- διψούν.

* Αλλά δεν το καταλαβαίνεις.

* Σου λέμε να εκμεταλλευτείς το μομέντουμ της Ημέρας Μουσείων. Να δεις πόσο ενδιαφέρον έχει ο κόσμος να μάθει την ιστορία του τόπου του μέσα από τα μουσεία. Να δώσεις τα απαραίτητα κονδύλια στο τμήμα Αρχαιοτήτων για να ανοίγει το μουσείο περισσότερες ώρες, μέχρι πιο αργά το απόγευμα.

* Αλλά δεν το καταλαβαίνεις.

* Η μόνη αναβάθμιση που έχουν τα μουσεία της χώρας σου αυτή τη στιγμή οφείλονται σε ευρωπαϊκά κονδύλια και σε κονδύλια της ΟΥΝΕΣΚΟ. Αλλά δεν το βλέπεις.

* Και συζητάς με πάσα σοβαρότητα τις εκδικάσεις της ΚΟΠ.

* Γιατί είσαι άχρηστος.

* Γιατί δεν είχες ποτέ την καλλιέργεια που ζητά ο κόσμος σήμερα, για να μην είναι άχρηστος, όπως εσύ.

You May Also Like

“Κοίτα από μακριά εσύ την ειρήνη και η ειρήνη εσένα”

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Με όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στο Κραν Μοντανά, αναρωτιέμαι ...

Από Ελ Γκρέκο μέχρι… Deep Purple

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ήταν ιδιαίτερα συμπαθητική η -τριπλή, παρακαλώ- εκδήλωση προς τιμήν ...

Όλα για τον ΘΟΚ μου

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Sold Out είναι οι παραστάσεις της παραγωγής του ΘΟΚ ...

Ξανά-μανά

Ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα οι συντελεστές της νέας συμπαραγωγής του ΘΟΚ με το Εθνικό ...

Για το σινεμά στην Ευρώπη

  ·     Κάθε ταινία λέει μια ιστορία. Είτε αυτή λέγεται ευρωπαϊκή είτε χολιγουντιανή, εναλλακτική ...

Αυτοί είμαστε;

* Σήμερα θα μιλήσουμε για την ταινία “Βουράτε Γειτόνοι”. Παρακαλώ όσοι δεν αντέχουν τον ...

X